Арган

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Какво е арган?[редактиране | редактиране на кода]

Аргановото дърво, емблематично дърво на Мароко, дава плодове, чиито семена се използват за извличане на високо цененото арганово масло. Благодарение на изключителния си хранителен състав, това масло има антиоксидантни, хиполипидемични, защитни, подхранващи и регенериращи свойства. Използва се както в кулинарията, така и в козметиката, като се препоръчва особено за зряла, суха кожа или след излагане на слънце. Намира приложение и за грижа за косата и увредени нокти.

Произход, местообитание и култура[редактиране | редактиране на кода]

Аргановото дърво (Argania spinosa) е родом от Мароко и също е емблемата на страната. Плодовете на това дърво съдържат семена, използвани за извличане на прочутото арганово масло. От векове берберските жени са използвали достойнствата му в готвенето и в своите козметични препарати. На арабски терминът "арган" означава "берберски бадем".

Аргановото масло е от съществено значение в страните от Магреб и е завладяло Запада вероятно още през 10 век пр.н.е. J-C благодарение на търговските пунктове, установени на атлантическото крайбрежие на Мароко. Днес козметичната употреба на това масло е широко разпространена в Европа, особено в грижата за тялото и косата.

Аргановото дърво е характерен вид за югозападно Мароко, разпространено главно от североизточната част на Есауира до долината Сус. В момента се експлоатират големи площи, за да се отговори на голямото търсене на арганово масло.

Произход на арган[редактиране | редактиране на кода]

Ценното растително масло се извлича от семената на плодовете на аргановото дърво, което е способно да дава плодове на възраст от 5 години. Беритбата на плодовете, която обикновено се извършва през лятото, се извършва чрез поставяне на платна под дърветата за събиране на падналите плодове.