Беседа:Въоръжени сили на Грузия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Въоръжаване[редактиране на кода]

Мисля, че целия раздел трябва да бъде премахнат, по точно преместено в съответните категории: Танкове> в раздел Сухопътни Войски, Безпилотни самолети в ВВС, евентуално кораби в раздел Флот. Това което не пасва там, можем да го споменем грубо чрез текст в раздел Основни показатели. Tourbillon оставям на теб, да ги итегрираш. Колкото до бележките къде са били използвани съответните оръжия в Конфликта през 2008 година, предлагам да ги запазим тук, докато ги интегрираме чрез текст в Руско-грузинска война (2008)--Vammpi 11:08, 23 август 2008 (UTC)

може да се направи също и таблица както при Българска армия#Бойни машини--Vammpi 11:59, 23 август 2008 (UTC)


  • Преместено от отдел арменският анализатор --Vammpi 16:46, 23 август 2008 (UTC)
Всъщност, източниците вече ги имаш. И аз не знам защо трябваше да ти ги търся, те са ми били под носа Ухилен съм всичките купени оръжия бяха използвани, ето за какво са били ! Ухилен съмTourbillon Да ? 16:09, 23 август 2008 (UTC)
отделно ще сложа малко плънка относно военните планове на Грузия с горепосочените два източника, и си готов ! Ухилен съмTourbillon Да ? 16:10, 23 август 2008 (UTC)

Грешка и то голяма. Нямаш все още нито източник, че затова са ги купили само, специално за войната!!! А само че са ги използвали!!! Другото си е лично твоя извод, мнение или както изкаш го определяй. Направи разликата най-накрая.--Vammpi 16:19, 23 август 2008 (UTC)

Можеш да пишеш, че През 2008 са били използвани .. там и там, но не Закупени са за да бъдат използвани!! Направи разликата най-накрая--Vammpi 16:23, 23 август 2008 (UTC)

Но не мисля, че трябва да ги споменаваме тук а в Руско-грузинска война (2008). Като например: За нападението над град Цхинвали грузинската армия използва танкове (твоя източник), артелерийски обстановки ГРАД (твоя източник), Русия от своя страна наняся удари чрез самолети СУ-25 (изтоник)? Съгласен?--Vammpi 16:30, 23 август 2008 (UTC)

Естествено, че ще пишем кой какво използва, но задължително трябва да е споменато откъде и кога са купени, и съответно къде са използвани. – Tourbillon Да ? 16:32, 23 август 2008 (UTC)

Едното няма връзка с другото. Какво е значението къде и кога и от кого е било купено оборудването? Ако не бяха от Казахстан, или Украйна, щяха да бъдат купени от България, Израел или Китай. Това тази информация трябва да е тук! А където е използвана във конфликта в Южна Осетия в съответната тема. --Vammpi 16:43, 23 август 2008 (UTC)

арменският анализатор[редактиране на кода]

не мисля, че арменския анализатор е много обективен и трябва да бъде споменат тук!--Vammpi 11:15, 23 август 2008 (UTC)

агресия??? Моля до колкото знам Абхазия е все още юриридически част от Грузия!--Vammpi 11:16, 23 август 2008 (UTC)
Нещо ти говорих за пристрастията май, и то преди 2 минути. Вярно че късата памет при човека трае 28 секунди, но чак толкова да забравяш...Мнението ти върху въпроса дали той е обективен няма абсолютно никакво значение. И двете провинции де юре (т.е. на хартия) са част от Грузия, но де факто (т.е. в действителност) са независими. И западът говореше за агресия на Сърбия срещу Косово, което де юре (че и донякъде де факто) си беше част от Сърбия. Плюс това изразът "агресия" е на анализатора, а не мой. – Tourbillon Да ? 11:19, 23 август 2008 (UTC)
en:Tiraspol Times e вестник на английски които излиза в Транснистрия (Приднестровие), район които се поддържа от Русия, како Абхазия и Южна Осетия. Моля намери си друг източник.--Vammpi 11:21, 23 август 2008 (UTC)

