Аура (езотерика)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на аура.

Бодхисатва Авалокитешвара с ореол и аура около него [1].

Аура според езотериката, по-рано спиритуализма, е цветовото излъчване около човек, понякога може да се отнася и за предмет. Идеята произхожда от източните практики, философия и религии. Терминът е от 19. век и произлиза от тогава популярния спиритуализъм, като реално идеята е заимствана от източните религии и практики, където това явление се описва с други термини и средства [2]. В английски терминът е базиран на едно по-ранно значение, което е и сега употребимо за „характерно излъчване“ на някого [2].

Идеи за аурата присъстват в индийските религии, като джайнизъм, будизъм (например будисткия флаг представя цветовете виждани около просветления Буда). Аурата има различен цвят и също така се променя при различните емоции. Също така се приема, че тя променя своята големина, цвят и сила на излъчване при просветлените хора, виж ореол.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Изображение на човешката аура (при здрава физически жена) според Валтер Джон Килнер (1847 – 1920) [3], което илюстрира навлизането на термина в английски. Картината направена по Килнер показва външна и вътршна аура, цветовете са добавени илюстративно и нямат конкретно значение.
  1. ((en)) Авалокитешвара (pdf)[неработеща препратка]
  2. а б ((en)) aura, Online etymology dictionary
  3. за диаграми на Килнер виж ((en)) The Human Aura Has At Last Been Photographed, Съндитаймс, 5 февруари 1911

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]