Беседа:Диптих (религия)

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Названия на патриарсите[редактиране на кода]

В статията пишем на български език, а не на църковнославянски — затова пишем „руски“ и „сръбски“, а не “всея Руси“ и „сербскаго“.

Освен това, в списъка с предстоятелите, с цел краткост и консистентност, изписваме НЕ пълните титли на предстоятелите! Тоест, пишем „сръбски патриарх“, а не „архиепископ Печки, митрополит Белградско-карловски, патриарх Сръбски“:

https://bg.wikipedia.org/wiki/Порфирий_Сръбски

Порфирий Сръбски (на сръбски: Патријарх српски Порфирије) е патриарх на Сръбската православна църква от 18 февруари 2021 г. Пълната му титла е Негово светейшество архиепископ Печки, митрополит Белградско-карловски, патриарх Сръбски.


https://bg.wikipedia.org/wiki/Даниил_Румънски

Патриарх Даниил I е висш румънски православен духовник. От 2007 г. заема поста на румънски патриарх. Като такъв носи титлата: Негово Светейшество архиепископ на Букурещ, митрополит на Влашко и Добруджа, местоблюстител на престола на Кесария Кападокийска и патриарх на Румънската православна църква.


https://bg.wikipedia.org/wiki/Йерусалимски_православен_патриарх

Йерусалимският православен патриарх е предстоятел на православната Йерусалимска патриаршия. Той е един от деветте равнопоставени източноправославни патриарси, между които заема четвърто място. Неговата официална титла е Негово Божествено Блаженство Патриарх на Светия Град Йерусалим и на цяла Палестина, Сирия, Арабия, цяла Задйордания, Кана Галилейска и Светия Сион


Пишем „български патриарх“, а не „патриарх Български и митрополит Софийски“.

Пишем „руски патриарх“, а не „патриарх Московски и на цяла Русия“. Мохандас (беседа) 12:17, 2 януари 2023 (UTC)[отговор]

Списъка трябва да в така както го е определил българската православна църква, а не както на теб ти се иска и както ти лично смяташ че трябва да е. Когато се отнася до руската православна църква се споменава и “Москва” и “Русия”. когато се отнася до сръбската православна църква не се споменава “Белград” а се споменава “Сърбия”. защо? и представа си нямам. за това трябва да попиташ светия синод на българската православна църква. може дори да направиш предложение да не споменават “Москва” или да добавят “Белград”.

аз искам този списък тук да е автентичен. не можах да го намеря никъде и затова си направих труда да изгледам коледното богослужение от катедралата свети александър невски където лично патриарх неофит го прочете. той не спомена турски патриарх като име на държава а спомена константинополски патриарх като име на град, той не спомена египетски патриарх като име на държава а спомена александрииси патриарх като име на град, той не спомена белградски патриарх като име на град а спомена сръбски патриарх като име на държава, той не спомена букурещки патриарх като име на град а спомена румънски като име на държава. за Русия той спомена и града и държавата, учевидно е че на теб това не ти се харесва и тук го слагаш не както е а както ти се иска да е.

казах ти че уикипедия не ми позволява да сложа клипа. дадох ти името му и към коя част може да чуеш патриарх неофит да чете диптиха защото видеото е дълго и неискам да си губиш времето. аз няма да правя повече корекции. грешно е както е сега но няма да е първата или последната грешна информация в уикипедия. 😉 — Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 2601:246:5581:8d00:4d98:bf74:9959:5367 (беседа) 17:49, 2 януари 2023 (UTC) (проверка)