Аква Вирго

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фонтанът ди Треви
Скулптурна група от Фонтана ди Треви, представяща легендата за намирането на извора. Девойка посочва на войниците мястото.

Аква Вирго (на латински: Aqua Virgo, на италиански: Acqua Vergine – "Вода на девицата") е един от 11-те антични акведукта в Рим.

Античният акведукт е с дължина 21 км. Постоянно е реставриран и до днешен захранва с вода фонтана ди Треви, а също и фонтан Баркача на площад Испания и фонтана на Четирите реки на площад Навона.

Аква Вирго, шестия римски акведукт, е открит през 19 пр.н.е. от консула Марк Випсаний Агрипа за да снабдява с вода термите на Аргипа на Марсово поле. Според преданията, девойка посочила на Аргипа и войниците му извор с чиста вода, намиращ се на 13 км. от града (точно тази сцена е изобразена на една от скулптурните групи над фонтана ди Треви). Вероятно обаче името на акведукта произлиза предимно от чистата и свежа вода на извора.

С падането на Римската империя акведукта запада и чак при папа Адриан I през 13 век е възстановено водоснабдяването. На 16 август 1570 г. е открит възстановеният акведукт Acqua Vergine.