Авиационен инцидент край Харагиш (2016)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Авиационният инцидент край Харагиш се случва в Молдова на 2 юни 2016 година.

Вертолет на румънската служба за спешна медицинска помощ (Serviciul Mobil de Urgențǎ, Reanimare și Descarcerare, SMURD) се разбива близо до село Харагиш в Кантемирски район, Южна Молдова, изпълнявайки спасителна мисия.

Екипажът на вертолета спасява човек по-рано през деня, превозвайки го до Кишинев. Презарежда с гориво и се отправя за следващ пациент в град Кахул.

Мемориална пощенска марка с лицата на Санду, Думеа, Шокае и Гаврил

По пътя хеликоптерът се разбива поради лоши климатични условия. Загиват всичките 4 членове на екипажа[1]:

  • Илие Дору Гаврил, първи пилот;
  • Константин Войку Шокае, втори пилот;
  • Михаела Думя, лекар;
  • Адриан-Габриел Санду, медицински брат.

Всичките членове на екипажа са наградени посмъртно с високи почести от президента на Румъния Клаус Йоханис[2] и от президента на Молдова Николае Тимофти[3].

През юни 2017 година в Молдова е издадена пощенска марка, с която е почетена паметта на загиналите пилоти и медици. Автор на марката е Виталиу Поголша.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата 2016 Haragîș helicopter crash в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​