Алстом

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Alstom SA
Лого на Alstom SA
Cœur Défense Paris 2014.jpg
Тип публична
Индустрия машиностроене
Основана 1928 г.
Седалище Сент-Оуен, Франция
Ключови личности Хенри Пупар Лафарж (CEO)
Служители 34 500 (2018)
Продукция енергийно оборудване, железопътен подвижен състав
Чиста печалба Повишение €0,8 млрд. (2013)
Притежава Електропутере
Уебсайт www.alstom.com
Alstom SA в Общомедия

Alstom SA (в миналото – GEC-Alsthom) е голяма френска инженерна компания, един от световните лидери (заедно с Bombardier) в производството на енергийно оборудване и железопътен транспорт. Централата на компанията е в Сент-Оуен, Франция. През 2015 г. целият енергиен бизнес на компанията по целия свят, включително във Франция (3/4 от активите му), е продаден на американската компания Дженерал Илектрик за 17 милиарда долара. През септември 2017 г. тя става ядрото на новосъздадения концерн Сименс-Алстом, който включва Сименс АГ и Сименс Мобилити. Сименс получава малко повече от 50% от акциите. Сделката за сливане е отменена през 2018 г.

Собственици и управление[редактиране | редактиране на кода]

31% от акциите на Алстом са собственост на френския строителен гигант Буиг, 60% - от институционалните инвеститори, 7,5% - от частните акционери, 1,5% - от служителите.[1] Генерален мениджър и председател на Съвета на директорите е Хенри Пупар Лафарж.

Дейност[редактиране | редактиране на кода]

Компанията произвежда енергогенериращо оборудване, железопътни локомотиви, високоскоростни електрически влакове,, трамваи и електрически филтри за промишлено производство. Дизеловите влакове Алстом се експлоатират в цяла Франция.

Перспективни проекти[редактиране | редактиране на кода]

Най-новите железопътени продукт на Алстом са високоскоростните влакове от четвърто поколение AGV. През 2016 г. е пуснат в експлоатация първият водороден влак - Coradia iLint.

Алстом в България[редактиране | редактиране на кода]

В България Алстом трябваше да изгради ТЕЦ Марица изток 1, но договорът с възложителя AES Corporation е прекратен по взаимно съгласие през 2011 г.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.vedomosti.ru
  2. ((bg)) AES прекрати договора си с „Алстом Пауър“.... // stzagora.net, 22 март 2011. Посетен на 8 септември 2012.