Някакъв проблем ли имаш ? Вестникът цитира анализатора, а не прави собствено изследване. Сега ще обсъждаме обективността на медиите по света ли ? Губиш не само своето, но и времето на всички останали. – Tourbillon Да ? 11:23, 23 август 2008 (UTC)

При това и те имат руски миротворци и паспорти и авторитарен режим поддържан от Москва --Vammpi 11:24, 23 август 2008 (UTC)
Изглежда мястото ти е тук, или в по-лошия случай тук. – Tourbillon Да ? 11:25, 23 август 2008 (UTC)

А Не май твоето е там. В Транснистрия имаме същи проблем както в Южна Осетия или Куба или Беларус, Няма свобода на словото. вестниците пишат и публикуват само това което е част от политиката на Авторитарния режим (Авторитаризъм). Сващаш ли?? --Vammpi 11:28, 23 август 2008 (UTC) Все едно да чета РИА Новости където пише, че няма Руски войници в Поти, и да гледам CNN-на живо как руски войница обикалят порта--Vammpi 11:29, 23 август 2008 (UTC)

Именно, те публикуват това, което на тях им изнася, а не си правят собствени изследвания...Все пак въпросният анализатор не работи за Tiraspol Times, а за Le Monde Diplomatique...– Tourbillon Да ? 11:30, 23 август 2008 (UTC)
И май на CNN не забеляза, че отдолу пишеш "Near Tskhinvali"... – Tourbillon Да ? 11:31, 23 август 2008 (UTC)
еми като работи за Le Monde Diplomatique, намери статията там и я цитирай от там, а не някакъв си вестник, който никой не го знае!(CNN - не става въпрос за днес)--Vammpi 11:33, 23 август 2008 (UTC)

Сващаш ли разликата?? ти не цитираш арменския анализатор, а вестника, който е проблематичен в тази деликатна тема!!--Vammpi 11:35, 23 август 2008 (UTC)

В Le Monde само малки части от статиите са достъпни за нерегистрирани или неабонирани потребители, плюс това не е гаранция, че и там го има публикувано. Не всички анализи на дадена личност се публикуват във вестника, където работи. Пък и както казах, рицарското ти виждане за "свободата на словото", "авторитарните режими" и "пропагандата" тук няма място. Вестника цитира анализатора, накъде биеш ? – Tourbillon Да ? 11:37, 23 август 2008 (UTC)

Съвнявам се в източника, един Арменец (Армения малко или много е зависима от Русия) е цитиран от приднестровски изтоник (за това писах по горе)?? само един арменец ли е на това мнения?? опитай се да намериш на друго място по подходящи източници.

Мисля, че нещо не се разбираме. Аз не изключвам въжможността да се подготвяли също и за нападение. Аз, за разлика от теб изключвам въжможността, че са въоръжавали само поради тази причина, това си е чиста хипотеза. Да не забравяме, че и България трябваше да се модернизира (напр. МИГовете), и закупи нова (Хъмви в повечето случай втора употреба [1] поради недостиг на пари), въобще заместване на старата руска с по-нова техника, факт които ти напълно изключваш!--Vammpi 11:53, 23 август 2008 (UTC)

И аз мисля, че нещо не се разбираме. Човекът е изследовател, мнението си е напълно негово, и аз го предоставям, защото работи за известен, уважаван вестник. Това, че е арменец, също няма никакво значение. Англия като е 51-вият щат, значи да не вярваме на нито един британски изследовател ли ? Звучи тъпо. А и не говори за модернизация, моля те :-) Българската армия не набъбна, а се стопи, като си запази същото въоръжение, и едва след това го модернизира. МиГ-овете си бяха 20, толкова ни доставиха руснаците преди доста време. Хъмвитата са втора употреба, защото всичките са предназначени за транспорт при мироопазващи мисии, а не за въоръжаване на критични за България бригади на наша територия. Плюс това "хипотезата" не е моя, иди питай всеки нормален офицер за какво служат купените от грузинците оръжия и при какви случаи се използват. Вярно, може да не са ги купили с тази цел, но като гледам повечето от новите си играчки са ги използвали във въпросната война. Но това отделно. Не забравяй, че изречението ми започва със "Според арменският изследовател...", т.е. мнението си е негово, не виждам да се нарушава някак неутралността. – Tourbillon Да ? 12:02, 23 август 2008 (UTC)
от английкото уики The GAF have been extensively reformed in the recent years to meet Georgia’s aspirations to join NATO and for better response to the existing challenges such as the ongoing tensions in the unresolved separatist conflict areas in Abkhazia and South Ossetia as well as to the threats of global terrorism. Georgia also views a large-scale foreign invasion and the spillover of conflicts from Russia’s North Caucasus as the worst potential near- and long-term scenarios, respectively. (източник The Strategic Defense Review (2007), p. 77.)
Ти не цитираш Арменеца, когато намериш неговата статия, и я сложиш като линк можеш да пишеш, че цитираш него. В случай цитираш, някой който цитира евентуално някой! Явно не е толкова широка хипотеза, след като се налага да цитираш проблематични източници--Vammpi 12:10, 23 август 2008 (UTC)

