Анфилада (военна наука)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Анфилада.

Оръдията отгоре откриват анфиладен огън по формацията сиви войници които са в анфилада.

Анфиладата е такава позиция на военна формация, при която вражеският огън (анфиладен огън) е насочен по дългата ос на формацията. Това е неизгодна позиция тъй като вражеският огън преминава през най-много войници.

Една линейна формация е в анфилада ако е обстрелвана от своя фланг, т.е. отстрани. Ако формацията е в колона тогава анфиладният огън ще идва отпред или отзад. И в двата случая – посоката на огъня е по дългата ос на формацията.

Анфиладният огън от германският бункер в далечината е оставил множество трупове на канадци при битката за Диеп от 1942 г. Канадците са били заключени между морето и защитната стена ставайки лесна мишена за врага.

Различни съоръжения или естествени препятствия могат да поставят една войска в уязвима позиция. Например една крепостна стена принуждава атакуващите да се подредят в линия. Затова често на места по стената се изграждат бастиони — издадени навън структури от които може да се открие анфиладен огън по наредилите се пред стената войници. По подобен начин капонирът построен в ров може да открие анфиладен огън по войниците опитващи се да прекосят рова.