Белуджистан (Пакистан)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Белуджистан
بلوچِستان
Знаме
      
Герб
Balochistan in Pakistan (claims hatched).svg
Страна  Пакистан
Столица Куета
Площ 347 190 km²
Население 7 914 000 души (2011)
22,8 души/km²
Губернатор Мухаммад Хан Ачакзаи
Официален сайт www.balochistan.gov.pk
Белуджистан в Общомедия

Белуджистан е провинция в Пакистан с площ от 347 190 км2 и население 11 934 339 души (2009). Административен център е град Куета.

История[редактиране | редактиране на кода]

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположена е в западната част на страната, на границата с Иран. Има излаз на Арабско море.

По площ е най-голямата от всички пакистански провинции (347 190 км²), което състарлява около 44% от цялата територия на страната. Гъстотата на населението е много ниска, поради планинския релеф и оскъдните водни източници. Столицата Куета е единствения по-голям град и е разположена в най-населената североизточна част на провинцията, близо до афганистанската граница. На брега на Арабско море, в град Гвадар, с помощта на китайски строителни компании се изгражда голямо пристанище и военна морска база.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Провинцията е поделена на 27 окръга.

Население[редактиране | редактиране на кода]

етнос процент
белуджи 36,31%
пущуни 25,07%
брахуи 20,68%
синдхи 8,29%
сераики 3,08%
други 6,57%

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че е най-голямата провинция по площ, Белуджистан произвежда едва около 5% от БВП на Пакистан. Извън столицата Куета, инфраструктурата и индустрията са почти неразвити. Поради сухия климат и липсата на пътища, основния поминък на местното население е скотовъдството.

Едни от най-големите находища на мед в света са открити в окръг Чагай, в северозапдната част на Белуджистан. Преполага се че годишния добив на мед ще е между 900 000 и 2 милиона тона. Разработва се от най-голямата минна компания в света BHP Billiton, съвместно с пакистанското правителство.

В южната част на Белуджистан, на брега на Индийския океан при град Гвадар се изгражда с помощта на китайското правителство огромно пристанище (обща стойност на инвестициите над 2 милиарда $), което се предвижда да бъде център на енергийните доставки от Близкия изток и централно азаитските държави към Китай. Инвестира се и в крайбрежна магистрала, която да свърже Гвадар с Карачи.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]