Анахронизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Анахронизъм е погрешно времево свързване на явления или предмети. Нещо противоречиво на времето си. Най-често това са герои или събития, принадлежащи към една епоха, и свързани неправилно с друга.

Пример: Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот: През 1936 главният герой преминава през Тайланд, за да стигне до Непал. Дъжавата „Тайланд“, обаче, не съществува до 1939, преди която година се нарича „Сиам“.

Друг тип анахронизъм възниква, когато творба, базирана на конкретна епоха от историята, е четена в контекста на друга. Много научни трудове, които разчитат на по-късно дискредитирани теории, са станали анахронични с премахването на своите опори. Спекулативни творби, четени по-късно, често не отговарят на реалността, поради превъзхождащото ги развитие на техниката.

Парахронизъм е вид анахронизъм, но с определена посока. Използва се, за да обозначи събитие, чието време е по-късно от настоящото. Събитие, което още не се е случило, въпреки вербални или писмени описания.

Пример: „Терминатор“: Киборгът, който е изпратен от бъдещето, за да промени настоящето, е парахроничен герой / филмов елемент; философски погледнато, част от творенията на Леонардо да Винчи биха могли да се окачествят като парахронични, тъй като са създадени в миналото, но приемат реална форма в бъдещето.

Метахронизъм: другият вид анахронизъм, с обратна посока. Използва се, за да обозначи събитие, чието време е по-рано от настоящото. Събитие, което се е случило преди описаните събития.

Пример: „Хлапето в двора на крал Артур“: Тийнейджър пътува обратно през времето до времената на крал Артур; главният герой и спомените му за неговия свят са метахронични спрямо заобикалящия го свят.