Авизо (кораб)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Руския куриерски кораб №218, бивш миноносец №218, след сблъсък с мина.
Руския куриерски кораб „Роксана“
Френско авизо от типа „Бугенвил“, 1930-те години

Ави́зо (на испански: aviso,; на италиански: avviso – уведомление), куриерски плавателен съд, кораб или кораб авизо[1] неголям военен, сравнително бързоходен кораб, който се използва за разузнаване и куриерска служба в периода 18 век19 век[2]. В руския флот не са строени авизо кораби, обикновено за тази цел се използват остарели вече съдове (кораби).

В съвременните флоти на някои държави (например във Франция) „авизото“ е боен кораб, който е в средата между корвета / СКР и стражевия катер. Въпреки че първоначално авизото възниква като тип спомагателен куриерски кораб, впоследствие негова специализация става патрулирането на задморските владения на колониални сили като Франция и Португалия. Затова и типът е основно на въоръжение в техните военноморски сили. Характерно за корабите тип авизо е, че са оптимизирани за плаване в крайбрежните региони. Въоръжението и бронирането им отстъпва като приоритет, за сметка на запаса от ход и автономността, както и простотата на обслужване на големи отдалечения от основните военноморски бази в метрополиите. Типични примери за кораби клас авизо са португалските клас „Жоао Кутиньо“, френските „Комондан Ривйер“ и най-модерните представители за типа – клас „Дестен д'Орв“.

С процесите на деколонизация, отпада необходимостта от такива кораби и днес те са считани за морално остарели, отстъпвайки място на многоцелеви надводни бойни кораби, най-често ракетни фрегати. Като алтернативно наименование на типа може да се използва патрулна корвета, а също така ведета и шлюп.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Авизное судно // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: в 86 т. (82 т. и 4 доп.). – СПб., 1890 – 1907.
  2. Большая советская энциклопедия[неработеща препратка]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Авизо (корабль)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​