Авангард (военно дело)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Авангард.

Във военната терминология авангард (от френски: avant-garde, буквално: avant – „напред“ и garde – „охрана“, „стража“) е името на предния отряд (или отряди) на армията по време на поход или битка.

В поход[редактиране | редактиране на кода]

Обикновено авангардът се движи на известно разстояние пред главните сили с цел предпазване от разузнаването или нападенията на противника, а също и за получаването на първи сведения. В задълженията влизат и отстраняването на възможни препятствия, които могат да препречат пътя на следващата ги войска.

Силата и съставът на авангарда трябва да съответстват на числеността и състава на армията, както и от условията на местността. Преобладаваща част обикновено е пехотата, полевата артилерия се прибавя към значително по-големи авангарди. Кавалерията е необходима, и придобива толкова по-голямо значение, колкото е по-открита местността, по която се движи отрядът. Съвременният аналог на конницата са механизираните части.

В авангарда се отделя около една четвърт от наличния състав на войските. Отдалечаването от главните сили също нараства съразмерно с числеността на армията. От своя страна, по-големите авангарди се подсигуряват както с патрули, така и с преден и заден отряд, а също и с изпратени напред или встрани на движението на авангарда разузнавачи.

В битка[редактиране | редактиране на кода]

При воденето на сражението, авангард се нарича този отряд (обикновено състоящ се от трите рода войски), на който се възлага започването на битката и прикритието на развръщането на главните сили. При отбранителни действия, названието „авангард“ често се заменя с „предна линия“.

Командирът на авангарда може да има решаващо влияние на хода на събитията, тъй като по негова инициатива се водят действия, в които главнокомандващия на армията нерядко е принуден да вкара допълнителни сили, дори и против намеренията си. По тази причина за командири на предните отряди следва да се избират такива хора, които се отличават с верен поглед върху събитията, наблюдателност и хладнокръвие.

В случай на отстъпление, авангардът се превръща в ариергард.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Авангард (военное дело)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.