Беседа:Верижен трион/Архив 1

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Привет!

Не съм запознат много с точните правила на изграждането на статии и имам няколко въпроса. Тъй, като съм професионалист в конкретната област (преносима горска техника), при все, че ми остава достатъчно свободно време, бих желал да направя темата максимално "читаема" и в същото време подплатена с факти и точни технически наименования. Позволих си да изстрия изречение на първноачалните автори в което се казваше, че "резачките" се използват за рязане на листа (звучи несериозно), както и описателното сревнение на режещата верига с верига на велосипед, в същото време, запазих основните аспекти, които той/те беше/бяха заложил/и и частично ги доразвих.Не критикувам никого и поздравявам първоначалния автор/автори/, захванали темата и смятам, че тя трябва да бъде развита в цялата си дълбочина. От преносимите горски инструменти ...до екологията и възобновяването на горите (начини, средства и препоръки). Моля, някой от българската "уики" общност да се свърже с мен по някакъв нячин...явно съм прост "горски",защото не успях никаде да открия форум или нещо подобно;) Имам въпроси..но няма към кого да ги задам на този етап...дори не съм убеден, че настоящата форма е правилният път за това, но предварително се извинявам, ако съм в грешка...;) Благодаря! --Предният неподписан коментар е направен от StNick (беседа • приноси) .

Относно забележката:

Цитирам:

"горе не се споменава за нож, а за дъска и верига. !!! При някои видове верижни триони ножът може да се замени с различни приспособления като напр. свредели, циркуляри и др."

Отговор:Няма възможност за прикачване на "нож" към верижен трион. Единствената приставка (чисто технически), която може да замени стандартна режеща гарнитура (шина + верига) е ножица за жив плет, която обаче се монтира само на малогабаритни (с относително малка кубатура на двигателя, задължително професионален клас машини (резачки). Бъди сигурен, че ще бъде споменато.

Ако това имаш в предвид, то ще го спомена с добавки, като просто ще продължа написаното от теб изречение с разширение, конкретно за този вид приставка.

Относно свредел и циркулярният диск който визираш, те нямат място при верижните триони. Ще се радвам, ако ми помогнеш с информация и съвети, когато сложим свредела, като приставка към бензиномоторните свредели за засаждане и пробиване на дърво а циркулярният диск към бензинови ъглошлайфи (заедно с тези за бетон, асфалт, камък и т.н.), както тези за подрастъци и дръвчета с диаметър до 7см...към храсторезите с бензинов двигател.

Наистина оценявам помоща ти, затова така активно обяснявам какво как и къде смятам да подредя. Също така искам да те успокоя, че думите ти всъщност не се губят...бих се радвал, ако ми отговориш тук и дадеш мнение, кое, какво и как...както аз го споделям с теб преди да съм редактирал нещо.

И едно извинение. Изтрих думите, които ти си вкарал, като забележка в текста, само защото бях "уикипедианец" (или "уикипедист"!?:)..от има няма 2 минути и 18 секунди...Моля за извинение, ако съм те засегнал и още един път ти изказвам добрите си намерения с цел добра съвместна работа.

Постингът ти е неактуален, предвид промените, които направих. А забележката си е принципна, бадева дълбаеш в подобности. Граматически и логически (смислово) нямаш право да напишеш „Ножът се заменя с (нещоси)“, ако преди това няма споменато за нож. И на други съм правил забележка да не пишат неща, които скедват не от статията, а от техни познания. Статията трябва да е логична и смислена.
Връщането е лесно, когато има нужда. Така че, пиши смело и не се извинявай. ИнжИнера Стабилен Stable

Относно актуалноста - в момента в който видях нещото, което се наричало коментар "реагирах" тук..де да знам бе, брате, че нещото с просто око се не вижда, а цъфва в режим редакция, даже се бях попритеснил в последствие, дали съм отговорил на най-подходящото място...

