Бейшехир (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бейшехир.

Сателитна снимка

Бейшехир (на турски: Beyşehir Gölü) е голямо сладководно езеро във вилаетите Ъспарта и Коня, в югозападната част на Анатолийското плато. Разположено е в тектонска падина в Западен Тавър. Има площ от 656 km ² - 45 км дължина и 20 км ширина. Носи същото име като главния град на региона - Бейшехир.

Подобно на България с черкезите в навечерието на Освобождението, в района са заселени множество чеченци - виж чеченци в Турция.

Водата от Бейшехир се използва за напояване. Нивото на водата и площта на езерото варират според сезона и валежите през годината. В езерото има 32 острова с различни размери. Заедно с промяната на нивото на водата, съответно намалява или се увеличава и площта на островите. Най-ниското ниво на водата е било зарегистрирано през 1975 г., а най-високото – през март 1981 г., когато езерото достига площ от 74 600 хектара. Езерото е плитко, като максималната му дълбочина достига 10 м.

Езерото е обитавано от много различни видове птици. На някои от островите има руини от стари византийски манастири. Езерото с околните му територии е обявено за национален парк на Турция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]