Беседа:АЕЦ „Козлодуй“

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Имате ли данни?[редактиране на кода]

Необходимо и да се добавят технологически данни за електроцентлалата и фактически данни с кого българската страна е водила преговорите. Разполагате ли с такива данни, или за съжаление не? В този вид статията е непълна.--Seraphita 03:36, 8 март 2007 (UTC)[отговор]

Айде стига ДДД, че някои хора започват да се дразнят...--Daggerstab 08:18, 8 март 2007 (UTC)[отговор]

Текст от Категория:АЕЦ Козлодуй[редактиране на кода]

Преместено от Категория:АЕЦ Козлодуй. Текст на Потребител:Ss25 --V111P 23:53, 8 юли 2007 (UTC)[отговор]
АЕЦ "Козлодуй е първата българска ядрена електроцентрала. Намира се на около 3 километра от град Козлодуй.
Строежа на електроцентралата, осъществен с помощ от страна на Съветския съюз и с руски реактори от типа ВВЕР започва през 60-те години на миналия век и продължава повече от дестилетие до официалното му откриване.
С началото на демократичните промени в България и евроинтеграцията на страната ни, няколко поредни български правителства подписват спогодби с Европейския съюз за затваряне на първите 4 блока от общо 6 на централата ,поради "несигурност".Твърдението е на ЕС и е поддържано от определени политически и икономически кръгове в съюза ,инвестирали в новостроящия се АЕЦ "черна вода" в Румъния, заинтересовани от отстраняването на конкурентноспособността на АЕЦ "Козлодуй" и свеждането на неговата производителност до символичен минимум.

Неясен текст[редактиране на кода]

Какъв е източникът на следния текст:

Експертите смятат, че ако отново бъдат пуснати спрените трети и четвърти блок, с електричеството, което те биха произвеждали и продавали, строителството на нов блок на централата ще излезе почти без пари.

Не може да бъде построен само един ядрен блок (само 7-ми), защото ядрените блокове с мощността на АЕЦ „Козлодуй“ работят по двойки.

3 и 4 блок не могат да бъдат пуснати отново, просто защото в ЕС няма работещи блокове без външен херметизиран купол (пропуск в съветския дизайн). За възможния 7 блок: реакторите от съветски тип работят по двойки. Западните не работят по двойки (в Германия повечето атомни централи имат само по един (1) блок). Наполетано 16:14, 6 май 2011 (UTC)[отговор]

Да аз написан по долу, че това за работата на ВВЕР по "двойки" е пълна глупост, но някой вярват на човека правещ подобни неграмотни изказвания.

195.225.125.5 09:48, 7 март 2012 (UTC)[отговор]

Възможни 7 и 8 блок[редактиране на кода]

Некоректно становище !!!

Не съм съгласен, че изграждането на нова ядрена мощност в АЕЦ Козлодуй ще е по евтино отколкото това в Белене. Да не говориме, че никой до сега не е говорил за 2 блока - 7 и 8. Защо мисля така- първо и основно източниците коментиращи и даващи тази възможност не са Ядрени специалисти-( Иван Хиновски ) и тнт. Не може въз основа на такива изказвания да се правят заключения. Общо взаето това са изказвания на противниците на АЕЦ изобщо, и лубисти на разни международни интереси. Какво казват ядрените специалисти - да, може да бъде построена нова Ядрена мощност в Козлодуй, но това в никакъв случай няма да е по евтино и рентабилно.

Фактите- Изграждането на нов блок на стара площадка няма как да е по евтино защото трябва да се обезпечи с необходимото количество вода за нормална работа на новият блока и парна турбината,а това е много по скъпо при изградена вече инфраструктура (това е споменато в статията). Самото строителство ще е по трудно и ще се оскъпи многократно. Друго крайно нецелесъобразно е концентриране на мощности на едно място. И не само заради необходимоста от физически ресурс за пренос на мощноста( ел.проводи,трансформатори), но и понеже е по добре да имаме две АЕЦ на различни места, за да може при отпадане на един ел.провод да имаме друг работещ - резервираност. Аз не знам някъде АЕЦ да има толкова много блокове на една площадка. Също така при евентуални аварии и др. не е целесъобразно концентриране на блокове на едно место. За тези неща се правят дългосрочни иследвания и се проучват нещата за продължителен период и тогава се дават експертни мнения. А това което е написано тук е меко казано некоректно.

Незнам защо се намесват пак Американски фирми. Мисля, че стана ясно че те имат съвсем други интереси. За пример Американските КАНДУ са реактори с - полужителна реактивност и съответно са несръвнимо по опасни от ВВЕР, да не говориме че те пробутаха на Румънците старо некачествено оборудване на КАНДУ.Явно някой хора са тяхни лобисти.

