Беседа:Български детски хор и училище „Гергана“, Ню Йорк

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Редакционна война[редактиране на кода]

Obrashtenie BGhorNYC 09.12.12
Deklaracia Roditeli hor Gergana 090812

Може би трябва да поискате от така нареклите се от самите себе си основатели, документи, като програми от тьржествата на Хорьт-училище, които са били достапни до всички родители и обществеността през пьрвите години от сьществуването му? Там ясно е видна липсата на основател в лицето на Нели Хаджийска.Статийте, на които тя се позовава са написани от нея за самата нея.Не изглежда някой от родителите да е бил известен за тях.Всеки би могал да дава интервюта в медиите, в които да казва,каквото си пожелае.Това не го прави задьлжително истина. 19:14, 12 септември 2013 (UTC)

Гергана Велинова основа "Детски хор кьм Бьлгарското Консулство "в Ню Йорк през Септември 2004, сьс сьдействието на тогавашния Консул на Република Бьлгария, г-н Антон Карлов. Само някоко седмици по-кьсно, родителите почустваха належаща нужда от занимания по Бьлгарски език. Не формално заниманията с децата започнаха още през зимата 2004 година. С тази задача се зае г-жа Яна Калинкова, бивш учител и директор на училище. По-кьсно, в края на учебната година, бе проведено и Родителско Сьбрание , на което г-жа Калинкова едининодушно беше посочена за рьководител на училишето.Велинова обяви решението си да напусне Хора през есента на 2005. От края на 2005, организацията беше оставена изцяло в рьцете на родителите,всеки го чустваше като свое и помагаше с каквото може. Нели Хаджйска се включи като помощник учител.През годините Хаджийска отстрани всички родители, имащи спомен за истината и през 2010 година, регистрира едно общо дело и благородно дело, като свое.Orange road (беседа) 19:14, 12 септември 2013 (UTC)[отговор]

Прочетох горните твърдения с истинско недоумение. Имам забележки към истинността на всяко едно от тях. Г-жа Велинова основа българския детски хор в Ню Йорк през октомври 2004. Това е нейна лична, частна инициатива. Стефка Евстатиева застава плътно до нея в тази идея. Г-жа Евстатиева и г-жа Павлина Доковска са хората, които помогат на Гергана да бъде приета с обич в българското консулство, в лицето на тогавашния консул г-н Карлов и да използува всяка неделя сградата. Те двете, а също и г-жа Хаджийска, са онези, които осигуряват първото спонсориране на организацията през 2007 г.

Броени дни след създаването на хора към групата се присъединява пианистката Даниела Стоянова. Според Гергана Велинова, през февруари 2005, седмици преди мартенското тържество на децата, тя лично моли Нели Хаджийска да й помогне с раздаването и научаването на стиховете на децата, а също с обясняването на думите на песните, които се пеят. Според Гергана, Стефка и Даниела, реалните преподаватели в хора до тогава, Нели Хаджийска е тази, която се заема не само да създаде училището към хора, но години наред е единствения редовен преподавател там. Това те са потвърждавали нееднократно както в писма, така и в официални статии и интервюта през годините. Към г-жа Хаджийска се присъединява и г-жа Калинкова, но тя често отсъствала и училището реално имало само с един редовен преподавател.

Споменатата г-жа Калинкова, която има две деца в хора по това време, идвала рядко, най-често само по веднъж в месеца, което прави абсурдно твърдението, че тя била ръководител на училището. Тя водила децата си на хор само до края на 2008 г. Всеки един от създателите на "Гергана" отрича г-жа Калинкова да е създавала училището. Нещо повече, никога родителите на хора не са избирали на родителско събрание който и да е учител - нито музикален преподавател, нито учител в училището, защото "Гергана" е частна инициатива и родителите са помагали с много голям ентусиазъм в организирането на забави и партита, но никога не са взимали или гласували решения кой да бъде назначавам като училтел. През 2005 г. всички тогавашни родители (не повече от 10 семейства) присъстват на общо лятно парти в Лонг Айлънд, където в приятелска обстановка се обсъждат задачите пред хора. Там също не е имало избор на учители пак по същата проста причина - хорът е частна инициатива на Гергана и тя е единствената, която някога е молила или посочвала хора, които би искала да й помагат. Тя е и онази, която многократно твърди, че Нели Хаджийска е основател на училището и тя е поела цялата оперативна работа на организацията след напускането й през януари 2006 г. Връзката на всички споменати хора, музикалните учители и на ръководителя на училището е много близка, те са многогодишни приятели преди създаването на хора в 2004 г. и съвсем естествено работят заедно.

Недоумение буди и твърдението на Orange road, че г-жа Хаджийска и била "регистрирала едно общо дело като свое". Ако някой прегледа документите на регистрацията от 2010 (документите многократно са циркулирани до всички заинтересувани) ще види, че организация "Гергана" е регистрирана не само от Нели Хаджийска, а от трима учители в "Гергана", които още на първото си събрание приемат в борда си и останалите двама учители по онова време. По този начин "Гергана" се регистрира като нон-фор-профит организация в полза на всички деца и нейни бордови членове са всичките учители на организацията в 2010. Идеята за инкорпорирането на "Гергана" била на генералния консул на Р България (той самия признава това), инкорпорацията е извършена от негов приятел адвокат и по общо съгласие на всички учители в "Гергана" всички те стават членове на борда. Документите показват също, че на първото си събрание всички тези учители избират единодушно за президент на борда г-жа Хаджийска.

Запознати с процеса твърдят, че Нели Хаджийска е единствената, която се е противопиставяла на идеята на инкорпориране в официалната си среща с тогавашния генерален консул и е изредила доста причина за това най-важната от която била предусещането й, че официализирането на организацията може да породи непотребна за такова дело завист. Опасенията й били отхвърлени с усмивка и веднага била уредена среща, от самия генерален консул, с адвоката за започване на процеса. Консулството обяснява тази своя стъпка с невъзможността "Гергана" да използва безплатно сградата им без официална регистрация.

