Беседа:Давид Хилберт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Статията Давид Хилберт е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас B Клас B Липсваща статия Малка Symbol a class.svg 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.


Опитах се да напиша тази статия, но тъй като ми е първата и не владея някои технически номера, приемам всякакви съвети и помощ. Благодаря за звездичките на който ги е сложил.

Основното, което не ми е ясно, са препратките в синьо и червено - зная да ги правя, но не зная колко често трябва да ги правя, как да подхождам, всеки термин ли трябва да пиша в средни скоби. Зощо годините са в син цвят и т. н. Ако някой намери време, моля да ми обясни или да ме насочи кокво да прочета. --Grozdanka Blagoeva 09:28, 31 декември 2007 (UTC)

Привет. В наръчника пише доста. За препратките нямаме строги правила — по усмотрение — ако сметнеш, че някой би се заинтересувал от дадена дума, постави я в [[ ... ]] Ако за нея няма статия, препратката става червена, а ако вече има статия — синя препратка. --Поздрави, Петър Петров 09:40, 31 декември 2007 (UTC)
Здравей и от мен. Няма строго правило за честотата на препратките, но някои насоки има тук en:Wikipedia:Manual of Style (links) и en:Wikipedia:Only make links that are relevant to the context. Неотдавна бях почнала да ги превеждам и компилирам тук Потребител:Spiritia/Вътрешни препратки. Основните насоки от мен са:
  • не слагай твърде нагъсто препратки, които могат спокойно и да се „разредят“ из текста,
  • слагай препратки към едно и също нещо само по веднъж (освен ако не е твъъъърде дълга статия и през голямо разстояние),
  • не слагай поголовно препратки върху всичко, за което има статия, а върху това, което би заинтересувало читателя,
  • не се притеснявай да залагаш и червени препратки върху понятия, за които все още няма статии, но е добре да бъдат написани.
Червените препратки трябва да се разглеждат като стимул за подобряване на Уикипедия от читателите. За годините - аз лично слагам доста пестеливо, по моему те не са особено контекстуални препратки, само се пречкат; други уикипедианци сигурно имат други възгледи по този въпрос. Поздрави, Спири 09:51, 31 декември 2007 (UTC)