...изказвам факти, не си смуча от пръстетата...и пак повтарям - няма понятие "нож". Следвам всичко що е факт и свързано с верижен трион...ако това не е по статията...статията ще бъде логична и смислена, но не за един ден..в конструкция..няма да има само режеща гарнитура...а в режеща гарнитура ще има и ножица за жив плет Апропо (тази дума ми стана паразит;) - На здраве! И да сме живи и здрави!;)

Добре де - защо мачкаш статията както ти душа иска! Ако ти е кеф просто да кажеш нещо някъде без значение колко е актуално - жив да си, но не е това начина. Не съм седнал да обсъждам Данте или Микеланджело..щото съм бос там. Хубаво намерил си източници..поскалъпил си нещо, и въпреки респекта от годините и образованието ти, ще си позволя да не съм съгласен с теб. Ако целта статията да е неактуална, само за да се включим и да видим кой колко сайта може да отвори за 10 минути...не мисля! Хубаво класифицирал си ги по часове...ама да ти кажа си единственият или източникът ти е вторият дето има същата информация...значи редно е да напишеш: "Аз Инжинерът,еди кой си... сматам/патентовам/налагам..(но да се знае от къде идва нещо което е супер за разговор в кръчмата) съответните, (забележи!) експлоатационни часове като такива" та да се знае откъде черпи информация енциклопедията...НЯМА производител, който да има подобна класификация...ВСИЧКИ делят на кубатура...(в диапазони)..оттам моторесурс (в моточасове)..но цифричките са малко поразлични от това дето ти си написал... Целта е да правим нещата актуални...правим ги...но някой маже за да си покаже манталитета или чувството за безотговорност...би ли вярвал и чел въобще нещо тук, ако то е плод на моментни настроения или опит за вмъкване на думи...без насоченост към нещо конкретно... ...центробежнят съединител не е нищо сложно о инжинере мой, но не мисля да ти играя играта... ...ако "корекцията" на статията в същност е твоето виждане и визията която искаш да има..ок - ще махна всичко невярно и ще я направя, както искаш...това приемам и казвам твърдо "ДА"... ..ако е това, което описателно изложих доста редове горе...да, ама не - пиша нещо според заглавието (подраздел ли беше..подкатегория ли)..идва някой ..реди си неговото виждане за раздели..и другото губи смисъл... ..абе що ли се занимавам...

Проблемът е терминологически

За тебе и за мене "специалист" имат различно значение. Аз ти пиша като за специалист, както аз го разбирам, ама ти си нещо друго. Ти си с манталитет на даскалица по литература, но по някаква случайност имаш знания за резачки. Но те ти стоят в главата насипни и разбъркани и поради манталитета ти не намирам начин да те накарам да ги изложиш структурирано, по точки. А между общо и частно, принципи и подробности въобще не правиш разлика.

Маай си как си знаеш, не мога да ти помагам. Мислим различно с тебе. --22:22, 30 март 2007 (UTC) ИнжИнера Стабилен Stable

Спри да гониш редактори с фюрерски манталитет. BloodIce 23:10, 30 март 2007 (UTC)
Спри да си вреш гагата в технически теми, след като не правиш разлика между смислен и безсмислен технически текст. Ето какво ти си видял за корекция и какво - аз. И то за статия, превеждана от ЕН, дето ужким го знаеш повече от мене. Поне разговорен български не разбираш ли - аз този не го гоня, оставям го да работи както си иска. Мама ти и интригант педераски! --23:36, 30 март 2007 (UTC) ИнжИнера Стабилен Stable
Имайки база вече си играеш на смислен и безмислен, без основа си за никъде. Кога щеше да седнеш да пишеш за това? Това е разликата - имайки текст можеш да помогнеш, нямайки такъв си си сам специалиста, ама без статия. В случая не ти губиш прав си. Страхотен стил на изразяване си барнал. Къде го научи, в кръчмата? BloodIce 23:47, 30 март 2007 (UTC)
не си струва заради двигател с верига да се "гнявам" един друг!;) Извинявам се за вчера, като се поразмисля май реагирах по детински на някой неща...Към днешна дата "дървото" относно исканата от Инжинера класификация и разделяне на материала е готово. Остава да бъде запълнено..и това ще стане. Ако има критика към начина на представяне на материала и тя би довела, до по-лесното му разбитане от...майка ми например, ако успее да се дореди до компа..някога, ще се радвам да ги обсъдим тук или в коментар вътре в статията. Благодаря, предварително!--StNick 13:12, 31 март 2007 (UTC)
Схванал си за какво иде реч, и то - точно! Вероятно снощи не ти е било ден. Просто ти направих показно как (примерно, може и иначе) да са точките, за да е разбираемо от незапознат, и намахах вътре някакво инфо, колко да не са празни. Както я беше подкарал в литературно - разказен стил не мязаше на техническа статия. Че оправи го инфото, аз съм те предупредил, че не съм спец по резачките. --13:32, 31 март 2007 (UTC) ИнжИнера Стабилен Stable

