Беседа:Баба Марта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Без да съм твърде категорична, ми се струва че Баба Марта и Мартеница са различни обекти, макар и свързани. Баба Марта е митологичен персонаж, макар че точно това не е описано в статията. Има поне няколко легенди за нея и братята й Голям и Малък Сечко, за една жена, която излязла да пасе животни през март и Баба Марта я наказала и т.н. Един от празниците, свързани с този персонаж е 1 март, но има и още други празници - гонене на змии и гущери, ритуално метене на дворове, палене на огньове и прескачане, гадае се с куковици, на 9 март се правят Младенци, ако не бъркам. От друга страна Мартеници се правят не само на 1 март а в множество други български ритуали, ако не и в почти всички, т.е. те не са нещо характерно само за празника на Баба Марта 1 март. Дали да не си ги оставим отделни тези две статии? --Olympias 01:32, 8 март 2008 (UTC)

Аз сложих шаблона за сливане, заради МЕП-овете, иначе ще стане голяма каша, виж и беседата на Мартеница. На английски пренасочват една към друга. Ако имаш друга идея, кажи...--Радостина 01:35, 8 март 2008 (UTC)

П.С. Сега погледнах пак английската статия, бях й оправила ужасния английски, сега пак са я напълнили с глупости :-(... няма да я оправям.--Радостина 01:39, 8 март 2008 (UTC)

Че какъв е толкова проблемът с меповете - нека мартеница сочи към мартеница, а като напишат за Баба Марта - към нея. И аз съм на мнение, че това са две отделни статии и такива трябва да си останат. И вземи и оправи ужасния английски все пак :) --Svik 01:59, 8 март 2008 (UTC)
Не, в английската като напишеш Баба Марта, те праща на мартеница, мартеница също на мартеница, на бг може да има баба Марта, ама не може да има МЕП. Иначе както решите --Радостина 02:26, 8 март 2008 (UTC)
Тогава това е проблем на англ., не на нашата У --Svik 02:41, 8 март 2008 (UTC)
Започнах пренаписване на статията - кажете дали вече е ясно защо трябва да има отделна статия за Бабка Мартичка. А ако в английската версия са направили пренасочване от Баба Марта към мартеница, то трябва поне да се махне (аз тази умелост още не съм я придобила). По-добре да е празна статията за Баба Марта в английската уикипедия, отколкото да сочи към нещо, което Баба Марта не е. А моят английски не е толкова прекрасен, та да преведа добре статията ... А тя не е и довършена, но се уморих тази вечер. --Olympias 02:41, 8 март 2008 (UTC)
Пиши си статията за Баба Марта, вярвам, че Радостина ще се съгласи с това, че двете статии са достатъчно самостойни. А за английската - може би тя именно ще оправи пренасочването като преведе твоята работа там от българската У например :-). --Svik 02:50, 8 март 2008 (UTC)

Баба Марта кара каруца с мартеници и кошница с цветя.Каруцата се дърпа от магаре с пискюли по черен път.Баба Марта изхвърля по пътя Голям и Малък Сечко и носи пролетта.Добри 14:15, 14 февруари 2012 (UTC)