Английска градина (Мюнхен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Английската градина е парк в североизточен Мюнхен, на западния бряг на река Изар, с големина 3,75 km², която го поставя сред най-големите паркове в света. Името му е дадено поради стила, в който е изграден от швейцарския градинар Фридрих Лудвиг фон Скел.

Английската градина е един от първите паркове в континентална Европа, в който е позволено свободното посещение от обикновени хора. Паркът се радва на голяма известност сред жителите на Мюнхен и туристите.

Паркът е разделен от 1960-те години на две части от улица Изарринг – около два-километрова южна и три-километрова северна част.

История[редактиране | редактиране на кода]

Английската градина е създадена по нареждане на курфюрста на Пфалц и Бавария Карл Теодор от 1789 година. [1] Приложението на парка първоначално е да предоставя възможност на войниците да се обучават в земеделието и да си почиват. Месеци по-късно е отворен и за обществеността. През 1792 паркът е отворен за около 40 000 жители на Мюнхен.

Статистика[редактиране | редактиране на кода]

  • дължина на пътеките в Английската градина: 78 km
  • от тях пътеки за яздене: 12 km
  • дължина на потоците в парка: 8,5 km
  • мостове: над 100
  • птичи видове: над 50

Авторски права за снимки[редактиране | редактиране на кода]

За снимки в Английската градина с комерсиална цел трябва да се заплати такса. [2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Блед, Жан-Пол. История на Мюнхен. София, Рива, 2013. ISBN 9789543204236. с. 90-91.
  2. Von der Bayerischen Auffassung der Bildrechte – Eine Posse
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Englischer Garten (München)“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.