Руските блокове са най- добри и като цена и като технология. ВВЕР работи с отрицателен температурен коефициент, поради което ВВЕР е световно доказан безопасен блок за мирни цели. Работи с ЛЕКА ВОДА - 1-ви КОНТУР - ДИСТИЛИРАНА (ОБИКНОВЕННА ВОДА) И ОБЕДНЕН УРАН 238 ИЛИ СЛАБО ОБОГАТЕН УРАН-235~4%.

Написаното цитирам: -"Изграждането на два нови блока за Козлодуй излиза по-евтино от построяването на АЕЦ „Белене“, понеже централата има осигурени техническа вода за охлаждане, система за радиационен мониторинг и аварийно планиране" Е меко казано несериозно и объркано като смисъл изречение. Дистилирана вода се получава по не особено скъп способ. Каква е тая система за радиационен мониторинг и аварийно планиране и техническа вода-(на водно огледало ли врачуваме-мониторинг)? Техническата вода е дистилирана и е - катализатор и забавител и охладител в нашите АЕЦ. Тази част от статията трябва да се коригира в правилната насок, а именно - може да се изгради нова Ядрена мощност в Козлодуй , но ще е по СКЪПО И НЕЦЕЛЕСЪОБРАЗНО !!! Всичко това са - КЬОР ФИШЕЦИ

Също написаното не е вярно: -Понастоящем отпаднаха и двата проблема след затварянето на първите четири реактора, като освен това са построени нови далекопроводи, свързващи централата с вътрешността на България, както и с чужбина. Кои са тези нови електропроводи, че немога да се сетя, всеки ден я гледам ел.картата на България и нови не съм видял !!! Това са щуротии!!!

Докога - икономисти и неспециалисти - депутати ще дават експертни мнения за строго специфични сфери. Една лъжа повторена 1000 пъти става истина !!! Ако това е енциклопедия би следвало това чудо да се коригира.

kossis (беседа) 18:32, 5 март 2012 (UTC)[отговор]

Kossis така критично написан този текст налага въпроса - Вие от кои сте - "икономисти и неспециалисти - депутати" или гласовит "специалист" еколог?! Това са щуротии!!! Щуротия е да се пише така както Вие го правите! Ако искате да водите спор по същество, докажете го не с голи недоказани твърдения, а с факти от благонадеждни източници. Иначе този спор с Вас е безсмислен. Не смятам да Ви поучавам и затова няма да говоря за Вашия некоректен, обиден и не търпящ възражения поучителен тон. --CvetanPetrov1940 (беседа) 19:44, 5 март 2012 (UTC)[отговор]

Аз съм човек имал честа да живее много години с достоен Ядрен специалист- главен проектант на АЕЦ Козлодуй, Определил площадката на АЕЦ Белене и ежедневно се занимавам с енергетични проблеми бате!

Какъв еколог - аз винаги съм подкрепял АЕЦ БЕЛЕНЕ и КОЗЛОДУЙ (имам рекламни чаши, чинии, кани с логото на АЕЦ БЕЛЕНЕ- ЕНЕРГИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО), което става ясно от написаното от мен по горе. Белене ще остане само на порцелана на чашата ми и в мазето като нереализиран проект, и всичко това благодарение на сегашните "влас-имащи". Познавам физиката на доста от реакторите. А дали вашите източници са наясно как работи ВВЕР,- попитаите ги ? Цялата работа е, че нашите управници нямат сметка да правят дългосрочни проекти като АЕЦ Белене- те не носят дивиденти и проценти сега ! Поради което се размиват нещата и се лансират нецелесъобразни идеи-отвлича се вниманието на хората от главния проблем - става отекчително. Сегашните управници използват медиите като 4 власт в пълната им сила и аз разбирам защо се лансират подобни писаници. Утре ще се разровя за някой конкретни източници и данни на истинските спецовете, но ще видя дали е добре да публикувам данни. АЕЦ БЕЛЕНЕ трябва да се прави това е !!! Да не говориме че притежавам едно мазе и един таван пълно с литература за АЕЦ БЕЛЕНЕ и КОЗЛОДУЙ и оригиналните Руски проекти изхвърлени от ЕНЕРГОПРОЕКТ и съхранени от Истинския специалист (така нашата Държава съхранява историята и документацията за спец. обектите си). Чудя се дали да си паля печката с тях !? Но маиче само за това ще стават за в бъдеще. Какво да споря с вас, вие познавате ли физиката на ВВЕР, как аджеба работи това чудо ? Тогава може и да спорим, иначе си говоря сам. Какво е полужителен или отрицателен темп. коеф. на реактор, какво е 1-ви контур и тнт ? Може да си спориме с вас само за остротата на моя - глас в пустиня и дали такива като мен са угодни на сегашната власт!


