Беседа:Апатриди

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Безотечествениците в България[редактиране на кода]

Честно си признавам, че част от статията не я разбирам.

1. "Безотечественици, родени в България" - задължително трябва да са родени в България, така ли?

2. "Никоя от българските Конституции преди последната, влязла в сила на 13 юли 1991 г. не е поставяла ограничения пред политическите права на български граждани по рождение. Според чл. 92(2) от последната българска Конституция човек който не е "живял последните пет години в страната" e лишен от правото да бъде избиран за Председател на републиката, а според чл. 65(1) приелите чуждо гражданство се лишават "от правото да бъдат избирани за народни представители". Тук става въпрос за хора, които имат българско или чуждо гражданство, а не за безотечественици, нали така?

3. "Само последния конституционен проект на СДС от 16 май 1991 г. предвижда пълно възстановяване на гражданските и политическите права на българите, след пет годишен престой в България. " Т.е. има определена група българи, на които им се отнемат всички граждански права, и трябва да чакат 5 години, за да си ги получат обратно - така ли? Ако е така, кои са?

4. "По този начин българските законотворци през 1991 г. пренебрегнаха чл.1 от Конвенцията за статуса на безотечествениците на ООН." Доколкото разбирам, правителството през 1991 е направило проект за възстановяване на правата. По какъв начин възстановяването на правата представлява пренебрежение към тази конвенция?

5. "Според чл.3 от Конвенцията който е без право на уговорки, "договарящите се страни ще приемат положенията на настоящата Конвенция към безотечествениците без каквато и да е дискриминация по расов и религиозен признак или произход"." - Това явно е факт.

Благодаря предварително. --Александър 14:28, 10 февруари 2011 (UTC)[отговор]