Беседа:Александър Пушкин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Статията Александър Пушкин е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас B Клас B Статия от клас C Средна Symbol a class.svg 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

Почивам/умирам[редактиране на кода]

Какво лошо има в "умирам"? След като е победен в дуел, той умира. Починал е по-скоро белег за спокойна смърт - почивам, почивка. През Втората световна умират 50 000 човека; те не почиват в хода на войната. Щом смъртта е резултат от каквито и да е бойни действия, значи човекът умира. --Webkid 09:00, 6 юни 2004 (UTC)

Не взех предвид дуела. В случая съм съгласен. Ето защо "умрял" ми звучи варварско (вижда се от изреченията ти), а и май сам си си отговорил какво й е лошото на думата. Може и да е звучна, но не ми харесва. --Борислав 11:17, 6 юни 2004 (UTC)
А какво ще кажете за загива? :) --Хари 11:25, 6 юни 2004 (UTC)
Добре е. Свързвам го с гибел - струва ми се, че са сродни думи. Ако искаш го смени. --Webkid 12:09, 6 юни 2004 (UTC)

А всъщност не е ли по-добре да бъде "починал, вследствие на дуел" или "починал при дуел", тъй като той умира 2 дена след като е ранен при дуел. "Загинал" мисля, че не е съвсем уместно, тъй като предполага някаква наистина "гибел", т.е. загуба на живота по време на война или природно бедствие, да речем. Да загинеш значи да умреш внезапно, изненадващо, при тежки ситуации. Да умреш, означава да издъхнеш, да прекратиш живота си. Да починеш, това изисква покой, грижи и най-често - умиране в къщи. Така е било и с Пушкин - почива вследствие на дуел. Apocatastasis 18:55, 23 октомври 2008 (UTC)