Адриана Бараса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Адриана Бараса
Adriana Barraza
мексиканска актриса и режисьор
Родена
Адриана Бараса Гонсалес
5 март 1956 г. (68 г.)

РелигияКатолицизъм
Националност Мексико
Учила вАвтономен университет на Чиуауа
Актьорска кариера
Активностот 1972 г.
Награди9
Режисура
Активност1999 – 2002
Значими филмиЕсперанса, Лудо влюбени, Изворът
Семейство
БащаЕдуардо Бараса Карал
МайкаСелия Гонсалес Флорес
СъпругКарлос Валсана (1978 – 1985)
Арналдо Пипке (2005 –)
ДецаКаролина Валсана

Уебсайт
Адриана Бараса в Общомедия

Адриана Бараса Гонсалес (на испански: Adriana Barraza González) е мексиканска актриса и режсисьор. Тя има обширна кариера в киното и телевизията, която обхваща пет десетилетия от 1972 г. насам с проекти както в Америка, така и в Европа, както и четири десетилетия като преподавател по актьорско майсторство от 1978 г. насам. Тя е номинирана за Оскар през 2006 г. за най-добра актриса в поддържаща роля. Носителка е на почетната награда на Награди „Платинум“ 2018, проведена в Ривиера Мая.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Адриана Бараса е родена на 5 март 1956 г. в Толука, щата Мексико, в семейството на Селия Гонсалес Флорес и фермера Едуардо Бараса Карал. Когато Адриана е на 10-годишна възраст, майка ѝ умира от миокардит. Самата Бараса преживява два инфаркта. Актрисата има сестра на име Мария Еухения и трима братя – Едуардо, Порфирио и Хосе.[1]

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1985 г. Бараса се премества в град Мексико, за да работи като театрален режисьор. От 1985 г. участва и режисира мексиканското телевизионно шоу Жени, случаи от реалния живот, продуцирано от актрисата Силвия Пинал. През 1995 г. участва в теленовелите Под същото лице, Гълъб и Империя от кристал. През 1997 г. участва в теленовелата Някога ще имаме криле.

Своя телевизионен режисьорски дебют прави през 1999 г. във втората част на теленовелата Есперанса, продуцирана от Карлос Морено, с участието на Едит Гонсалес, Фернандо Колунга и Алма Муриел. През 2000 г. режисира младежката теленовела Лудо влюбени, продуцирана от Роберто Гомес Фернандес, в която участват Хуан Солер, Адриана Нието, заменена в последните епизоди от Иран Кастийо, Лайша Уилкинс, Роса Мария Бианчи, Хуан Пелаес и Беатрис Агире. През същата година режисира теленовелата Приключения във времето, продуцирана от Роси Окампо, с участието на Марибел Гуардия и Херардо Мургия. През същата година режисира заедно с Моника Мигел теленовелата Изворът, продуцирана от Карла Естрада, в която участват Адела Нориега, Маурисио Ислас, Даниела Ромо и Силвия Паскел. През 2002 г. режисира теленовелата Приятели в спасяването, продуцирана от Роси Окампо, с участието на Лаура Флорес, Франсиско Гаторно и Сесилия Габриела. Всички теленовели, в които участва като актриса и режисьор, са произведени за компания Телевиса.

През 1999 г. режисьорът Алехандро Гонсалес Иняриту я избира за ролята на майката на героя на Гаел Гарсия Бернал в Любовта е кучка, който е номиниран за Оскар за най-добър чуждоезичен филм. През 2006 г. тя си сътрудничи отново с Иняриту във Вавилон (2006), за който получава номинация за Оскар за най-добра поддържаща женска роля.

Бараса е известна в Мексико като „Учителката Бараса“ от партньорството си с мексиканския режисьор Серхио Хименес, известен като „Учителя“. Те създават уоркшоп за актьори в мексиканската столица, преподавайки и развивайки своя собствена версия на актьорския метод. Бараса започва кариерата си като режисьор на епизоди от теленовели, актьорите в които тя също обучава.

Тя управлява собствена школа по актьорско майсторство, разположена в Маями, Флорида, с името „Черната кутия на Адриана Бараса“. Сред инструкторите в школата са нейният съпруг Арналдо и дъщеря ѝ Каролина.[2]

Бараса участва в американските филми Хенри Пул е тук (2008), Отведи ме в ада (2009) и И настъпи мрак (2010). Тя има повтаряща се роля в телевизионния сериал на Еф Екс Заразата.

Адриана Бараса е учител по актьорско майсторство и е работила с актьори за редица филми и телевизионни предавания, включително американския филм Спенглиш. Тя работи за Телемундо като учител по актьорско майсторство, преподавайки правоговор на актьори и актриси от цяла Латинска Америка, придавайки им по-мексикански привкус, подходящ за ролите им.[3]

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Адриана Бараса забременява на 18-годишна възраст с дъщеря си, актрисата Каролина Валсана (р. 1975). Бащата на дъщеря ѝ не е известен, тъй като я е изоставил. Първият ѝ съпруг е Карлос Валсана, за когото се омъжва през 1978 г. и той осиновява дъщеря ѝ и ѝ дава своето име. Вторият ѝ съпруг е Арналдо Пипке. Адриана Бараса завършва актьорско майсторство в Автономния университет на Чиуауа.[4]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]