Андрей III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Андрей III
велик княз на Владимирско-Суздалското княжество
Роден
1255 г.
Починал
27 юли 1304 г. (49 г.)
Управление
Период1293 – 1304
ПредшественикДмитрий I Переяславски
НаследникМихаил II Тверски
Семейство
РодРюриковичи
БащаАлександър Невски
МайкаАлександра Брячиславна
Братя/сестриДаниил Московски
Дмитрий I
Василий Александрович
Андрей III в Общомедия

Андрей III Александрович Городецки е велик княз на Владимирско-Суздалското княжество (1293 – 1304) от династията Рюриковичи. Княз на източния град Городец, той влиза в съюз със Златната орда и дълги години воюва с по-големия си брат Дмитрий Переяславски.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Андрей Городецки е син на великия княз Александър Невски. Още дете, той поучава от баща си управлението на град Городец на река Волга, а през 1276 присъединява към владенията си и Кострома. Той се включва активно в руските междуособици и през 1281, с помощта на монголска армия, прогонва брат си Дмитрий от столицата Владимир. Две години по-късно той си връща властта с подкрепата на хан Ногай.

През следващото десетилетие Андрей на три пъти довежда монголски войски в Русия, опитвайки се да отнеме Владимир от брат си. През 1293-те опустошават 14 руски града и успяват да принудят Дмитрий да се оттегли.

Дори след като става велик княз, Андрей продължава да управлява от Городец, като през цялото си управление враждува с Данаил Московски, Михаил Тверски и Иван Переяславски.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Andrey of Gorodets в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Дмитрий I Переяславски велик княз на Владимирско-Суздалското княжество (1293 – 1304) Михаил II Тверски