Академия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Академията на науките)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Академия означава научна организация (например академия на науките) или висше училище.

„Атинската школа“, фреска от Рафаел (1509-1510) на идеализирана академия

Думата „академия“ произлиза от името на философска школа, която била създадена от Платон около 395 пр.н.е. и се намирала в маслинена горичка край Атина, наречена в чест на древногръцкия герой Академ.

Академия на науките[редактиране | редактиране на кода]

Академиите на науките координират дейността на научноизследователските институти и другите научни организации. Членовете на академиите на науките се делят на действителни членове (академици) и дописни членове (член-кореспонденти). Научните звания „академик“ и „член-кореспондент“ се присвояват пожизнено. Нови членове на академията се избират на освободилите се места от нейното общо събрание.

Образователни академии[редактиране | редактиране на кода]

Образователната академия като висше училище:

  • осъществява обучение в сферата на висшето образование в едно направление на науката или изкуството;
  • извършва фундаментални и приложни научни изследвания в същото направление на науката или изкуството.

Терминът се използва също за училища от по-ниски образователни степени, най-често специализирани в професионалното образование (напр. „полицейска академия“ - училище за полицаи-подофицери), както и за училища, школи и пр., които не предлагат степени.

България[редактиране | редактиране на кода]

Научни академии[редактиране | редактиране на кода]

Към 2012 г. научноизследователски организации в България с това име са Българската академия на науките и Селскостопанската академия. През 1980-те години са съществували и научно-образователни обединения на висши училища от едно и също научно направление - например Медицинска академия, Академията за обществени науки и социално управление

Висши училища[редактиране | редактиране на кода]

Думата академия имат в имената си следните висши училища:

Разширяване на понятието[редактиране | редактиране на кода]

Използуването на думата академия не е ограничено с никакви нормативни документи. На практика всяка организация или дейност може да се нарече „академия“. Затова има и:

Такова явление се среща както в развити страни - като TÜV Akademie Rheinland (Кьолн, Германия), така и в редица развиващи се страни - например в Северна Африка.