Надявам се този точен разказ да внесе яснота в темата.(Skylark2 (беседа) 03:54, 24 септември 2013 (UTC)).[отговор]



Skylark2 е вероятна маирионетка на 74.66.235.121 и повтаря ad nauseum същия модел на действие, без да има нито един надежден източник. Борбата, както е описано по-долу, е да се скрие истината за разпадането на организацията и фалшификациите на директорката и нейния приятелски и семеен кръг. Идеята е другата страна да се откаже. Такива подходи не решават ситуации като тази. Skylark2 е вероятно заплатен от организацияата и има конфликт на интереси. Star Gazer 13 (беседа) 22:27, 26 август 2013 (UTC) Star Gaser 13[отговор]

"WP:OUTING" Моля редакторите да вземат мерки срещу "attеmpted outing of an editor" от страна на 74.66.235.121. На страницата "У:ЗА" е направен опит да се разкрие смоличността на редактора Star Gazer 13 против волята на самия редактор. Това е нарушение на правилата и може да бъде изтълкувано като harssment. Цитирам правилник: "Threats to out an editor will be treated as a personal attack and dealt with accordingly." Описанието на човека набеден за Star Gazer е грубо уронване на престижа му и също не е разрешено. Цитирам правилник: "WP:PA" "Do not make personal attacks anywhere in Wikipedia. Comment on content, not on the contributor." Моля този IP 74.66.235.121 да бъде блокиран. Не мога да изборя вече нарушенията му. Star Gazer 13 (беседа) 00:03, 17 август 2013 (UTC) Star Gazer 13[отговор]


Уважаем редактори, ето как виждам аз нещата според правилата на Уикипедиа, с които се постарах да се запозная:

- статията на 74.66.235.121 е очевидно написана от човек близък до ръководтсвото на 'Гергана". Това не е допустимо тъй като нарушава правилтото за неутралсност.

- 74.66.235.121 би следвало да разкрие (отново спред правилата на Уикипедия) пред всички ни какви са финансовите му и други интереси в "Гергана", което той все още не е напаравил

- статията на 74.66.235.121 не назовава нито един изотчник, който да не е свързан със сегашното ръководство, което е на заплата в "Гергана". според уебсайта на "Гергана" - това са Хаджйиска, Стефка Евстатиева, Валентин Хаджийски измежду други. всички източници цитират като първоизточник тези имена. Дотук неутралност не може да бъде установена със сигурност.

- единственият независим източник според правилата на уикипедия е представен от "Star Gazer 13" и това са двете стаии в BG voice от Ясен Дараков (разследващ журналист), който в стаията си обяснява, че е интервюирал и двете страни по случая. Вижда се и снимков материал от новата формация, потвърждаващ какво количество деца са били изтеглени от родителите си и са преминали в новата организация. Фактът на скандал сам по себе си и разцепление е недвусмислено установен и би следвало да присъства във Уикипедия.

- Предоставените от мен допълнителни документи съставени от родителите при напускането им от Гергана са качени на Уики комънс за всички, които искат да четат. Тяхната достоверност може да бъде потвърдена чрез заявка до Министерство на Образованието и Външно министерство. Още документи по случая можем качим в най-скоро време за всички, които искат да ги видят.

-за разлика от 74.66.235.121 никой от нас не търси лична връзка с Termininja по имейл или телефон или който и да било друг администратор, на който да влияем чрез топли разговори и доноси. Всичко, което искаме да кажем го публикуваме за всеки, който желае да се запознае и да и си изгради мнение

- 74.66.235.121 заплашава със съд в бележките си, което е нардушение на правилата на Уикипеди и следва да бъде забранен

- Примствеността между обществената организация "Гергана" и юридическото лице "Гергана" инкорпоринана чак през 2010 не може да бъде установена нито де юре, нито де факто. Липсва протокол от събрание, който упълномощава когото и да било да регистрира корпораци Гергана изобщо. От друга страна в изявление членовете на гражданската организация заявяават, че не са упълномояавали никого да ги регистрира. Заявлението е също депозирано в Министерство на обарзованеието и е публична информация. С думи прости, едни хора, решиха да си направят бизнес от общия труд на 25-30 семейства и чрез документни измами осъществяват намеренията си последователно. Явно статия в Уикипедия им е необходима брънка в схемата.

- Противно на това, коеот твърди 74.66.235.121, проверките на службите във връзка документните измами свързани с придобиването на лиценз към МОМН по постановление 334 от корпорация "Гергана" не са приключилиСъставянето на фалшив протокол от събрание на колективен орган е документна измама според назателния кодекс на Република България. Последна дума могат да имат само следствието и прокуратурата (не МОМН, които само установиха наличие на флашив документ).

В заключение - целта на нашите усилия е да предотвратим разпространяване на невярна информация чрез уикипедия. Няма да коментираме качествата на човека 74.66.235.121 писал по-долу нито пък писанияата му. Зора Бояджиева, очерняна на от 74.66.235.121 на страницата за заявки до админситраторите, не е предмет на стаията за "Гергана" и на тази дсикусия. Един кратък сърч в гугъл показва че тя е архитект, завършил Харвард през 2004, със собствено архитектурно бюро в Манхатън. Родителите от "Гергана" познават Зора, чието дете беше дълги години в хора и сега е в новата ни организация "Young Bulgarian Voices New York". Тя работи за българското дело в Ню Йорк от 2006 година, като дизайнер, фотограф, учител по четене и писане (преди време тя се отказа от заплатата, която и се полага като учител в полза на общността), координатор. Зори има успешна кариера благодарение, на която може да си позволи да дарява време и средства са българската култура в Ню Йорк. Тя се изявява чрез архитектурните си проекти, с които е известна и гледа на доброволната си работа като на дарение в името на децата и БГ културата. Същото важи и за останалите родители доброволци - финансисти, музейни куратотри, счетоводители, кинематографи, бизнесмени, инжинери и др. Всички те се надяват Уикипедия да публикува точна информация за скромното им дело.

Благодаря, Star Gazer 13 (беседа) 17:07, 15 август 2013 (UTC) Star Gazer 13


Две неща: 1. Добре би било да видим дори и един външен източник, предоставен от IP 74.66.235.121 който не е дело на хора или интревю с хора финасово обвързани с организацията понастоящем. Може би тогава ще може да се прецени обективно дали тази статия има енциклопедичен смисъл изобщо.

2. Друг един интересен и важен въпрос би бил: каква е връзката между неформалното гражданско сдружение на български семейства, музиканти и педагози възникнало през 2004 в Ню Йорк и наречено по-късно "Гергана" и юридическото лице корпорация "Гергана" регистрирана на 29ти септември, 2010. Би ли могло такава една връзка да се установи недвусмислено с енциклопедична точност? Нека да се предоставят независими източници. Ето официалната инофрмация за инкорпорирането на "Гергана": http://appext20.dos.ny.gov/corp_public/CORPSEARCH.ENTITY_INFORMATION?p_nameid=4005468&p_corpid=4001336&p_entity_name=Bulgarian%20children%27s%20chorus%20and%20school%20gergana&p_name_type=%25&p_search_type=BEGINS&p_srch_results_page=0

Star Gazer 13 (беседа) 00:45, 14 август 2013 (UTC) Star Gazer 13[отговор]

[[1]] One more document to support my edits. Both documents are public information and are deposited with the Ministry of Foreign Affairs of Republic of Bulgaria. They are accessible by any Bulgarian citizen under the public information access law.

