Апотеоз (филм, 1895)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Апотеоз
Apotheose
РежисьориМакс Складановски
ПродуцентиМакс Складановски
В ролитеМакс Складановски
Юджин Складановски
Жанркъсометражен
Премиера1 ноември 1895
Времетраене6 секунди
Страна Германия
Езикням филм
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb

„Апотеоз“ (на немски: Apotheose) е германски късометражен ням филм от 1895 година, заснет от режисьора и продуцент Макс Складановски.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Филмът показва двамата изобретатели на биоскопа (апарат, проектиращ върху екран бързосменящи се изображения, създавайки илюзия за движение) Макс и Юджин Складановски, стоящи на сцена и покланящи се на зрителите.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Реализация[редактиране | редактиране на кода]

Филмът е представен пред публика в специално организиран, комерсиален киносеанс на 1 ноември 1895 година, заедно с други седем филма, заснети от Складановски. През 1897 година, режисьорът прави продължение на филма, озаглавено Апотеоз 2.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Апофеоз (фильм)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​