Ти си абсурден човек :-) Ако тръгна да цитирам Божидар Димитров, значи лично трябва да ида при него и да го цитирам, или да го помоля да ми подари едно копие от статията си Ухилен съм а не да чета проблематичния Труд, или 24 часа, или Уикенд ако щеш Ухилен съм А и The Strategic Defense Review е американски източник, нали се сещаш, че американците и съюзниците им никога "не готвят агресия" и "не се въоръжават" ? :-)Tourbillon Да ? 12:15, 23 август 2008 (UTC)

Чакай бе, той източника бил грузински ! Ухилен съм Както знаем, те са доста обективни ! Ухилен съмTourbillon Да ? 12:16, 23 август 2008 (UTC)
Ако обичаш престани с личните нападки! когато цитираш Божидар Димитров, пишеш Божидар Димитров: Седемте древни цивилизации в България, Фондациа Ком, София, 2005 година, ISBN 954-91652-3-X, стр.13Кои са народите, живели в тези времена по българские земи, а ако въобще не знаеш как се цитира остави на тези които знаят, имат опит и достъп до издържани научни източници и прочети Уикипедия:Цитиране на източници, ако не знаеш кой са Благонадеждни източници прочети Уикипедия:Благонадеждни източници. Аз ти дадох немски източник, Германия не искса проблеми с Русия и не иска Грузия в НАТО!--Vammpi 12:25, 23 август 2008 (UTC)
Нека цитирам любимата ти точка:
Внимателно трябва да се подхожда към уебсайтовете, печатните медии и други издания на политически партии, компании, организации и религиозни формации, тъй като всички те може да се използват за прокарване и защита на определени политически, корпоративни, институционални и религиозни гледни точки. Това само по себе си обаче не е причина такива материали да се игнорират като източници.

. Не се казва нищо за авторитарни режими (защото Тираспол Таймс е държавен). Ухилен съм Германия не искала Грузия в НАТО ?! Такова животно няма, всеки американски щат, пардон, член на НАТО, иска Грузия вътре, включително и Германия - Най-висшата инстанция го казва Ухилен съмTourbillon Да ? 12:33, 23 август 2008 (UTC)


Уикипедия в много голяма степен разчита на солидна научна литература, която пишат изследователи и учени от цял свят. Публикации, които отговарят на този критерии, могат винаги да се смятат за достоверни

--Vammpi 12:35, 23 август 2008 (UTC)

И това не е причина да триеш всичко, което пиша...– Tourbillon Да ? 12:36, 23 август 2008 (UTC)

Значи от едни казарми разбрал че ше нападат републиките така ли?--Vammpi 12:42, 23 август 2008 (UTC)
Я престани вестинака ти е таблоид, жълта преса--Vammpi 12:43, 23 август 2008 (UTC)
Тя и държавата явно е жълта преса. Ухилен съм Но казах, това си е твое мнение какво е. За мен например, всички западноевропейски ценности са въздух под налягане и тотално расистко лицемерие. Но не казвам, че държавния вестник на баските е жълта преса, нито твърдя, че френските вестници са абсурдни. Така че последвай моя пример и престани да обсъждаш политиката тук Ухилен съм Това си е негова работа, щом е анализатор (и работи в Женева), явно знае по-добре от теб или мен. А въпросните казарми в Сенаки са база на бригада от 3 000 души, а познай в Гори какво има - артилерийско поделение. :-) И престани да го триеш, вече смърди на цензура. – Tourbillon Да ? 12:46, 23 август 2008 (UTC)