Star Gazer 13 (беседа) 19:29, 13 август 2013 (UTC) Star Gazer 13[отговор]

[[2]] The above is a document source that supports some of my edits. Това е пълния текст на обръщението, част от което цитира незавизимия журналист Ясен Дараков. Обръщението е официален документ депозиран във Външно министерство и Министерство на образованието. Всеки, кой то се съмнява би могъл да изиска копие по закона за досът до информация. Ето отново линк към стаията на Дараков: http://www.bg-voice.com/articles/view/2_3_ot_uchilishte_i_hor_gergana_v_nyu_york_se_otcepiha_v_novata_grupa/ Star Gazer 13 (беседа) 17:12, 13 август 2013 (UTC) Star Gazer 13[отговор]

Stefka Evstaieva, Valentin Hadjiski and his wife Neli Hadjiska are paid employees of the corporation. Sources written by those three as well as paid advertisements of the corporation do not qualify as indipendent souces and will be deleted. Star Gazer 13 (беседа) 16:31, 13 август 2013 (UTC)Star Gazer 13[отговор]

IP 74.66.235.121 is threatening with a law suit which is against Wikipedia rules an requires a ban. IP 74.66.235.121 - the creator of the article should disclose interest in the organization. Anything else is a breach of Wikipedia rules as it is a compromise of the presumed neutral position. It is apparent now that this IP is intimately involved with the current leadership of the private organization "Gergana". The article is an elaborated hoax in which carefully calibrated lies, true events and aggressive self promotion are deliberately intertwined. More sources documenting the problems with this organization to be uploaded on the internet shortly. In the mean time I suggest the article should be scrutinized and deleted as self promotion of private organizations is not allowed on Wikipedia. Star Gazer 13 (беседа) 14:51, 12 август 2013 (UTC) Star Gazer 13[отговор]

To the editors:

Please do not allow unfounded and malicious statements and distorsions of facts by "Star Gazer" (a disgruntled former employee known for her bad moral character) regardind living persons, among whom public figures, institutions including the Bulgarian Ministry of Education and Science, the State Agency for Bulgarians Abroad, the Bulgarian Consulate General in New York, the non-governmental Association of Bulgarian Schools Abroad, and private foundations, or due legal action will be taken.

For more information please email au_bon_pain@mail.ru.

Regards --74.66.235.121 11:04, 12 август 2013 (UTC)[отговор]

Again,

Contentious material about living persons that is unsourced or poorly sourced—whether the material is negative, positive, neutral, or just questionable—should be removed immediately and without waiting for discussion.

In the event of a contradiction between this policy and our policies regarding sourcing and attribution, the policy takes priority and editors should seek to resolve the discrepancy. Other policies relevant to sourcing are Wikipedia:No original research and Wikipedia:Biographies of living persons. For questions about the reliability of particular sources, see Wikipedia:Reliable sources/Noticeboard.This article does not correspond to the truth and is not citing reliable sources of inforamtion beyond the initiated by "Gergana" itself advertisement publications. It appears that the author has a conflict of interest and involvment with the current leadership of the organization.

This article breaches numerous Wikipedia policies.

Тази стаия не отговаря на истината и не посочва независими източници отвъд иницииринаите от самата "Гергана" рекламни статии, чиито факти не са били проверявани при публикацията им. Изглежда, че стаията е резултат от рекламна кампания на организацията. Тази организация има сериозни проблеми в резултат от разкриването на нередности в управлението и разпада и, при който беше напусната от мнозинството от членовете и. Статията е в разрез с правилата на Уикипедия, която не може да бъде използвана за изопачаване на факти в лична полза.

The user with this IP address 74.66.235.121 (who created the article) is deleteing all my edits to the article. It has happened more than 3 times for 24 hour period effectively breaching the Wikipedia policy. As described above the article is biased, has no reliable sources and does not correspond to the true events. Star Gazer 13 (беседа) 23:36, 10 август 2013 (UTC) Star Gazer 13[отговор]

Wikipedia articles should be based on reliable, published sources, making sure that all majority and significant minority views that have appeared in those sources are covered (see Wikipedia:Neutral point of view).
The policy on sourcing is Wikipedia:Verifiability, which requires inline citations for any material challenged or likely to be challenged, and for all quotations.
The policy is strictly applied to all material in the mainspace—articles, lists, and sections of articles—without exception, and in particular to biographies of living persons, which states:
Contentious material about living persons that is unsourced or poorly sourced—whether the material is negative, positive, neutral, or just questionable—should be removed immediately and without waiting for discussion.
In the event of a contradiction between this policy and our policies regarding sourcing and attribution, the policy takes priority and editors should seek to resolve the discrepancy. Other policies relevant to sourcing are Wikipedia:No original research and Wikipedia:Biographies of living persons. For questions about the reliability of particular sources, see Wikipedia:Reliable sources/Noticeboard. --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 74.66.235.121 (беседа • приноси) 19:18, 11 август 2013‎.

The user at IP address 74.66.235.121 is most likely associated with the current "Gergana" leadership and has a conflict of interest. The inforamtion in this article is deliberatly twisted, major portion of facts are incorrect. The user at IP 74.66.235.121 is systematically deleting any attempt for edit. Failiure to discloe interest on the side of IP 74.66.235.121

Wikipedia's Law of Unintended Consequences

If you write in Wikipedia about yourself, your group, your company, or your pet idea, once the article is created, you have no right to control its content, and no right to delete it outside our normal channels. Content is not deleted just because somebody doesn't like it. Any editor may add material to or remove material from the article within the terms of our content policies. If there is anything publicly available on a topic that you would not want included in an article, it will probably find its way there eventually. More than one user has created an article only to find himself presented in a poor light long-term by other editors. If you engage in an edit war in an attempt to obtain a version of your liking you may have your editing access removed, perhaps permanently.

In addition, if your article is found not to be worthy of inclusion in the first place, it will be deleted, as per our deletion policies. Therefore, don't create promotional or other articles lightly, especially on subjects you care about. Star Gazer 13 (беседа) Star Gazer 13

Termininja, could you provide reasons for repeatedly deleting all my edits of this article? Star Gazer 13 (беседа) Star Gazer 13

Я по-добре вижте какво точно връщам! Не сте само вие двамата в тази Уикипедия, има и други редактори в края на краищата. Ако не сте съгласни с някоя редакция променете само нея, а недейте да затривате и останалото. И в случая не съм върнал вашата редакция, а точно обратното - върнах тази на потребител с IP 74.66.235.121, поради което въпроса ви е неуместен. Но не си мислете че ще ви остане редакцията дълго, помолих ви за източници, ако такива не се представят и вашите редакции ще бъдат върнати! --Termininja 19:01, 11 август 2013 (UTC)[отговор]

Termininja, please see the reason I am editing this article above. This article is an advertisement campaign of people involved with the organization and has no reliable sources to begin with. My sources are in the article already. Please have a look. My opinion anyway is that the article has no significance to begin with and should be deleted from Wikipiedia. The way I understand Wikipedia is that it is not a place for advertisement, hoaxes and twisitng the truth. Maybe I should tag it for deleting altotgether? What do you think?

