Абдул Калам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Абдул Калам
அவுல் பகிர் ஜைனுலாப்தீன் அப்துல் கலாம்
индийски политик и учен

Роден
Починал
27 юли 2015 г. (83 г.)

Религиясунитски ислям
ислям
Учил вУниверситет в Мадрас[1]
Политика
Партияняма
Семейство
Съпруганяма

Подпис
Уебсайтwww.abdulkalam.nic.in/profile.html
Абдул Калам в Общомедия

Авур Пакир Джаинулабдин Абдул Калам Марайкайяр (тамилски: அவுல் பகீர் ஜைனுலாப்தீன் அப்துல் கலாம்) е индийски политик и учен. Президент е на Индия от 2002 до 2007 г. По националност е тамил, по вероизповедание е мюсюлманин.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в гр. Рамешварам в южната част на индийския щат Тамил Наду в семейството на беден рибар. Като дете е посредствен ученик, но много трудолюбив и упорит. Помага през свободното си време извън училище на бедните си родители.

По образование е аерокосмически инженер. Професор е по аерокосмическо инженерство и първи канцлер (ректор) на Индийския институт за космически науки и технологии в гр. Тируванантапурам – столицата на щата Керала, от неговото създаване през 2007 г.

През 1950 г. е приет в колежа „Сейнт Джозеф“ в гр. Тиручирапали (също Тиручи, Тричи), щ. Тамил Наду, където завършва физика. През 1954 г. влиза в Мадраския технологичен институт, където получава диплома за авиоинженер през 1960 г.

След дипломирането си Калам започва работа в Aeronautical Development Establishment като старши научен сътрудник. Прехвърля се в Индийската организация за космически изследвания през 1969 г.

  1. Education details of Dr. A.P.J Abdul Kalam - Careerindia // Посетен на 5 юли 2018 г.