Беседа:Беловица

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Неенциклопедичен текст[редактиране на кода]

Премествам тук неенциклопедичен тект (некролог), ако някой реши да пише биография на епископа.

† СКРЪБНА ВЕСТ На 25 февруари 2002 г. се престави в Господа Негово Преосвещенство Агатополският епископ НИКОН

Епископ Никон (в мире Ненко Петров Лалков) е роден на 13.IV.1931 г. в с. Беловица, Пловдивско, където израства и завършва основното си образование.

Воден от желанието си да служи на Бога, през 1947 г. той постъпва като послушник в Рилската св. обител. Приема монашество на 5.IV.1958 г. под духовното ръководство на архим. Климент Рилец.

По препоръката на Негово Преосвещенство Стобийския епископ Варлаам, тогавашен игумен на Рилския манастир, постъпва в Софийската духовна семинария, в която учи до 1964 г. През 1969 завършва и Духовната академия. След 1969 г. е на послушание във Великотърновската св. митрополия като епархийски дякон, протосингел и игумен на различни манастири в епархията.

През октомври 1998 г. е хиротонисан за епископ с титлата Агатополски и е назначен за викарий на Сливенската митрополия. Тази длъжност изпълнява до юни 1999 г., след което е епископ на разположение на Св. Синод.

БОГ ДА ГО ПРОСТИ! ВЕЧНА ДА БЪДЕ ПАМЕТТА МУ!

От Св. Синод на Българската православна църква Опелото се извърши на 27.II.2002 г. в храма при Софийските централни гробища.

--Мико Ставрев 09:11, 21 март 2007 (UTC)[отговор]