анализатор, аха някакъв си анализатор, с толкова известна хипотеза, че само той я споделя, и е цитирана за точно от един единствен про-руски вестник!--Vammpi 12:50, 23 август 2008 (UTC)

Ами то и министерството на някаква бананова република твърди, че не се въоръжава за война, ами си модернизира армията за мироопазващи цели, но го цитираш, нали ? Ухилен съмTourbillon Да ? 12:52, 23 август 2008 (UTC)

Личното мнение ти няма място в Уикипедия--Vammpi 12:54, 23 август 2008 (UTC)

И аз това казвам, драги, сега го приложи срещу себе си Ухилен съмTourbillon Да ? 12:55, 23 август 2008 (UTC)

моето мнение може да го прочетеш по-горе и е приложимо. Казах нямам нищо напротив ако намериш дотоверен, научно издържан изтоник, а не някаква жълта преса--Vammpi 12:57, 23 август 2008 (UTC)

Знаеш ли какво, намери ми научно издържан източник, че моя източник е жълта преса Ухилен съм И без това имам 10 минутки работа Ухилен съмTourbillon Да ? 13:03, 23 август 2008 (UTC)

Знаеш ти какво, за твоя вестник има информация че е писал статии от името на чуждестранни аналисти, които никога не са чували за него! Tom de Waal, a London-based journalist and author, was outraged to see an article under his name appear on the "Tiraspol Times" website. --Vammpi 13:30, 23 август 2008 (UTC)

Е, и ? Можеш да си направиш статия отделно за вестника и там да го напишеш това, в тази статия се споменава, че еди-кой-си, цитиран от еди-кой-си вестник. Читателят може отделно и сам да си направи заключение за вестника. – Tourbillon Да ? 14:01, 23 август 2008 (UTC)

В уикипедия се цитират, само Благонадежни източници, а твоя не е!--Vammpi 14:04, 23 август 2008 (UTC)

"Благонадежден" е халтаво понятие. Тогава ще махна източника, и ще сложа нов. С ново твърдение. Така става ли ? – Tourbillon Да ? 14:08, 23 август 2008 (UTC)
Всъщност, защо питам ? – Tourbillon Да ? 14:09, 23 август 2008 (UTC)

Виж, нещо май не сващаш! Нямам нищо напротив да ти стои твърдението там. Само, че да не е твоето лично мнение, и поради деликатността на темата се нуждаем източника да е благонадежен. А дали "Благонадежден" е халтаво понятие, можеш да дискутираш ето тук Уикипедия беседа:Благонадеждни източници --Vammpi 14:18, 23 август 2008 (UTC)

Предлагам ти да оставим темата за арменеца и пишем по-конструктивни неща, както например моето предложение което ти направих най-отгоре на страницата.--Vammpi 14:23, 23 август 2008 (UTC)

Страницата е защитена за 1 ден за размисъл, за да изясните нещата помежду си --Nad 14:45, 23 август 2008 (UTC)

Нещата са изяснени! източник en:Tiraspol Times не може да използва!--Vammpi 14:48, 23 август 2008 (UTC)
...Казваш ти.– Tourbillon Да ? 14:51, 23 август 2008 (UTC)

какво ти казваш видях ме, един свестен източник не можем да намерим за толкова широко разпространената ти хипотеза--Vammpi 14:53, 23 август 2008 (UTC)

Грузия готви война в Абхазия, 30 април 2008Tourbillon Да ? 15:00, 23 август 2008 (UTC)

Хахаха и за какво си ми изброил тези вестници??? Някъде да е споменато твоето твърдение, че Грузия се въоръжава от 2004 само за Война с Абхазия и Южна Осетия?, а напр. не за подготовка за мириопазващи сили. май не!! --Vammpi 15:09, 23 август 2008 (UTC)

отделно, че е цитат на изказване руски военен! Виж по добре какво пище новая газета «Это была не спонтанная, а спланированная война» --Vammpi 15:13, 23 август 2008 (UTC)