Беседа:Джон Атанасов/Архив 1

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Физик, не математик

Джон Атанасов е физик, не математик.--Радостина Георгиева 23:05, 5 юни 2007 (UTC)

А не е ли и двете - магистър по математика и доктор по теоретична физика. Чудя се още електронен дигитален компютър не е ли тавтология. Поздрави, BloodIce 23:17, 5 юни 2007 (UTC)
навсякъде по света е известен като физик. Но можем да добавим физик, математик, инженер... Виж и другите езици ако искаш. Електронен и дигитален не би трябвало да е едно и също (не съм сигурна за значението на думата на бг). Преди Атанасов има и други, но аналогови компютри. Ето справка--Радостина Георгиева 23:28, 5 юни 2007 (UTC)
Дигитален е цифров, представен посредством знаци. Digit на латински пръст, знак.--Механик-водач 17:12, 6 юни 2007 (UTC)
Защо ми го казваш това? За да сменим дигитален с цифров ли? Аз съм ОК, само че не ми звучеше... затова и дадох справката как го употребяват в БГ... аз вече компелкси и тикове получавам :-))) от тези транскрибирания и чуждици. Идеята е, че преди Атанасов има аналогови компютри, той изобретява първия, който е digital и това исках да подчертая, като противовес на аналогов. Дай предложение да го обсъдим...--Радостина Георгиева 17:44, 6 юни 2007 (UTC)
След повърхностен поглед към отстъпите се вижда, че репликата на Водача е предназначена за БлъдАйс и пояснява твоята. --Daggerstab 17:49, 6 юни 2007 (UTC)
Май нещо не се разбираме тук... и вината е моя, защото не се изразих добре. Имах предвид не зная дали на български се влага различен смисъл в цифров и дигитален (според мен има разлика, но може и да греша) затова електронен дигитален ми звучи по-добре от електронен цифров... но сериозно получавам комплекси вече, исках да кажа ако има друг вариант в БГ, съм готова да го обсъдим.--Радостина Георгиева 17:58, 6 юни 2007 (UTC)
Моля прегледай У:ДС и виж какво значение имат отстъпите. --Поздрави, Петър Петров 19:37, 6 юни 2007 (UTC)

Посипвам си главата с пепел и отивам да чета...--Радостина Георгиева 19:42, 6 юни 2007 (UTC)

  • Тъй като поставих въпроса искам да се изясня. Ясно ми е, че дигитален и цифров са еднозначни, като за предпочитане е второто, защото е по-българско. Въпросът е електронен и цифров тафтология ли е (аз механичен цифров не мога да си представя, но явно имало електронни аналогови, както Радостина Георгиева ми сподели). При всички положения, смятам, че спорът не си заслужава две страници А4. Питах между другото и нямам нищо против и така да остане. BloodIce 18:03, 6 юни 2007 (UTC)
Аз също не искам да водя спорове, на моите години само инфаркт може да ми докара :-). Със сигурност електронен и цифров не са тафтология, но ако желаете, променете дигитален с цифров. --Радостина Георгиева 18:15, 6 юни 2007 (UTC)
Offtopic: абе, хора, тавтология - от ταυτολογία, не от тафта. усмивка --Спас Колев 09:42, 7 юни 2007 (UTC)

Майка му

Не мога да открия нищо повече за майката на Атанасов, навсякъде пише, че е учителка по физика и толкоз. Някой знае ли нещо? Точица 10:30, 31 август 2007 (UTC)