"Училището е създадено в началото на 2005 г. от родителите на малките хористи. Именно благодарение на доброволния родителски труд, организацията успява да просъществува след като Гергана Велинова напуска в края на 2005..." - Още с първите изречения се казват неща за които въобще не се споменава в посочените източници. Поставете се на мое място и ми отговорете, как да продължа да проверявам останалото надолу като източниците не са според написаното даже още на първия ред? Аз със сигурност няма да съм от хората които ще кажат дали статията е за изтриване. Ще оставя това на другите по-запознати и заинтересовани редактори по темата. В момента, единственото което се опитвам да направя е да подредя статията в малко по-приличен вид за да се вземе това решение по-лесно. С вашите връщания на редакции и писания не отговарящи на източници обаче въобще не ми е лесно... --Termininja 20:07, 11 август 2013 (UTC)[отговор]

Dear Termininja, what I am writing is the truth that the 25 families that have built this organziation remember. Please ask IP 74.66.235.121 to provide reliable source that prove the school was founded by Neli Hadjiska in 2005 or that there are 60 students for example- another important hoax not without significant consequences. Ask the author IP 74.66.235.121 for a proof there are 60 kids in the school, please. Can you count the kids on the picture? Not 60 for sure. Anyway these lies somehow survied on wikipedia for months. I don't think the cited articles and intevews given by Hadjiska and her husband are reliable sources or "Gergana" website is a reliable source. Talking about reliable sources as per department of state of New York "Bulgarian Children's Chorus and school "Gergana" was founded on September 29th, 2010. Anything beyond that, should be carefully scrutinized. Here is a link; http://appext20.dos.ny.gov/corp_public/CORPSEARCH.ENTITY_INFORMATION?p_nameid=4005187&p_corpid=4001336&p_entity_name=BUlgarian%20children%27s%20chorus%20and%20school%20gergana&p_name_type=A&p_search_type=BEGINS&p_srch_results_page=0 Last but not least, I'll be uploading all the official documents regarding the falsifications and the split of the organization. Please stay tuned.

Още примери за неистинни твърдения на Star Gazer 13:

Твърдението, че Зора Бояджиева е "архитект" в Ню Йорк, не отговаря на истината. Най-краткият преглед в интернет показва, че лице с името "Бояджиева" не е лицензирано като архитект в щата Ню Йорк - вж. NYSED Office of the Professions -

http://www.op.nysed.gov/opsearches.htm

Изберете "architect" и "Boyadzhieva". "Архитект" в щата Ню Йорк е "професия", за упражняването на която е нужно лицензиране от щатските власти, което включва полагане на изпити по специалността. Съгласно законите на щата Ню Йорк, цитирани от нюйоркското поделение на American Institute of Architecture - вж. http://www.aianys.org/what%27s_legal_whats_not.pdf - лице, което не е лицензирано като архитект в щата Ню Йорк, няма право да твърди, че е архитект, да намеква, че е архитект, да се рекламира като архитект, да предлага да извършва и да извършва архитектурни услуги, включително да изготвя архитектурни проекти на всички етапи на процеса на проектиране, както и да предлага да посредничи за извършването на архитектурни услуги от трето лице. Ако Бояджиева въпреки това е извършвала архитектурни услуги в Ню Йорк, това е било в разрез със закона.

Не отговаря на истината и твърдението, че Бояджиева има "собствено архитектурно бюро в Манхатън". По мнението на специалисти фактът, че Бояджиева не се е лицензирала повече от девет години след завършването си на магистратура по специалността в Харвард Graduate School of Design, говори за пропуски в професионалната й подготовка, а вероятно и за липса на други качества, нужни за упражняване на професията. (Narcissistic PD (беседа) 01:26, 2 септември 2013 (UTC))[отговор]

Не отговаря на истината и твърдението на Star Gazer, че Зора Бояджиева "се отказала от заплатата, която и се полага като учител" в "Гергана". Финансовите отчети на "Гергана", сред които подписаните саморъчно от Бояджиева ведомости за получено възнаграждение и банковите копия от осребрените от Бояджиева чекове, които бяха разпостранени свободно от самата организация сред стотици българи, показват, че тя е получила през периода 2009-2012 г. за работа като учител в "Гергана" общо възнаграждение от близо 14 хиляди долара. Оказва се, че Бояджиева никога не се е отказвала от заплатата си и това е поредната публикувана лъжа на Star Gazer 13 в Уикипедия. Зора Бояджиева не е осребрила само един последен чек за възнаграждение за 280 долара с мотив, че не знаела за какво е това възнаграждение. Връщането на чека е дни след началото на конфликта на Бояджиева с борда на "Гергана" на 13 юни 2012 г. Финансовите отчети показват, че Бояджиева е била най-високоплатеният учител в организацията през периода 2009-2012 г., въпреки че, както свидетелства протоколът от годишното заседание на борда от 5 август 2012 г., подписан от всички негови членове и разпространен сред всички интересуващи се, Бояджиева не само е нямала нужната педагодическа квалификация, обща култура и лични качества за работа в училище, но й е липсвала трудова дисциплина - често е закъснявала за работа, не е изпълнявала задълженията си като член на борда и е проявила "лош морален характер". Всички споменати документи се съхраняват от "Гергана". (Narcissistic PD (беседа) 01:26, 2 септември 2013 (UTC))[отговор]

Безпочвени са и съмненията на Star Gazer относно "юридическото лице корпорация "Гергана", регистрирана на 29 септември 2010". Корпорацията е учредена съгласно законите на щата Ню Йорк, по изрична препоръка на Генералния консул на България в Ню Йорк и във връзка с новите изисквания на българското правителство към българските училища, работещи по неговите учебни програми и настанени в сградите на българските дипломатически и консулски представителства в чужбина. Зора Бояджиева е член на борда на корпорацията от октомври 2010 до август 2012 г. и никого да избухването на конфликта между нея и борда на 13 юни 2012 г. не е поставяла под съмнение учредяването на корпорацията и нейното устройство. Инкорпорирането на "Гергана" е станало с помощта на българин адвокат от голяма местна фирма, който бил препоръчан на основателите на корпорацията от самия Генерален консул в Ню Йорк, и който адвокат по-късно се сродил със Зора Бояджиева. Адвокатът със своя колега американец препоръча и правната форма на корпорацията като най-подходяща за такава организация, което било потвърдено и от независими изследвания, публикувани в печата, а и от опита на самата "Гергана". Адвокатът лично препоръчал кои трима от замислените петима учредители на корпорацията да бъдат учредители, като посъветвал останалите двама да бъде приети като членове на борда по-късно, на първото събиране на корпорацията, което и станало. Всички споменати документи също се съхраняват от "Гергана".(Narcissistic PD (беседа) 01:26, 2 септември 2013 (UTC))[отговор]

