Направо към съдържанието

Алстом

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Alstom SA
Alstom
Типпублична
Търгувана катоEuronext: ALO
CAC Next 20 Component =
Индустриямашиностроене
Основаване1928 г.
СедалищеСент Уен сюр Сен, Франция
Ключови личностиАнри Пупар Лафарж (CEO)
Служители34 500 (2018)
Продукцияенергийно оборудване, подвижен железопътен състав
Чиста печалбаПовишение €0,8 млрд. (2013)
Общо активи28,566 млрд. евро (2021 г.)[1]
ПритежаваAlstom Power, Alstom Transport, Alstom Grid
Уебсайтwww.alstom.com
Alstom SA в Общомедия

Alstom SA (в миналото – GEC-Alsthom) е голяма френска инженерна компания, един от световните лидери (заедно с Bombardier) в производството на енергийно оборудване и железопътен транспорт. Централата на компанията е в Сент Уен сюр Сен, Франция. През 2015 г. целият енергиен бизнес на компанията по целия свят, включително във Франция (3/4 от активите му), е продаден на американската компания Дженерал Илектрик за 17 милиарда долара. През септември 2017 г. тя става ядрото на проектирания концерн Сименс-Alstom, който трябва да включи Сименс АГ и Сименс Мобилити. Сименс трябва да получи малко повече от 50% от акциите. Сделката за сливане обаче е забранена от Европейската комисия през февруари 2019 г.

Собственици и управление[редактиране | редактиране на кода]

31% от акциите на Alstom са собственост на френския строителен гигант Bouygues, 60% – на институционални инвеститори, 7,5% – на частни акционери, 1,5% – на служители.[2] Генерален мениджър и председател на Съвета на директорите е Анри Пупар Лафарж.

Дейност[редактиране | редактиране на кода]

Компанията произвежда оборудване за производство на електроенергия, железопътни локомотиви, високоскоростни електрически влакове, трамваи (Citadis) и електрически филтри за промишлено производство. Дизеловите влакове Alstom се експлоатират в цяла Франция.

Перспективни проекти[редактиране | редактиране на кода]

Най-новия железопътни продукт на Alstom са високоскоростните влакове от четвърто поколение AGV (Automotrice à grande vitesse), които трябва да заменят влаковете TGV. През 2016 г. е пуснат в експлоатация първият влак на водородно гориво – Coradia iLint.

Alstom в България[редактиране | редактиране на кода]

В България Alstom изгражда ТЕЦ „Ей И Ес Марица Изток I“, но договорът с възложителя AES Corporation е прекратен по взаимно съгласие през 2011 г., преди завършването на работите.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Consolidated Financial Statements 1 April 2020– 31 March 2021 // Посетен на 14 септември 2021 г.
  2. www.vedomosti.ru
  3. AES прекрати договора си с „Алстом Пауър“... // stzagora.net, 22 март 2011. Посетен на 8 септември 2012.