Беседа:Вигвам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Много интересно как се изрисува жилище, покрито с трева!;-)

Апачите живеят в колиба (уикъп, wikup), която се различава от вигвама.Blackwolf 07:03, 22 юли 2009 (UTC)

Бе то може да се изрисува :-). Ама си прав, че уикъп не е точно вигвам, затова можеш да направиш отделна статия за него, ако желаеш, както и да подобриш тази. А ето тук има снимки на вигвами за настоящата статия - може да избереш по-подходяща. --Peterdx 07:17, 22 юли 2009 (UTC)

Видове вигвами? Стига бе!... ;-)[редактиране на кода]

Вигвамите се делят на няколко вида:

вигвам на вожда - там живее вождът и семейството му; жречески - в които се помещават шаманите и жреците; обикновен - в който живеят всички останали от племето.

Е те това "разпределение на видовете" ме разби напълно! :-) Blackwolf 20:29, 23 юли 2009 (UTC)
Леко с изказванията де. Разбило те! То си има видове и са си наистина така. Има вигвами за вожда, за жреца и за "простолюдието", да не мислиш че всички са на едно място, като зайци нагъчкани. Аз мисля че е верно. Нека видим други мнения и тогава да правим заключения. NUFC For Ever 22:14, 23 юли 2009 (UTC)
Изчетох статиите на немски и английски, но никъде не видях такава класификация, така че ако няма релевантен източник, който да прави такова "класифициране" на вигмамите значи си говорим за съчинение по картинки. --Дан 22:28, 23 юли 2009 (UTC)
Ами да почакаме автора да пише в беседата ако искате и тогава да се вземат мерки. NUFC For Ever 22:47, 23 юли 2009 (UTC)
Доколкото съм запознат, също смятам, че няма такова деление на вигвамите. В смисъл, че вигвамите на вожда и жреца с нищо не са по-различни от тези на „редовите“ индианци. Може би да има само някакъв церемониален, отличаващ се с вътрешната си подредба, но не съм много сигурен. Апропо, тези вигвами, в които се прави парната баня с горещи камъни специално построени за целта ли са или всеки може да бъде пригоден? --Peterdx 02:49, 24 юли 2009 (UTC)
Aми аз направих това разделение, защото мислех, че е правилно. Tо си има такова разделение на вигвамите, но не знам имената на видовете. Няма как да са всички на едно място, който където му падне. сега си има йерархия и тогава също е имало. Извинете ме ако съм навредил на Уикипедия, но не е нарочно. Моля ако някой има информация да го види и редактира. Поздрави! -EbOlA- 14:42, 24 юли 2009 (UTC)
Спокойно, не си навредил. Но искам да кажа нещо по повод нещо на „уикъп“. Добре ще е информацията за уикъпите да е в настоящата статия, тъй като после най-вероятно ще се получи проблем с МЕП. Тоест оттеглям си предложението за създаване на отделна статия „Уикъп“. А за редакцията — ще почакаме Blackwolf :-) --Peterdx 17:25, 24 юли 2009 (UTC)
По принцип при писането на статиите не се ръководя от Уикипедията на други езици, а от това, което е написано в сериозни източници, т.е. в съответната литература. Социалното устройство на племената от горската зона (Woodland), както и на повечето племена от Сев. Америка изключва каквито и да е различия между "вождовете" и "редовите" индианци - просто няма такова разделение. Така че няма разлика във вигвамите, освен по големина (все пак в известни граници), която се е определяла от нуждите на конкретното семейство. Ако бъдем точни, единствено се различават свещените вигвами, използвани за церемониите на обществото Мидевивин; те понякога са побирали до 80-100, че и повече души и по размери са били съизмерими с дългите домове на ирокезите (т.е. по 20-30 м.). Но те са се строели при специални случаи, за церемониите на обществото.

[Ето така изглеждат|http://www.d.umn.edu/cla/faculty/troufs/Buffalo/images/PB_MIDE-1.jpg] Вигвамите са се покривали най-вече с кора (най-често от бреза или бряст) и специално изплетени рогозки, използвала се е и кожа, макар и ограничено. Между другото, в англоезичната статия при илюстрациите има грешки. Напр. това, което е дадено като уикъп на кроу през зимата, е скелет на колиба за изпотяване, въобще не е на жилищна постройка, ама... Ухилен съм Blackwolf 22:02, 24 юли 2009 (UTC)

Между другото по-горе имах предвид точно дългите къщи Ухилен съм. Аз също предпочитам повече други източници (за предпочитане писмени) отколкото другоезичните уикипедии, но когато се пише в Уикипедия, трябва да се съобразяваме и с нейните правила. Иначе стават големи обърквания. --Peterdx 22:12, 24 юли 2009 (UTC)
  • Вигвамът НЕ е палатка. . Blackwolf 09:16, 15 септември 2010 (UTC)