Намесих се в редакцията, защото тя не само се превърна в "бойно поле" на две страни, но и ангажира полезен човешки ресурс от БГ У, които трябва да я следят. Няма как отстрани да сме убедени, че една учителка може сама да предизвика този конфликт, за да й се дава такова значение и тежест в описанието, независимо от личните пристрастия. Продължаването на "редакторската война" е вредно.
Аз съм обикновен потребител, без административна позиция, без последна дума, която е групова отговорност. Нека да постигнем баланс в историографията без да изпадаме в излишни подробности и дребнотемие, присъщо на пресата. Постепенно случаят ще избледнее и ще са важни най-вече постигнатите настоящи и бъдещи резултати, вкл. и от двете страни.--Rumensz (беседа) 14:06, 5 септември 2013 (UTC)[отговор]

Rumensz, мисля, че първоначалният енциклопедичен вариант на статията беше за предпочитане. В него нямаше "Противоречие" и ако някой се интересува от мнението ми, тази част няма място в Уикипедия, която е основана на идеите да не се пишат клевети за живи хора и да се използва неутрален, а не емоционален тон. Имаше и има многомесечен натиск от един редактор на статията това да се спомене. Относно съмненията Ви дали един човек е способен на такъв конфликт, това знаят добре само лично намесените в него. Отговорът е категоричен: да, способен е, дано никога не Ви се случва. Намесените са били засипвани с многомесечен телефонен, имейлен и инстуционален тормоз, лъжи, клевети и многочасови разговори-писхоатаки с поднасяне на факти специално пригодени за слушащия. Подобно поведение е описано в психиатрията, има си име. Одобявам напълно вашето: "ще са важни най-вече постигнатите настоящи и бъдещи резултат". Само допълвам: със Зло и клевети Добро не се твори, особено Добро за деца.(Intern Architect (беседа) 15:42, 5 септември 2013 (UTC))[отговор]

Rumensz, eдно пояснение към вашата редакция в "Противоречие". В "Песнопойка Гергана" ДАБЧ заличава по своя лична инициатива името на въпросната учителка. При това името е било споменато само с хубаво, като част от някогашния учителски състав. Тяхното обяснение е кратко: след множество негативни телефонни позвънявания на въпросната учителка до тази държавна организация ДАБЧ не желае нейното име да се споменава в тяхно издание. Надявам се това да Ви помогне да се ориентирате в ситуацията. Още веднъж, за това съм "Противоречие" да бъде премахнато от тази статия. Прилича на кръпка. То няма място в такова енциклопедично издание.(Intern Architect (беседа) 15:55, 5 септември 2013 (UTC))[отговор]

Аз съм съгласен с това, но ... тази дандания трябва да отшуми, защото и двете страни имат твърда позиция. Затова предложението ми е да се минимализира, и само тази част да е "спорна". Докато някога вече само се споменава разделянето като факт.--Rumensz (беседа) 16:05, 5

септември 2013 (UTC)

Ами да, прав сте, в "Гергана" повече от година чакат да "отшуми". Доколкото разбирам, тук има само един твърд привърженик на това "Противоречие"-то да остане, останалите не го желаят. Този привърженик дори държеше да се казва "Злоупотреби", а не "Противоречие". "По делата му ще го познаете", погледнете стила за който вече се спомена в статията: безкрайни доноси, заплахи и оплаквания до всяка възможна инстанция в Уики.  :-).(Intern Architect (беседа) 16:27, 5 септември 2013 (UTC))[отговор]

Прав сте, Rumensz, една учителка не може да предизвика напускането на 25 от 30 семейства. Предизвикаха го приватизирането на общото дело и фалшификациите, в които са използвани имената на нищо неподозиращите родители, както и имената на техните деца. Източването на пари и съставянето на фалшиви документи не са неща, които "отшумяват" просто така, колкото и да им се иска на извършителите. Въпреки, че на автора на тази статия -редакторът с много марионетки, който е на заплата в "Гергана", това явно не му харесва. Родителите са си казали всичко в документите, които авторът с марионетките упорито изтрива и от които явно много се страхува. Щом има противоречие, което е подкрепено от независими източници, то е редно да бъде в тази енциклопедична статия. Лъжата, че Хаджийска била създала училището, няма нужда даже да се коментира, тя е просто непристойна. Колко ниско може да падне човек, за да си види името в Уикипедия? 207.38.254.223 21:44, 11 септември 2013 (UTC) Star Gazer 13 Моля също да не се трие единствените независими според стандартите на Уики източник: двете статии в BG Voice. Обръщението и декларацията на родителите са също чудесна илюстрация и информативно написани текстове и е хубаво да останат. Всички останали източници са писани от или са интервюта с хора на заплата в "Гергана" според уебсайта им и не могат да се считат за независими.[отговор]

Защитена статия[редактиране на кода]

Защитавам статията само за четене докато на нейната дискусионна страница не бъде постигнат консенсус по съдържанието. Междувременно аз или някой друг администратор може да мине и да изтрие всички твърдения без благонадежден източник. --Поздрави, Петър Петров 13:29, 12 септември 2013 (UTC)[отговор]

Г-н Петров, моля статията да се изтрие веднага защото във вида в който сте я заключили днес тя няма нищо общо с идеиите Уики: в нея няма неутрален тон, написани са много клевети за живи хора и петни честта на организация "Гергана". Благодаря! (Intern Architect (беседа) 15:07, 12 септември 2013 (UTC))[отговор]

Поредната "неточност": Разликата между 20 деца (каквато бройка виждаме на снимката) и 60 деца, каквато бройка ръководтството твърди, че уж има към момента, струва на БГ данъкоплатеца грубо 15,000лв., според този линк: http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/abroad/pms334/spisak_finansirane_nedelni-uchilishta-2013-2014.pdf вижте номер 88 Министерство на образованието не проверява бройката деца, защото няма как да го направи в чужда юрисдикция. Въпросът е, за какво служи това на пръв поглед безобидно детинско самохвалство с преувеличената бройка? Star Gazer 13 (беседа) 20:33, 12 септември 2013 (UTC) Star Gazer 13[отговор]

