Арменска болница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Арменска болница
Дом №3 на улица „Болнична“ – зданието на бившата Арменска болница
48.6728° с. ш. 26.5715° и. д.
Местоположение в Украйна
МестоположениеКаменец Подолски, Украйна
Основана1614 г.

Арменската болница е най-старото лечебно заведение в град Каменец Подолски, работещо от началото на 17 до 19 век. Сградата на болницата е издигната от арменската общност през 1614 година.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Историята на най-старото лечебно заведение в града е неразривно свързана с дейността на арменската общност на града. Според различни източници арменците са се заселили тук през XI – XIII век.[1] През 17 век в града вече има 1200 арменски семейства.[2] Съставлявайки значителна част от населението на Каменец Подолски и заемайки по-голямата част от града, арменците участват в неговия културен, икономически и военен живот. Те се заселват главно в югоизточната част на града; все още има квартал в града, известен сред местните жители като Арменския. Тук е бил центърът на търговската дейност – запазеният Арменски пазар, както и несъхранените до днешно време арменска магистратура (кметството) и важни арменски храмове на града.

Арменската болница е построена през 1614 г. Йосиф Роле отбелязва, че тя силно се отличава от другите болници в региона, в които болните и инвалидите, както и възрастните войници, намират само подслон. Болницата на арменската общност служи като лечебница, където се приемат пациенти с различни заболявания. Младите арменки играят активна роля в лечението. Арменската медицина през XI – XVI век е била на нивото на постиженията на напредналата медицина на Изтока, а в някои области (физиология, патология, клинично лечение, концепциите за инфекции и заразност и др.) е изпреварвала времето си.

За да се поддържа болницата, в града е въведен специален данък. Всеки арменец, занимаващ се с търговия, при влизане в града със стоки или при излизане от града, заплаща по 3 гроша, всеки арменски месар плаща по 2 гроша на заклан едър добитък и по един грош за малък; за всеки товар дърва за огрев, влизащ в града, също се взема минимална сума.

Арменската болница изпълнява функцията си за лечение на пациенти в продължение на около двеста години. При разкопки на едно от гробищата в арменския квартал на стария град са намерени отрязани кости и хирургически пинсети. Във връзка с това е изказано предположението, че в болницата са се извършвали и някои хирургични операции.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Сградата с дължина 27 м и ширина 10 м. Болницата е построена във формата на буквата „Г“, свързана от северната си страна с отбранителна кула. В двора на болницата, по цялата дължина на сградата, между първия и втория етаж, е пристроена дървена галерия-балкон. Конструкцията е изолирана от градския шум, само от южната ѝ страна има големи входни порти с широчина до 3 метра. Западната стена на сградата на болницата е подсилена с два каменни контрафорса.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. А. Дроздовська. Армянская колокольня // Советское Подолье. Архивиран от оригинала на 2014-08-14. Посетен на 2012-11-28.
  2. С. Шкурко. Армянские архитектурные памятники в городе Каменец-Подольске // Историко-филологический журнал № 2. pp. 233 – 243. Посетен на 2012-11-28.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Армянский госпиталь“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​