Скоро по телевизията, по новините- говорят за некачествена неръждавейка на охладителните серпантини на 2-ри контур и ги наричат нагреватели на реактора. Кои нагреватели, на печката ли, на калорифера ли ? Няма такова понятие хахаха. Вервай на медиите.


Така да напишеме за електропроводите -пст. АЕЦ Козлодуй 400/220 Кв. На 400 Кв 2х3 ф. към Румъния ел. провод- Цинцерене 1и2, за България -ел.пр. Вършец и Чирен- 2х3 ф., ел.пр. Петрохан 1х3, ел.пр. Четник и Пионер-2х3 и ел.пр.Искър-1х3 ф. На 220 Кв. ел.пр. Хайредин, Атом, Дунав, Борован Бреница- 1х3 ф., От 15 години това са си ел проводите от АЕЦ. Даже напротив, от АЕЦ Белене има такива които не съществуват щото го няма АЕЦ Белене. Е кои тогава са новите ел. проводи ?

Ето малка част от източниците -доклади, трудове, публикации и становищата на Косю Косев, отдал живота си на Ядрената енергетика.

Оценка на радиационните последствия при МПА на нов енергоблок площадки АЕЦ “Козлодуй” и АЕЦ “Белене”, 2000 год.; Радиационни последствия при надпроектна авария (НПА) на нов енергоблок на площадки АЕЦ “Козлодуй”и АЕЦ “Белене”,2000г.; Аварийно планиране при нов енергоблок на площадки АЕЦ “Козлодуй” и АЕЦ “Белене”, 2000 год.; Справка относно някои изследвания на технико-икономически показатели на АЕЦ за последните години, 1996 год.; Окрупнени технико-икономически характеристики на проектите за Нова ядрена мощност, 2000 год.; “30 години ядрени изследвания и проектиране”. Ядрено направление в Енергопроект - ЕАД, 2000 год.; Ретроспекция на ядрената енергия на Р България, в сайта на МЕЕР, 2001 год.; Характеристики на площадка АЕЦ “Козлодуй” за ТОБ на АЕЦ “Козлодуй” І, ІІ, ІІІ, ХОГ, 2002 год.; Характеристики на площадка “ИРТ-2000”, София за ТОБ, 2003 год.; АЕЦ “Белене” - Характеристики 2003, 2003 год.; CANDU-6 (Канду 6), анализ от 2003 год.; АЕЦ “Белене” - Минало, Настояще и БЪДЕЩЕ, 2004 год. (съкратен доклад и презентация); Съвременните реакторни технологии и инсталации ІІІ-то поколение и АЕЦ “Белене”, 2004 год.; АЕЦ “Белене” - Инвестиция в бъдещето, 2005 год.; АЕЦ “Белене” – Ретроспекция-1980, до тръжната процедура-2005, селекцията-2006,и към реализация-2007. Разбира се по-натам се навлиза в сферата на класифицираната информация.


!!! Чесно казано като гледам тия писаници и ме боли !!!

А имам и 50 гигабайта инфо на хард-диск за тия работи но ми теябва време да ги прегледам. Това се изисква за да се даде оценка за този проблем, а не някои си направил изказване там.

Хората които разбират поне малко от АЕЦ и енергетика, зачитайки написаното по горе от мен ще разберът какво казвам. За другите-да вярват на медиите !

Много интересно е изказването на Хиновски, че ВВЕР работели по двойки, заради безопасноста им - е това е невероятна небивалица-къде в спецификациите на ВВЕР има такова изискване ? Добре де единия блок ако влезе в планов ремонт или спре поради авария другия какво прави ? Аз не знам за вид реактор, имащ такова условие. Ми, направо по четворки да ги строиме. Тоя човек говори за некви пари и от друго хабер си няма!!!

95.111.27.46 20:40, 5 март 2012 (UTC) kossis[отговор]

Моля да се запознаете с тази помощна страница. Ако имате какво да допринасяте и го подкрепите с източници, моля! --Ket (беседа) 13:42, 6 март 2012 (UTC)[отговор]

Явно нещо се базикате с мене. Ама какво ли се връзвам, то на тия дето трябва -не им пука, аз съм седнал да се ядосвам. Публикувайте каквото искате, то времето ще покаже истината и тогава някои публикации ще са смешни.

И когато се цитират хора не-наясно с материята за АЕЦ от хора с подобни знания, очевидно не е добра идея да се преразказват нещата, защото става една голяма безмислица, а именно: - "понеже централата има осигурени техническа вода за охлаждане, система за радиационен мониторинг и аварийно планиране". Какво ще разбере читателя от това изречение ? Автора на изказването казва нещо сходно, но по достоверно от това тук. Правя тази забележка, защото изслушах изказването на автора и установих от каде идва нонсенса. Извинявам се, че наследствено съм обременен с този вид тематика, но това е - съдба.