Беседа:Атаки в Норвегия (2011)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Чакай, защо терористични?! Поне тук пресата пише, че изобщо не е ясно чие дело са.--Радостина 23:11, 22 юли 2011 (UTC)

Ти как я наричаш - "приятелски огън"? Що като чуеш терорист, си мислиш за ония фанатици от научнофантастичните американски филми дето ги дават по скайнюз. Тероризъм е всеки акт на посегателство върху суверинитет и човешки права. В този случай, поне стрелбата е дело на "ариец", но да гръмнеш бомба и унищожиш центъра на Осло си е баш тероризъм, независимо дали е дело на президента. Просто вашето бившо президентче даде ново частно значение на думата, но то важи само на ингелизки. BloodIce 23:47, 22 юли 2011 (UTC)
Глупости. От теб не очаквах такива елементарни коментари. Няма как да знаеш какво си мисля аз. За да се квалифицира дадена акция като терористична, трябва да се докаже, че е организирана с някаква политическа, идеологическа или друга цел и че зад нея стои някаква организация. В момента в който беше писал статията, все още нищо не беше ясно. Това можеше да е дело на някой психично болен или лична вендета и още много други... може да провериш и на другите езици, никъде не се споменава думата тероризъм, заглавията са атаки, взривове, атентати и тн. В духа на неутралност според мен в заглавието на статията не трябва да присъства дума, която дава оценка или е лично мнение.--Радостина 07:00, 23 юли 2011 (UTC)
Според ББС After his arrest he was charged with committing acts of terrorism. Сиреч си е тероризъм. --Лорд Бъмбъри 13:17, 23 юли 2011 (UTC)
Радостина, благодаря, че ме наричаш глупак! Английски разбираш нали, статията в английската започва така: The 2011 Norway attacks were two coordinated terrorist 4 attacks. В Дания, Норвегия и Швеция повечето медии, окачествяват атаката като терористична. Засега официалната версия е за един извършител. Ето ги и ваште CBS: (CBS/AP) OSLO, Norway - A homegrown terrorist set off a deadly explosion in downtown Oslo before heading to a summer camp, Skynews: Timeline Of Terror: How Attacks Hit Norway 2:13pm UK, Saturday July 23, 2011 Here is a timeline of the terror attacks in Norway (times in BST) in which at least 91 people lost their lives in a youth camp shooting and car bomb blast., CNN: Официално е обвинен в тероризъм. И да, обезглавяването на социалдемократичното младежко крило (свещен граал на националсоциалистите с десетилетия) и унищожаването на кабинетите на управляващите социалдемократи, си е направо политически мотивиран тероризъм. клик, клик и клик. BloodIce 17:49, 23 юли 2011 (UTC)
Или наистина не разбираш какво ти казвам, или нарочно се правиш на ударен. Независимо от това как я определят различни средства за масова информация, УИКИПЕДИЯ няма право да заема позиция и да дава оценка в заглавието на статията, ако погледнеш и немската, и английската, и френската, и испанската, и руската... в заглавието е атаки, атентати, взривове, но без думата терористични. И ти казах да не ми слагаш думи в устата, защото няма как да знаеш какво мисля. Абсолютно без значение е какво е американското, българското, корейското или танзанийското разбиране и смисъл на тази дума, по-важното е, че носи субективен характер и като такава трябва да се избягва в ЗАГЛАВИЯ на статии. По твоята логика трябва да прекръстим и Масовото убийство в Колумбайн, и Атентатите от 11 септември 2001, и Атентата в Света Неделя, и Катинското клане и много други... --Радостина 23:00, 23 юли 2011 (UTC)
Абсолютно! Даже мисля, че по някои от тези стаии е водена и дискусия. Можем да прекръстим норвежката статия на атентат, тъй като това просто е един отенък по-слабо от терористична атака, въпреки, че ако ме питаш е едно и също (съвременен с/у архаичен начин на изразяване). Както обикновено от теб не виждам конструктивно предложение, но нападките не отсъстват. Можеш да я преместиш на име според което предпочетеш, само да не стигне до "неразбирателство в кварталната бакалия". BloodIce 03:59, 24 юли 2011 (UTC)
Нямам навика да местя статии преди да ги обсъдим и преди да има консенсус. Хубаво е да има повече мнения.--Радостина 05:57, 24 юли 2011 (UTC)
Е, айде по-простичко и директно да задам въпроса: Как трябва да е озаглавена статията според теб, Радостина? Моля, останалите участници в дискусията да не дават отговор, вместо Радостина. Благодаря, BloodIce 06:17, 24 юли 2011 (UTC)
Ох, ти ако това не си разбрал, значи съвсем напразно се хабих. Между другото напълно споделям мнението на Peterdx по-долу, ако се изчака няколко дни, нещата се изясняват... Мисля обаче, че беше ясно от самото начало, че не бях съгласна думата терористична да присъства в заглавието, дали ще ги наречете Атаки в Норвегия, Въоръжени нападения в Норвеги, Атентати в Норвегия, няма значение, но отново, аз не търсех одобрение, а мнение. Ако повечето хора смятат, че е редно да остане така... ще се съглася. В момента обаче този разговор е между теб и мен и това не дава отговор и решение.--Радостина 13:41, 24 юли 2011 (UTC)
Ето ви тогава още едно мнение: тъй като е обвинен в терористичен акт, според мен статията си е с правилното заглавие. Ако след време го осъдят за марксистко-ислямистка съпротива можем да я кръстим „Атентат в рамките на марксистко-ислямистката съпротива в Норвегия през 2011 година“. --Лорд Бъмбъри 17:13, 24 юли 2011 (UTC)
Всъщност обвинен е в антиислямски и антимюсюлмански десен екстремизъм и християнски фундаментализъм. Има обвинение в убийство, НЯМА официално съдебно обвинение към него в терористичен акт. Како обикновено, пак се убива в името на Бог, досега не съм чула някой да убива в името на атеизма.--Радостина 22:38, 24 юли 2011 (UTC)
Радостина, според информацията на Дирекцията на полицията, му гласят обвинение по член 147a: "за тероризъм с максимална присъда от 21 години". След няколко часа ще влезе в съдебна зала. Все пак по наказателното право на Норвегия ще го съдят (или оправдаят). BloodIce 03:19, 25 юли 2011 (UTC)
Максималната присъда на Норвегия е 21 години и е естествено да я искат за такова тежко престъпление, но много ме съмнява, че ще лепнат думичката тероризъм. Този език не го говоря, та и десет връзки да ми дадеш оттам, нищо няма да разбера.--Радостина 05:31, 25 юли 2011 (UTC)
Тъй като е странен език си позволих да преведа оригиналния цитат "147a i straffeloven - terrorbestemmelse med 21 års strafferamme.", втория линк е обяснение на самите членове от закона, където цитат е примено "til terrorhandlinger eller til finansiering av terrorvirksomhet". Удебелените думички в черно се разбират от повечето хора, говорещи западноевропейски езици. Проблемът, ти какво се съмняваш или мислиш, не вълнува Уикипедия. Ако имаш друг източник, за предпочитане официален, твърдящ, че ще го съдят по обвинения в черна магия, тогава нека променим статията. До този момент, повечето източници сочат в посока обвинения в тероризъм (масовото убийство може да е бонус). BloodIce 17:11, 25 юли 2011 (UTC)

