Беседа:Джон Атанасов/Архив 2

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Елис vs Елси

"… Той е поканен заедно със съпругата си Елис и двете им деца Джоан и Джон и техните семейства. Елси е в Индонезия със съпруга си и не може да присъства."

/ Коя е Елси? Кой е нейният съпруг?--Вятич / Пт.Анат.Д / 23:24, 1 март 2013 (UTC)
Елси е най-голямата му дъщеря от първия брак с Люра, пише го по-нагоре в статията--Ket (беседа) 13:20, 2 март 2013 (UTC)

цифров

"Компютърът е машина, в която може да се въвежда, съхранява и обработва информация (данни), представени в цифров (дигитален) вид, и …" // "Джон Винсент Атанасов е … създател на първия цифров електронен компютър "

/ Като че ли думата: "цифров" трябва да се махне или в статията "Компютър", или тук.--Вятич / Пт.Анат.Д / 23:44, 1 март 2013 (UTC)
Имало е и аналогови сметачни машини (на английски computer обхваща по-широка област от значения), затова се акцентира на прилагателното цифров. Що се отнася до „компютър“, тази чуждица се наложи сравнително отскоро и тя се възприема като предимно работеща с цифрова информация. Според мен няма объркване.--Ket (беседа) 13:20, 2 март 2013 (UTC)
Здравейте! Честита Баба Марта! Понеже в статията "Компютър" - той се определя като "машина за обравотка… на цифрова информация", то се получава тавтология: "Дж. Атанасов е {създател на цифров електронен [компютър]}" ≡ "… {създател на цифрова електронна машина за обработка на цифрова информация}" / Това ме смущава. Затова смятам, че в една от двете статии трябва да се направи редакция. Иначе - в университета съм сглобявал аналогови {устройства|машини|компютри} за решаване на системи от уравнения с частни производни. (-:; --Вятич / Пт.Анат.Д / 15:03, 2 март 2013 (UTC)
Ами, както се казва и в приветствието на личната ви беседа, бъдете смели! Виждам, че сте редактирали в други статии, така че променете текстовете както смятате за добре. Насреща съм (както и другите редактори с подобни интереси), ако нещо не ви е ясно--Ket (беседа) 08:57, 4 март 2013 (UTC)

Създаване на компютъра АВС / неяснотии за "… Атанасов пръв въвежда понятието „аналогов компютър“. "

ЧЕТЕМ: "След опити с различните налични по това време сметачни устройства Атанасов пръв въвежда понятието „аналогов компютър“. През 1936 г. заедно с Глен Мърфи, колега атомен физик, създават малък аналогов калкулатор за изследване на геометрията на повърхности, който наричат „Лапласиометър“. Атанасов установява, че той има присъщите недостатъци на аналоговите устройства – точността му зависи от работата на други части на машината."

ВЪПРОСИ:

ЗА : "пръв въвежда понятието" би било коректно да има позоваване на А.И.

(Да отбелжа, че в първата тема в 'Беседа' - "Физик, не математик" Радостина Георгиева пише: "Преди Атанасов има и други, но аналогови компютри. Ето справка…").

За едното от твърденията има позоваване, а за другото няма.

ЗА : точността му зависи от работата на други части на машината. Изречението, IMHO, не е достатъчно издържано стилистчески (и от естественонаучна гл.т.) за енцклопедична статия.

"Атанасов установява, че той има … недостатъци … " Атанасов има недостатъци? М.б.: "Атанасов установява, че 'Лапласиометър' има … недостатъци …" ?

точността му зависи от работата на други части на машината
- За каква машина става дума?
- Точността на моделиране на един процес с аналогово устройство, IMHO, зависи от точността (съответствието) на модела и от точността на измерване на стойности на изследвания процесс и на модела.

И ОЩЕ : "изследване на геометрията на повърхности". Какво значи "изследване на геометрията"? На какви повърхности? С решаване на каква практическа задача са се занимавали?--Вятич / Пт.Анат.Д / 11:06, 26 януари 2016 (UTC) --Предният неподписан коментар е направен от ВятиЧ (беседа • приноси) 13:06, 26 януари 2016‎

Вашето желание да дискутирате проблемни текстове е похвално, но за съжаление вероятно никой няма да отговори на въпросите Ви, защото статията е с дълга история с много автори, а напоследък доста малко хора допринасят активно по компютърната тематика. Кой знае кога е написано това, което не Ви се харесва (макар че по принцип може да се установи по историята на статията, след това да се провери човекът активен ли е и да го питате, ако той сам не отговори, в случай че следи статията). Съветвам Ви (както и по-горе) смело да редактирате и да напишете това, което смятате за редно.--Ket (беседа) 12:40, 26 януари 2016 (UTC)

По въпроса: "През 1936 г. заедно с Глен Мърфи, колега атомен физик, създават малък аналогов калкулатор за изследване на геометрията на повърхности, който наричат „Лапласиометър“. Атанасов установява, че той има присъщите недостатъци на аналоговите устройства." Използването на "той" в смисъл на "лапласиометър" е коректно и служи да се избегне излишно повторение на името на машината. Контекстът, формиран от първото изречение достатъчно ясно говори, че под "той" не се разбира подлогът на второто изречение. В случай, че ставаше въпрос за евентуални недостатъзи на самия Атанасов, изречението щеще да е просто: "Атанасов разбира, че има недостатъци". По останалите точки забележките са основателни. Dino Rediferro (беседа) 22:28, 17 октомври 2016 (UTC)