Беседа:Велинград

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ислямизацията[редактиране на кода]

Здрасти, май е по-добре да пренесем беседата тука. Сега спорно е дали ислямизацията цели асимилация... Ако си наясно Османската империя е държава на исляма и всички мюсюлмани имат равни права без разлика на етническа принадлежност. Тия глупости за асимилация са бабини деветини, ако целта на ислямизациите беше денационализация днес българите мохамедани щяха да говорят турски... И моля, те не говори за българите християни само като "българите"... Така само изостряш проблематиката и такива като тебе много лесно отрождат нашите братя - българите мюсюлмани (спомни си, че има и българи католици, но тва не ги прави по-малко българи, напротив). Що се отняся за населението - ами то ясно си личи че говорим за процес на ислямизация и тъй като не може да продължават да носят забележи Християнски , а не български имена, всичкото това население приема като фамилно име много разспространетото мюсюлманско име Абдулах. Всеки втори арабин носи тва име, аналог с християнското Иван. Така става ясно, че се говори за българи, приели исляма. В Османската империя са били наясно кой какъв е и от каква националност е и ако бяха юруци например, щеше да бъде отбелязано. До колкото знам днес в района на Велинград няма турци - ето още едно доказателство , че говорим за помахамеданчени българи... Поздрав!! --Пакко

За името Абдулах: Ако помня добре (някъде из Вера Мутафчиева го имаше, май), всъщност работата е малко по-различна (не става дума за фамилно име). По принцип хората по османските регистри са се водели по собствено + бащино име (X, син на Y). При приемането на исляма са ги вписвали като X, син на Абдулах, за да не е християнско второто име. --Спас Колев 14:26, 20 юни 2006 (UTC)
Именно. Ето доказателство, че говорим за новопомохамеданчени българи, а не за "конкистадори" от Анадола или дълбините на Азия, дошли по Велинградския край да асимилират българите... Имам приятел тюрколог, та от него знам, че едва Ататюрк въвежда фамилните имена сред турците. До тогава са се наричали именно Хасан Осман, демек Хасан, син на Осман... Та ако трябва да се върнема пак на статията, там също се казва, че българите (разбирай българите християни) се наричали като Драган, син на Боян - аналог с имената на българите мюсюлмани.Поздрав!! --Пакко
Прави ми впечатление, че обичаш думата доказателство и прибързано я използваш. Доказателство има едва, ако цитираш документи, източници и пр. Всичко останало са твои хипотези, които много ти се искат да са доказателство.
Съгласен съм с теб, че е спорно дали ислямизация е само асимилация. Не съм съгласен с използването на научни термини като 'бабини деветини'. Понеже виждам, че учиш история трябва да ти е ясно, че националната идея възниква през 18 век, а през века за който говорим 15 век асмилация е имало точно смисъла, който и придавам: превръщане на населението във верноподаническо.
Моля те да не използваш надмено термини като 'конкестадори'. Не ти знам научната степен, която притежаваш, но се съмнявам, че и Златарски би си позволил 'велики' забележки от сорта. Интересни хора се подвизиват по уикипедия. Виждат големи изводи и твърдения между редовете обаче :
Българите в 15 век в чепинското корито са били христяни. Което не означава, че българите-мохамедани не са българи, каквито думи ми приписваш. Другият голям извод е, че ясно си личало за процес на ислямизация при 7 !!! семейства. Защо пък не приемеш и факта, че това може да са 7 те семейства на малкия 'гарнизон', който е трябвало да контролира там? След като българи приели исляма, те са поели контролните функции, а 7-те Абдулах-а са се асимилирали (в модерния смисъл на думата) или пък изселили. Всичко е хипотези и не можеш да твърдиш нищо повече. Може да изкажеш твоята хипотеза обаче.
Поздрави ! --Chernorizec 08:17, 21 юни 2006 (UTC)
Здрасти, ами подразни ме начина, по който определи това население... пак ти казвам ислямизацията през Средновековието в Османската империя има за цел да превърне неверниците в правоверни, а не от българи в турци... Никой не ги е организирал да се учат в турски училища, не са имали емисия на майчен език по телевизията и дори сред тва население се запазват много от християнските традиции. Второто, което бих искал да отбележа е да не се пише тенденциозно... мюсюлманите и българите?!! Та дори и тези 7 семейства да са "гарнизона", впоследствие нарастналият брой на мюсюлманите е попълнен от българи приели исляма. Получава се така, че тези приели исляма вече не са българи (да се уточни ,че са българи мохамедани), а българи са само християните!! И пак ти казвам, в Османската империя има невероятно точни регистри за населението (иначе как биха успели да контролират империя на три континента), включитвлено и тяхната народносттна принадлежност. Ако прословутите 7 "гарнизонни смейства" биха били от черкезки, юрюшки или турски произход това щещше да е отбелязано. Поздрави! --Пакко
Твоето дразнение все пак си го запазвай за себе си. Но ако се успокиш все пак и не четеш между редовете, ще прочетещ> цитирам: през века за който говорим 15 век асмилация е имало точно смисъла, който и придавам: превръщане на населението във верноподаническо ... някъде да си прочел за българи и турци ... ?
Ако пак успееш да се успокоиш, разбери, че говорим за 15 век още един път и че се стремим не към тендециозност, а обективност. Не знам как достигаш до твоите изводи, че така се получавло (приелите българи исляма, да не са българи), но опитвай се да вникваш и в аргументите на другия, а те се отасят за началото на 15 век и до даденостите в началото на века.
Да приемем, че регистрите на османската империя в началото на 15 век !!! са били абсолютно обективни, точни и пълни. Да примемен, че никой не се е губил и пр. (в което разбира се основателно се съмнавям). Ти твърдиш, че щом народността на седемте семейства не е спомената, тя е непременно българска ? Поздрави --Chernorizec 09:09, 21 юни 2006 (UTC)
Ами пак не се разбираме, това дето ти наричаш асимилация, всъщност е ислямизация... Самата дума асимилация в комбинация със мюсюлмани и българи навежда четещия на извода, че през 15 век Османската империя асимилира българите и ги прави небългари... Никъде не упоменаваш, че вероятно става въпрос за ислямизирани българи...За тва си позволих иронията и ги нарекох "конкистадори"... Поздрави! --Пакко