Белуджистан (Пакистан)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Белуджистан
بلوچِستان
Знаме
      
Герб
Balochistan in Pakistan (claims hatched).svg
Страна Флаг на Пакистан Пакистан
Столица Куета
Площ 347 190 km²
Население 7 914 000 души (2011)
22,8 души/km²
Губернатор Мухаммад Хан Ачакзаи
Официален сайт www.balochistan.gov.pk
Белуджистан в Общомедия

Белуджистан е провинция в Пакистан с площ от 347 190 км2 и население 11 934 339 души (2009). Административен център е град Куета.

История[редактиране | редактиране на кода]

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположена е в западната част на страната, на границата с Иран. Има излаз на Арабско море.

По площ е най-голямата от всички пакистански провинции (347 190 км²), което състарлява около 44% от цялата територия на страната. Гъстотата на населението е много ниска, поради планинския релеф и оскъдните водни източници. Столицата Куета е единствения по-голям град и е разположена в най-населената североизточна част на провинцията, близо до афганистанската граница. На брега на Арабско море, в град Гвадар, с помощта на китайски строителни компании се изгражда голямо пристанище и военна морска база.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Провинцията е поделена на 27 окръга.

Население[редактиране | редактиране на кода]

етнос процент
белуджи 36,31%
пущуни 25,07%
брахуи 20,68%
синдхи 8,29%
сераики 3,08%
други 6,57%

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че е най-голямата провинция по площ, Белуджистан произвежда едва около 5% от БВП на Пакистан. Извън столицата Куета, инфраструктурата и индустрията са почти неразвити. Поради сухия климат и липсата на пътища, основния поминък на местното население е скотовъдството.

Едни от най-големите находища на мед в света са открити в окръг Чагай, в северозапдната част на Белуджистан. Преполага се че годишния добив на мед ще е между 900 000 и 2 милиона тона. Разработва се от най-голямата минна компания в света BHP Billiton, съвместно с пакистанското правителство.

В южната част на Белуджистан, на брега на Индийския океан при град Гвадар се изгражда с помощта на китайското правителство огромно пристанище (обща стойност на инвестициите над 2 милиарда $), което се предвижда да бъде център на енергийните доставки от Близкия изток и централно азаитските държави към Китай. Инвестира се и в крайбрежна магистрала, която да свърже Гвадар с Карачи.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]