Арборист

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Арборист при работа

Арбористът е обучен специалист по поддръжката и грижата за дървета като отделни организми в градска среда. Думата „арборист“ идва от латинската дума Arbor – дърво.

Дърветата в градска среда имат живот и проблеми различни от тези в планините и. За горите обикновено се грижат лесовъдите. Добрите арбористи са сертифицирани и преминали през специални квалификационни курсове.

Важна роля в за възникването и развитието на идеята за грижа за дърветата в градска среда има Джон Дейви, наричан „бащата на дървесната хирургия“. Голям принос имат и Франсис А. Бартлет и Алекс Л. Шиго. В Германия знаковото име за арбистиката е Майкъл Маурер.

Арбористите често използват алпийско оборудване, което позволява достъп до много високи и недостъпни по друг начин дървета. Освен, че са обучени в наблюдението и грижата за дърветата професионалните арбористи притежават уменията свързани с безопасно катерене и работа в екстремни условия.

Дейности на арбориста:

  • да диагностицира здравината и при нужда да лекува или да отреже част или цялото дърво;
  • да отстрани болни и гнили участъци от дървото;
  • да отстрани опасни части;
  • да отреже цялото дърво;
  • да раздроби ствола и коренището на отрязаното дърво;

Системата на знания и практически мерки, обединени от целта за разпознаване, лечение и превенция на болести и рязане на дърветата се нарича „арбористика“.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Арборист“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.