Ауаса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ауаса (на амхарски: አዋሳ) е град в Етиопия, на брега на едноименното езеро в Голямата рифтова долина. Намира се на 273 км южно от Адис Абеба, на 130 км източно от Содо и на 75 км северно от Дила.

Градът е столица на Региона на южните нации, и е специална зона в него. Ауаса се намира на трансафриканската магистрала 4 (Кайро-Кейптаун). Надморската му височина е 1708 метра.

От 1978 г. Ауаса е столица на бившата провинция Сидамо – до промяната на границите на провинциите с приемането на конституцията от 1995 година. В града се намират университет (който включва колеж по земеделие, централен корпус и колеж по медицински науки), адвентистки колеж и голям пазар. Градът се обслужва от едноименното летище, открито през 1988 година. Градът е електрифициран, има пощенски и телефонни услуги.[1] Основните туристически атракции са църквата „Свети Гавраил“ и стадион „Канема“. За местната икономика основен отрасъл е риболова.

История[редактиране | редактиране на кода]

Църквата „Свети Гавраил“

На 31 май 2002 г. вестник „Адис Абеба трибюн“ съобщава, че на 14 март същата година правителствените сили за сигурност в Ауаса са убили 38 земеделци, които са протестирали срещу решението на правителството за преместване на столицата на провинция Сидамо, и да превърне Ауаса в град със специален режим, подобен на Дире Дава.[2]

Население[редактиране | редактиране на кода]

Демография[редактиране | редактиране на кода]

Според преброяването от 2007 г., проведено от Централната статистически агенция на Етиопия, зоната е с обща численост на населението от 258 808 жители, от които 133 123 мъже и 125 685 жени. В Ауаса живеят 157 879 или 61%, а останалата част от населението на зоната живее в околните селски райони.

Петте най-големи етнически групи в зоната са сидамо (48,67%), амхара (15,43%), уелейта (13,9%), оромо (5,21%), и гураге (4,33%); другите етнически групи са 12,46% от населението. Сидамо е говорен като първи език от 47,97% от жителите, 31,01% говорят амхарски, 9,58% говорят уелейта, а 2,07% – оромо.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. "Detailed statistics on infrastructure", Southern Nations, Nationalities and People's Region, Bureau of Finance and Economic Development website
  2. "Local History in Ethiopia". The Nordic Africa Institute website (Посетен на 18 декември 2007)
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Awasa“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.