Беседа:Алкуин

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Ролята на Алкуин в управлението на Карл Велики[редактиране на кода]

Алкуин има толкова голямо влияние над Карл Велики, че благодарение на негови думи, адресирани именно към краля, е отменено смъртното наказание за отказващите да приемат християнството. Алкуин казва на Карл: "Ти можеш насила да ги покръстиш, но не можеш да ги накараш насила да повярват!". Според британския духовник вярата е плод на свободната воля. Всеки сам трябва да достигне до просветлението и чрез изучаването на вярата сам да я приеме. Благодарение на Алкуин и на останалите велики умове в дворцовия интелектуален кръг "Академия" през втората половина на управлението на Карл (края на VIII- началото на IX век) се наблюдава огромен подем на образованието, заради което можем днес да говорим за "Каролингов ренесанс".

Кралят, станал след Рождество Христово през 800 г. император на Свещената Римска империя, добре осъзнава ролята на грамотността в държавата. Християнството е религия на книгата. За да я опознае човек, трябва постоянно да чете. Все пак всички християнски трудове са записани в книги, при това на латински език, който става все по-малко говорим и познаваем в цяла Западна Европа, изместван постепенно от негови диалекти като разговорния латински (vulgaris). Самият владетел е наполовина грамотен като, както пише Айнхарт в своята творба "Vitae Karoli Magni", може само да говори, при това на няколко езика, но така и не се научава да пише. За да могат многобройните поданици на империята от различни народи да бъдат обединени, те трябва да приемат една обща религия, определяща нравствените им ценности и бита им или с две думи оеднаквяваща културата им, ако така мога да се изразя. Това именно ще да е християнската вяра. Тя се превръща в инструмент за закрепване и централизиране на властта на монархията и затова е жизнено важно всички в пределите на огромната, дори за нашите съвременни представи, държава да я изповядват.

Специално внимание и уважение се отдава на учителите по това време, които често са духовници. В средища на просветата се превръщат скрипториумите (от лат. глагол scribo- пиша) на църквите и манастирите. 46.10.251.222 18:07, 2 март 2023 (UTC)[отговор]

Съдържание към статията ли трябва да се явява това? --Ted Masters (беседа) 22:32, 2 март 2023 (UTC)[отговор]