Уикипедия не е нито форум, нито политическа трибуна. Проблемите в училището могат да се разкажат в 2-3 изречения, вместо да се развиват цели раздели от типа „Лична драма“. Когато се разберете за тези 2-3 изречения, няма никакъв проблем да се добавят.--Алиса Селезньова (беседа) 20:43, 12 септември 2013 (UTC)[отговор]
Лесно проверима, фабрикувана лъжа на Star Gazer 13 е, че през учебната 2012-2013 "Гергана" е имала 20 деца, а не 60. Според програмите на МОН (вижте сайта на МОН), подкрепят се само онези деца в училищата зад граница, които са на 5 или повече години и са се записали в училището до 15 октомври на съответната учебна година. "Гергана" според МОН е имала 20 деца на или повече 5 години в този срок, а останалите 40 най-вероятно са или по-малки от 5 ("Гергана" твърди, че има детска градина, деца с лимитиран български и т.н.) или са по-големи деца, но записани в училището след 15 октомври. В енциклопедичната версия на тази статия е казано, че "Гергана" е обучавала 60 деца през учебната 2013-2013, което е лесно проверим факт, ако някой поговори с ръководството. "Гергана" явно е отворена към български деца от всякакви възрасти и е способна да обучава 3 пъти повече деца от онези, които са подкрепени от МОН.(74.66.235.121 04:03, 13 септември 2013 (UTC))[отговор]
Въпрос към по-компетентните редактори: има ли начин да бъде възпиран ник, който умишлено уронва достойнството на живи хора и детска организация? Какви са начините на уикипедия за наказване на недобросъвестни редактори? Благодаря. (74.66.235.121 04:12, 13 септември 2013 (UTC))[отговор]
Юридическите заплахи са причина за безсрочно блокиране тук. Уикипедия:Никакви правни заплахи. --Мико (беседа) 04:56, 13 септември 2013 (UTC)[отговор]
Благодаря, Мико, но аз не заплашвам, а питам. Какъв е начина в уикипедия да възпират недобросъвестните редактори? Има ли някъде информация за това? Разбирам, че в идеалния случай тук пишат хора образовани, ентусиасти, посветени, но явно има и недобросъветсни като в случая. Каква е процедурата като видиш, че някой ник е написана умишлена и злостна лъжа?(74.66.235.121 05:24, 13 септември 2013 (UTC))[отговор]
Процедурата е, че първо процедиращият трябва да си даде ясна сметка, че е пристрастен. Оттам нататък е по-лесно: излага си аргументите на беседата и чака още мнения, гледни точки, аргументи. Може да помоли за внимание и на У:Р. Не забравяйте, че всеки е убеден в своята правота. --Поздрави, Петър Петров 06:37, 14 септември 2013 (UTC)[отговор]
Преместено от Уикипедия:Страници за изтриване/Български детски хор и училище „Гергана“, Ню Йорк
Молли, разчистих значително твърденията без благонадежден източник, особено тези, засягащи живи хора - предимно следвайки твоята забележка. Моля те, ако имаш време, погледни кое как е и отбележи какви промени още смяташ за необходими.--Алиса Селезньова (беседа) 20:35, 12 септември 2013 (UTC)[отговор]
Алиса, след твоята намеса статията изглежда доста по-нуетрална. Благодаря за навременната и ефективна намеса. Тъй като виждам, че страните все още недоволстват, предлагам да се премахнат всички имена на живи хора в статията. Имам само още няколко предложения:
  • В раздел "История" - за създаването както на училището, така и на хора да напишем само кога е станало и че се е случило с помощта на Генералното консулство на Република България в Ню Йорк и българи, живеещи в САЩ. Без имената, за които се спори кой доколко е допринесъл.
  • В раздел "Училище" да премахнем броя на децата, които се обучават в него, след като има спор по въпроса.
  • В раздел "Награди" да не се връща наградата на Нели Хаджийска, както иска единият редактор, тъй като статията се отнася за училището, а не конкретно за нея.
  • Да върнем раздел "Издателска дейност" само със следния текст: "Песнопойка "Гергана" (2013), съставена от учители от "Гергана" и издена от ДАБЧ, съдържа 39 избрани български песни от репертоара на детския хор от 2004 до 2011 г., снабдени с ноти и преведени и на английски език.[2] Песнопойката се разпространява от ДАБЧ безплатно до българските училища в чужбина. [3] [4] Преводите на английски са предназначени да помагат на децата да разбират българските текстове, да приобщават англоезичните им родители и приятели и да популяризират българската поезия и песен пред американската публика. [3]
Надявам се да постигнем съгласие по тези предложения като възможно най-неутрални. Предлагам на спорещите страни да работят за постигане на консенсус и статията да бъде променяна само, ако те установят такъв.

--Молли (беседа) 07:35, 13 септември 2013 (UTC)[отговор]

Моли, благодаря за мнението, няколко аргумента по повод написанато от теб:
  • В раздел "История" - това кой е създал хора е неоспорим факт и не виждам някой да е спорил по този въпрос. Хорът е лична инициатива на джазовата певица Гергана Велинова, помагала й е известната оперна певица Стефка Евстатиева. Генералното консулство любезно е предоставило място за събиране всяка неделя. известната пианистка Павлина Доковска е била брънката между Гергана Велинова и консулството в началото и постоянен консултант в последствие. Относно училището, ако е проблем, може да не се споменават имена - създадено е в началото на 2005 г. и толкова.
  • Да, нека се премахне броя на обучанмите неща, това не е толкова важно нещо.
  • Не премам аргумента, че наградата на МОН за Нели Хаджийска и работата и в "Гергана" трябва да се премахне. Това е награда за постиженията и на цялата организация. Ако ви се вижда нормално, махнете името на Нели Хаджийска, но оставете името на наградaта и годината на даването й.
  • При връщането на раздел "Издателска дейност" имам само една добавка от кой са преводите: "и преведени и на английски език от Валентин Хаджийски". Не е редно да се маха името на преводача в една преводна книга.
Надявам се да се съгласите с тези предложения

--(74.66.235.121 11:20, 13 септември 2013 (UTC))[отговор]

  • Поводът за предложението ми за отпадане на имената на създателите на хора е това оспорване: "Хорът е създаден в 2004 г. от джазовата певица Гергана Велинова с помощта на оперната певица Стефка Евстатиева и Генералното консулство на Република България в Ню Йорк, което предоставя безплатно помещения в сградата си." Правилната версия е: Хорът е създаден в 2004 г. от джазовата певица Гергана Велинова с помощта на оперната певица Стефка Евстатиева, пианистката Павлина Доковска и Генералното консулство на Република България в Ню Йорк, което предоставя безплатно помещения в сградата си". Уточнете кой точно е създателят на този хор, но не може две имена да останат, а тетото да отпадне, без приложен достоверен източник. Докато не постигнете консенсус по отношение на пианистката Павлина Доковска, предложението ми си остава.
  • Запазвам предложението си по точка втора. Това не е биография на Нели Хаджийска, която вероятно е един човек, достоен за уважение, а статия за училище. Доколкото разбирам тази награда е лична, не на цялата организация.
  • Ако и двете страни са съгласни с текста "и преведени на английски език от Валентин Хаджийски", няма проблем той да остане.
И една молба към IP 74.66.235.121. Моля, регистрирайте се, защото разговорът и дебатите с едно IP са силно смущаващи - не е ясно с колко човека всъщност говорим, тъй като от този номер могат да пишат няколко потребителя.

--Молли (беседа) 11:48, 13 септември 2013 (UTC)[отговор]

В сегашния вариант на статията има много очевидни несъобразности. Например на снимката, направена на 3 март 2013 г., се виждат 24 деца в хора от общо 27, които sa участвали. Но в училището се обучават и много деца, които не пеят в хора. А и от тези, които учат в училището и пеят в хора, не всички са обучавани през 2012-13 г. с помощта на МОН. Според мене ще е най-добре да се премахне изобщо споменаването на броя на децата. "Гергана" е дълбоко уважавана организация, първото българско училище в гр. Ню Йорк от съществуващите две в момента и толкоз.

