Арка 22

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Арка 22
Арка 22 служи като отличителна врата към столицата на Гамбия
Карта Местоположение в Банджул
Видвъзпоменателна арка
МестоположениеБанджул,  Гамбия
АрхитектПиер Гудиаби
Изграждане1996 г.
Етажи3
Височина35 м
Арка 22 в Общомедия

Арка 22 е възпоменателна арка по пътя за Банджул в Гамбия. Построена е през 1996 г., за да отбележи военния преврат от 22 юли 1994 г., чрез който Яйя Джаме и неговият временен управляващ съвет на въоръжените сили свалят демократично избраното правителство на Гамбия.[1]

Арката стои на магистралата Банджул-Серекунда, близо до острова за движение на някои кръстовища. Статуя на „непознатия войник“ може да се види близо до основата на арката: войникът има пушка, завързана на гърба си, и носи бебе в едната си ръка, докато сигнализира за победа (прави V-знак) с другата.

Арка 22 е изобразена на гърба на банкнотата от 100 даласи.

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Арката е проектирана от сенегалския архитект Пиер Гудиаби, който също проектира международното летище Юндум в Банджул и африканския ренесансов паметник в Дакар, Сенегал.

С височина от 35 метра, арката е една от най-високите структури в Гамбия. Основа на сградата са осем колони, като тя се състои от три етажа. Достъпът до горните етажи може да се осъществи чрез няколко асансьора и спираловидни кутии.

Първият етаж е на междинно ниво в колоните. Галерията на втория етаж предоставя впечатляваща панорама на града, като гледката се простира надолу към морското пристанище Банджул и мангровите гори на комплекса Танби Уетланд. На последния етаж има малък текстилен музей.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ham, Anthony. West Africa. London, Lonely Planet, 2009. ISBN 9781741048216. с. 295. Посетен на 2011-06-07.