Кофти начало, но пък съм чувал, че най - добрите екипи така се сработвали..с голяма "дандания" в началото!;) Взимам си всички негативни думи назад, като залагам на сработването и мисля, че данданията ще е в обратна пропорционалност спрямо работата в екип!--StNick 23:17, 30 март 2007 (UTC)

За статията

Въпрос да блъскам всичко тук или да правя нови статии..или да пиша тук..а после да го разделям в статии!? Визирам следното:

  • Диафрагмен карбуратор е много широко понятие и се ползва във всички моторни уреди, има различни типове такива карбуратори...мисля, че ще е добре да се разделят в отделна тема.
  • Центроубежните съединители не са догма при преносимата моторна техника, но ги има в доста видове машини...което означава, че в бъдеще трябва да си слагам пак...

Леко объркан...и молещ за съвет--StNick 11:07, 1 април 2007 (UTC)

Пиши както ти дойде, всичко, което си въобразяваш, че знаеш. Като ти писне, ще хванем да оправим статията. Оценката ти е поставена: ти си "специалист" който е способен да напише следното: „Задвижването на режещата верига се осъществява механично от водещото (зъбно) колело, монтирано на коляновия вал на двигателя, ...“ --14:11, 1 април 2007 (UTC) ИнжИнера Стабилен Stable
Коректно - благодаря!;) И коригирано съответно. Извинявам се за предният неподписан коментар и още веднъж благодаря за напътствията!--StNick 16:23, 1 април 2007 (UTC)
Абе ти не си чак така зле, но май просто по-бавничко догаждаш нещата. За „центроубежен“ сам си се усетил. --16:38, 2 април 2007 (UTC) ИнжИнера Стабилен Stable
Може би с малка помощ от неспециалист, който няма компетенцията да напише "Центробрежен". Тактическа хватка предполагам. BloodIce 18:28, 2 април 2007 (UTC)
Хаха! Имай милост, моля те!;) С цялата дандания в началото и пълната ми омешвка с интерфейсите на "Уикипедия"...и центробезубежен да го беше "заглавил" за кудош...щях да си го препиша по инерция 12 пъти, преди да се усетя, че нещо гние нейде...;)) Подпис:--StNick 18:10, 2 април 2007 (UTC)
Центроубежният кодошлия не съм аз. Но не посмях да му го оправя, зашото той освен тъп е и злобен, а сбъркаха, та го направиха аднинистратор. Само на тази беседа 3то АйПи сменявам. --18:56, 2 април 2007 (UTC)ИнжИнера Стабилен Stable

Тръгна добре

Статията дотука върви добре, а има и скелет за ненаписаните още работи. Ако така подробно успее да я допълни, може и избрана да стане.

Но, нека колегата да ни даде фронт да оправяме - винаги има какво, поне изпусната запетайка или крив член. Затова, по която точка работи, да слага в началото шаблон {{редактирам}}--Колю Спасов 18:58, 5 април 2007 (UTC)