Ролята на Павлина Доковска за създаването на организацията е ясно посочена в цитираното тв интервю на Стефка Евстатиева, в нейния послеслов към "Песнопойка "Гергана" и в други цитирани източници. Тя е допринесла за "Гергана" поне толкова колкото и самото споменато консулство. Що се отнася до наградата на МОН от май 2013 г. "за дългогодишна цялостна високопрофесионална дейност в системата на народната просвета" тази награда е признание за организацията като цяло, за онова, което е "Гергана" сред над двестта български училища зад граница. Махнете, ако искате, името на получателя, директорката на училището, но оставете тази награда с която се гордеят всички в "Гергана". По-горе мисля, че беше посочен източника на информацията.(Skylark2 (беседа) 00:53, 14 септември 2013 (UTC))[отговор]

И още: моля, обяснете дали след съгласуването на всички тези редакции статията ще се заключи за редактиране -- друго решение не би имало смисъл. (Skylark2 (беседа) 00:53, 14 септември 2013 (UTC))[отговор]
Алиса Селезньова, благодаря за редакцията. Имам две забележки:
    • В раздел "Училище" пише: "Училището е създадено в началото на 2005 г. от родителите на малките хористи", което не е вярно и не отговаря на нито един източник. Самият създател на "Гергана", Гергана Велинова твърди, че училището заработва под ръкводството на Нели Хаджийска (в предишна версия на статията имаше източник на интервю от 2010 или 2011 на предаване "Облаче ли бяло" с Гергана Велинова, основател на хора и Стефка Евстатиева, съосновател на хора - и двете твърдят едно и също).
    • В раздел "театър" пише: "Мадлен Чолакова е измежду напусналите по време на разцеплението на "Гергана" преподаватели.", което е опашата лъжа. Предполагам, ако някой й каже какво за написано тук ще побеснее. Мадлен Чолакова не ръководи вече театралното студио по една единствена причина: защото пътува из целия свят, понякога за повече от половин година е извън САЩ, какъвто е случая с времето 2012-2013 г.

В 2012 г. от "Гергана" има само един напуснал преподавател заради несъгласие с ръководството. Всички учители на "Гергана" бяха единни срещу клеветите на този един учител. Има ли възможност да поправите тези две неща? (Intern Architect (беседа) 22:38, 12 септември 2013 (UTC))[отговор]

И аз имам молба към Алиса Селезньова да прибави няколко важни неща и да поправи една невярна информация:
1. В "Награди" е изтрита ето тази информация: През м. май 2013 г. училищната ръководителка Нели Хаджийска е наградена от МОН с почетното отличие "Неофит Рилски" за цялостна професионална дейност в системата на народната просвета, [1] а през септември 2012 г. получава награда за принос за напредъка на жените от Федерацията на балкано-американските асоциации.

Информацията е подкрепена с източник, наградата е важна, училищна, моля, върнете я статията.

2.Защо е махнат целият раздел "Издателска дейност"? Само 3 изречения подкрепени с много източници на тази информация. "Песнопойката" е уникалните постижения на целия учителски колектив на "Гергана" - издаване на преводи на английски на известни български детски песни и ноти към тях. В момента се разпространява сред всичките 200 български училища зад граница. Ето унищожения текст:
"Песнопойка "Гергана" (2013), съставена от учители от "Гергана" и издена от ДАБЧ, съдържа 39 избрани български песни от репертоара на детския хор от 2004 до 2011 г., снабдени с ноти и преведени и на английски език от Валентин Хаджийски. [2] Песнопойката се разпространява от ДАБЧ безплатно до българските училища в чужбина. [3] [4] Преводите на английски са предназначени да помагат на децата да разбират българските текстове, да приобщават англоезичните им родители и приятели и да популяризират българската поезия и песен пред американската публика. [3] Поради големия интерес и търсене, предстои второ издание на "Песнопойка "Гергана".
3.В параграфа "Училище" четем: "През 2012-13 учебна година в училището се обучават общо 20 деца на възраст от 3 до 14 г., около половината са на преучилищна възраст." Това е лъжа. На обучение в "Гергана" през учебната 2012-2013 г., са преминали над 60 деца. Или го поправете или просто го махнете.
4.В Параграф "История" пише: "Хорът е създаден в 2004 г. от джазовата певица Гергана Велинова с помощта на оперната певица Стефка Евстатиева и Генералното консулство на Република България в Ню Йорк, което предоставя безплатно помещения в сградата си." Правилната версия е: Хорът е създаден в 2004 г. от джазовата певица Гергана Велинова с помощта на оперната певица Стефка Евстатиева, пианистката Павлина Доковска и Генералното консулство на Република България в Ню Йорк, което предоставя безплатно помещения в сградата си. [5] [6]

Според мен е нетактично да се маха името на известната пианистка Павлина Доковска, направила толкова много за "Гергана". При това има чудесни източници за тази информация в изтрите версии. Благодаря!(74.66.235.121 04:48, 13 септември 2013 (UTC))[отговор]

По точка 2 - премахнах раздела защото нямаше информация за него в посочените източници. Тези източници които посочвате сега са били вероятно премахнати от статията по време на спорните ви редакции. Добавих изтрития раздел с източниците (забел: но не съм ги проверявал). --Termininja 06:27, 13 септември 2013 (UTC)[отговор]

Моли, благодаря Ви, че следите статията и проблема около нея. Исках само да уточня, че не става въпрос за традиционните български вражди както Intern Architect се опитва да ни убеди, а за много сериозни нарушения. Например съствяне на фалшив протокол от събрание за избор на финасово контролен орган, в който са вписани имената на нищо не одозиращи родители и за преувеличаване бройки ученици с цел усвояване парите на БГ данъкоплатеца. И в крайна сметка за заграбването на едно благородно дело създадено с общите усилия на общността от страна на двама човека, същите които сътвориха статията по начало, описaха себе си в нея като създатели, и се явяват с 5 различни ника в Уики.

Иначе БГ общността в Ню Йорк е в разцвет, всички организации (училища, хорове, танцови състави, клубове) с изключение на една, работят заедно и правят фантастични неща. Има обява за общо откриване на учебната година в неделя с голям празник концерт - над 200 деца и родителите им. "Гергана" не са сред поканените - сами разбирате защо - не заради 20те деца, които са там - срещу тях никой нищо няма. Тук не става въпрост за нещо типично българско, a за общочовешки слабости: алчност, липса на респект към закона и липса на елементарен морал от страна на двама човека основно.

Ако такива неща се оставят да се потулят и "отшумят" - те ще се повторят и ще ядат общността ни отвътре. Самятам, че раздела "злоупотреби" е съществена част от тази статия, факт потвърден от независим източник и е редно да остане. Хората, които записват децата си там имат право да знаят в чии ръце ги оставят.