Между думата терор и тероризъм има огромна разлика, понеже нямам никакви познания по този език, повиках на помощ чичко гугъл и какво се оказа - че твоето е чиста проба демагогия. Просто се цитира частта от закона (наказателния кодекс), където се казва, че е задължително разследването при съмнения в терористична дейност или финансиране на терористични актове. Никъде не пише, че има такова обвинение към него. Аз не защитавам позиция, че е или не е терористична акция. Но докато няма разследване и факти, които да го доказват, е точно като приказката - нека набедят сестра ти че е... пък ти после ходи доказвай, че не е.--Радостина 21:14, 25 юли 2011 (UTC)

Вашата последна реплика е прочетена от:   BloodIce 17:16, 26 юли 2011 (UTC)

Име[редактиране на кода]

Защо Терористична атака след като са две?--Vammpi 08:39, 23 юли 2011 (UTC)

Доколкото разбирам от статията в Шпигел Андерс Беринг Брейвик ...dass der Mann seine Tat im Vorfeld minutiös geplant hat. So habe er sich kurz nach der Explosion in der Innenstadt von Oslo auf den Weg zur Insel gemacht. В общи линии е сложил бомба в центъра, цялата полиция е отишла там, а той е отишъл на острова и е застрелял децата.
Тъй като тероризъм е изкуствено въведен термин без международно споразумение за неговото значение, слагането на думата тероризъм в заглавието е нарушение на неуралността й. В самата статия може да пише, че ББС я нарича терористична. Разбира се, това е лично мое мнение. Не че е толкова важно как ще се казва, но в духа на обективността и неутралността би трябвало да я няма.--Радостина 15:15, 23 юли 2011 (UTC)
Като толкова ви гложди думичката „тероризъм“, защо просто не сложим заглавие „Атентати в Норвегия (2011)“. --Hund003.gif Антон 15:20, 23 юли 2011 (UTC)
Тук май предимно на Радостина не и харесва, не съвпада с американската дефиниция та затова. Току виж тръгнали да борят терора във викингските паланки. BloodIce 17:53, 23 юли 2011 (UTC)

Думата "тероризъм" не смея да я и спомена, но със сигурност имам много против "над" - това е събитие "в" Норвегия, никой не я е нападнал държавата.--Мико 17:57, 23 юли 2011 (UTC)

Това е така, предлога трябва да се промени. BloodIce 19:36, 23 юли 2011 (UTC)
Това е и една от причините да съм леко против прибързаното отразяване на събития, макар и значими. Защо е нужно да пишем нещо, само и само да го напишем, и после непрекъснато да го променяме (с оглед на промяната на информацията) и да спорим върху него? Нищо няма да стане ако се изчака два-три дни и се напише нещо върху изяснена информация, а не върху първоначални предположения. Това не е информационен сайт, все пак. Разбира се, вероятно греша (има си шаблон "Актуално събитие") :-), --Peterdx 06:41, 24 юли 2011 (UTC)
Аз съм изключително против отразяване на последни новини, но има събития които променят доста неща. Стори ми се, че това е между тях, възможно е да съм сгрешил. При всички положения започнах статията доста след като събитията се бяха случили и в първоначалния вариант, пък и сега, вкарвах само стабилна инфомация, която няма да се промени. Единствената променлива от тогава е броя на жертвите със съответния източник, но това е неизбежно. Ако искаш може да предложиш статията за изтриване де. Ако смяташ, че е излишна може да се затрие, няма да преча. BloodIce 17:26, 24 юли 2011 (UTC)
О не, не! Не ме разбирай погрешно! Статията в никакъв случай не е за триене, просто имах предвид, че ако се изчака малко при едно току-що случило се събитие, после ще е по-лесно да се напише статия за него и няма да се налагат спорове от такъв тип. Само това :-) --Peterdx 20:25, 24 юли 2011 (UTC)
Да ти кажа, аз точно така изчаквах с en:2010 Stockholm bombings, което лично ме засяга повече :-), но добре че не ме засегна. Така изчаках, че май няма да я създам. А действително, това в 2010 промени доста неща. BloodIce 20:54, 24 юли 2011 (UTC)