Що се отнася до това, че напусналите 25 семейства, според някои, имат личен интерес - не виждам какъв би бил той - освен да не допуснат беззаконие и кражба да се извърши пред очите им. Новата им организация "Млади български гласове", според фейсбоок-а им се управлява от доброволци родители (не са на заплата), които искат да обучат децата си в любов към България, пък и сигурно, както всеки добър родител, в общочовешки ценности като например честност и почтеност. Пише още, че не вземат пари от България по програмите на МОМН - по принципни съображения (за разлика от "Гергана", Intern Architect и неговата съпруга) :) Звучи ми като достойна и определено като немеркантилна позиция. Star Gazer 13 (беседа) 20:15, 12 септември 2013 (UTC) Star Gazer 13[отговор]

Доколкото разбирам вандализаторът на статията за Български детски хор и училище "Гергана", Ню Йорк се опитва да прави многомесечна реклама на друга, неизвестна организация за сметка на "Гергана". Не мисля, че уикипедия трябва да бъде място за разчистване на сметки и клевети. Духът на Уикипедия е енциколедичен, пишещият трябва да има източник за всяко едно свое изречение, да се позовава на реални източници. Писането трябва да е неутрално, а не емоцинално и некохерентно . Статията преди почистване от Алиса Селезньова имаше вид на многократно вандализирана, обиждаше уважавани хора, разпространяваше много неистини. Благодаря на Алиса Селезньова! Ще посоча само една от поредицата груби лъжи написани по повод "Гергана" в тази дискусия от Star Gazer 13:

"Има обява за общо откриване на учебната година в неделя с голям празник концерт - над 200 деца и родителите им. "Гергана" не са сред поканените."

Това, разбира се, е поредна лъжа. Истинате е, че Ню Йорк има две български неделни училища. Едното се казва училище "Христо Ботев", а другото е Детски хор и училище "Гергана". И двете училища откриват учебната си година на 15 юни, в 10 сутринта в две различни места на града. На фейсбук страницата на "Христо Ботев" стои следната обява:

https://www.facebook.com/pages/%D0%A3%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0%91%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2-%D0%B2-%D0%9D%D1%8E-%D0%99%D0%BE%D1%80%D0%BA-Bulgarian-School-New-York/155392337832119

На страницата на "Гергана" обявата гласи, че учебната година се открива с концерт на известният композитор Хайгашод Агасян, който ще пеена на 15 септември от 10 часа на откриване на учебната година на "Гергана":

https://www.facebook.com/bulgarianchilderns.chorusgergana

Тези две училища работят във взаимно разбирателство, но колкото и да им се иска, нито "Христо Ботев" може да приъства на вероятно чудесния бъдещ концерт на композитора Хайгашод Агасян, направен специално за децата на "Гергана", нито пък "Гергана" може да присъства на онова, което "Христо Ботев" е приготвил за своите деца. Ръководителите и на двете училища са хора, няма как да присъстват на две места едновременно.

Всяко нещо излизащо изпод перото на Star Gazer 13 има същото качество на информация, в смисъл, не става за никоя енциклопедия. Прилича далеч повече на емоционален анонимен донос от времето преди 1989 г. в България. (71.249.192.199 22:11, 12 септември 2013 (UTC))[отговор]

Причина за изтриване:Предлагам тази страница да се изтрие бързо поради история на многократен вандализъм в нея, липса на неутрален тон и енциклопедичния стил във варнта в който е заключена, клевети и лъжи за живи хора. Защо изобщо е заключена в този скандален вид? (Intern Architect (беседа) 15:31, 12 септември 2013 (UTC))[отговор]

Причина за изтриване:Подкрепям предложението за бързо изтриване на статията поради невъзможност да се поддържа в нея енциклопедичен стандарт и постоянното й използване от Star Gazer като платформа за клевети срещу живи хора. Предлагам администраторите да блокират създаването на нова статия за тази организация със същото или подобно заглавие за срок от шест месеца от датата на изтриването й. Благодаря --74.66.235.121 00:18, 13 септември 2013 (UTC)[отговор]

  • За бързо изтриване, поради посочената причина.
  1. http://www.abgschool.org/drupal/files/doc/13/otchet-2012-2013.pdf
  2. Песнопойка „Гергана“. Послепис от Стефка Евстатиева. Sofia, State Agency for Bulgarians Abroad, 2013. с. 101.
  3. а б Излезе първото по рода си двуезично издание на български хорови песни на български и английски // Посетен на May 25, 2013.
  4. Уникална песнопойка излезе от печат // Посетен на May 25, 2013.
  5. Стефка Евстатиева и българското училище-хор "Гергана" - Ню Йорк (Интервю, 01.01.2011 г., вж. от 23 мин. 20 сек.) // Посетен на August 22, 2013.
  6. Песнопойка „Гергана“. Послепис от Стефка Евстатиева. Sofia, State Agency for Bulgarians Abroad, 2013. с. 100.

Отваряне на страницата за редактиране[редактиране на кода]

Уважаеми редактори,

Предлагам страницата да бъде отново отворена за редактиране. "Редакционната война" изглежда "изживяна" от 40 дни. В страницата в сегашния й вид има останали неверни твърдения и са заличени някои твърдения за установени факти, а други текстове се нуждаят от актуализация. Благодаря. --Skylark2 (беседа) 12:24, 22 октомври 2013 (UTC)[отговор]

Уважаеми Skylark2, отварям страницата за редактиране, както пожелахте. Моля имайте предвид, че при възникване на нова редакторска война нарушителите ще бъдат блокирани за периоди от по 24 часа. За избягване на проблема моля нека всеки първо напише и обсъди тук всякакви евентуално спорни промени. Чак след като е явно, че има консенсус по промяната, я нанасяйте в статията. --Поздрави, Петър Петров 15:08, 23 октомври 2013 (UTC)[отговор]

Благодаря Ви, разбира се :) --Skylark2 (беседа) 22:38, 23 октомври 2013 (UTC)[отговор]

Предложение за премахване на шаблона за спорна неутралност[редактиране на кода]

Уважаеми редактори,

Предлагам да се премахне шаблонът за спорна неутралност поради изтичане на шест месеца от края на "редакционната война" (12 септември 2013 г.) и привеждането на статията в съответствие с цитираните източници. Skylark33 (беседа) 17:43, 22 март 2014 (UTC)[отговор]

Да, мисля че спорът е затихнал вече. Прегледах редакциите ви, нямам забележки откъм съдържание, звучи ми само като цитирани факти, както и трябва. Имам само един съвет към вас, използвайте <ref name=...> вместо всеки път да изписвате пълното съдържание на една и съща препратка. За подробности -- тук. --Поздрави, Петър Петров 17:27, 24 март 2014 (UTC)[отговор]