Беседа:Евнух

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Излишна външна препратка[редактиране на кода]

При защитата на статията след последните некоректни промени по нея, е останала неизтрита външна препратка (Риктор Нортън: „Древните евреи и хомофобията“), която няма никакво отношение към съдържанието на статията. Ще я махна, след като изтече защитата. - Йета (беседа) 12:45, 24 декември 2017 (UTC)

След поканата на Stalik предлагам тази статия да бъде подобрена по следния начин: Убеден съм, че всеки българин трябва да знае за защитата на древните гей мъже(евнусите) от Исус в Матей 19:12 ("някои евнуси са родени така от утробата на майка си"), защото тя е единствената убедителна защита на хомосексуалността в цялата история на организираните религии. Българските граждани не са запознати с нея, защото евнусите от Матей 19:12 са изтрити с погрешния превод "скопци" във всички български библии. Затова смятам, че е необходимо да се прибави следния абзац като втори по ред в статията: "Не всички евнуси обаче се подлагат на тази процедура. В Евангелието от Матей(19:12) Исус от Назарет описва три вида евнуси, чиято единствена обща характеристика е липсата на потомство. Първият вид евнуси включва мъже, които са "родени така от утробата на майка си", от което може да се заключи, че те са хомосексуални, защото не могат да са кастрирани преди раждане. Съвременната библеистика вече е събрала доказателства за съществуването на този древен прототип на съвременния гей мъж от многобройни други източници.[1][2] Вторият вид включва всички "скопци"(неточен български превод на гръцката дума "eunouchoi"[3][4]), независимо от това дали са хомо- или хетеросексуални мъже. А третият вид евнуси, според Исус, са онези, които се отказват от потомство, за да посветят живота си на богослужение. В заключение може да се обобщи, че повечето евнуси в античния свят са били хомосексуални, тъй като малцина хетеросексуални мъже са се подлагали на кастрация, за да се сдобият с добре платени длъжности." Като източници към този абзац могат да се посочат следните линкове: [1] Библейски текстове за еднополовата любов. Джеф Майнър, Джон Тайлър Конъли [2] Евнусите са библейските гей мъже. Марк Брустман [3] Матей 19:12 в гръцки оригинал [4] Матей 19:12 в неточен български превод Настоявам тези подобрения да бъдат въведени в името на историческата коректност и в името на справедливостта за българските хомосексуални граждани.NikolaiAtanasov

Понятията „евнух“ и „гей“ нямат нищо общо - не само в българския език, но и по принцип. Затова предлаганите от вас допълнения не са за тази статия. Тъкмо обратното, „евнух“ и „скопец“ са синоними и в този смисъл библейският превод, който споменавате, е съвсем точен. Моля, погледнете тълкуванието на евнух в „Речник на българския език“ на ИБЕ към БАН. Поздрави. - Йета (беседа) 20:41, 10 януари 2018 (UTC)
Никакви български псевдо-научни източници не ме интересуват. Предложил съм ви един от най-авторитетните възможни източници - Марк Брустман е изследовател от Американския университет Бъркли и неговата теза е подкрепена от стотици други изследвания. Евнухът Багоас е световно известен хомосексуален любовник на Александър Велики, който не е бил "скопен". Дори филми са правени за хомосексуалната им любов като този на Оливър Стоун. Понятията "евнух" и "гей" се покриват почти напълно, защото никой хетеросексуален мъж в древността не е избирал кастрация вместо семейство с жена и деца, освен ако не е бил принуден от смазваща безработица. Държите да спорите с мен, защото дори не сте благоволили да прочетете тезата на Марк и вероятно английският ви не е достатъчно добър, за да я разберете. Почти всички евнуси са били в спектъра на транссексуалността и доброволно са се кастрирали, защото са се чувствали като жени и са желаели женски полови органи. Това е дефиницията на хомосексуалността, която вие съвсем бегло познавате и наричате "гей", защото сте неинформиран хетеросексуален мъж. Цялата ви българска структура е пълна със саботьори, които ме блокират, защото не можете да се примирите с факта, че грешите. Марк от Университета Бъркли ви го е извел още в самото заглавие: ЕВНУСИТЕ СА ГЕЙ МЪЖЕ.

Погледнете английската статия на Уикипедия и я прочетете внимателно. Вместо да спорите с мен, можете да отделите време да намерите преводач, за да ви покаже и той, че евнусите са хомосексуални и транссексуални мъже, които спят само с други мъже, и поради това имат доверието на работодателите си, защото не биха нарушили кръвната им линия с извънбрачна бременност. Намерете преводач за английската статия на Уикипедия. Аз ви предлагам по-лесно решение с тезата на Марк, който е свършил всичката работа вместо нас, но вие ме саботирате заради калпави български източници. NikolaiAtanasov

Нито държа да споря с вас, нито да търпя личните ви обиди, заради които можете да получите забрана да редактирате Уикипедия. Наистина е нужна липса на всякакъв научен опит, за да се употребят за „Речника на българския език“ на Българската академия на науките думите „калпави български псевдонаучни източници“. Състоянието на евнух няма отношение към сексуалността (хетеро- или хомо-) и с много редки изключения кастрацията (скопяването) не се избира доброволно. Никъде в английската статия в Уикипедия не се цитира името Марк Брустман или екзотичното твърдение, че „евнусите са гей мъже“. Написаното от вас не отговаря на истината, което може да е плод или на неосведоменост, или на недобросъвестен опит за манипулация и самореклама - да приемем засега, че е първото. Личният ми съвет е да се успокоите, да се запознаете с правилата в Уикипедия ето тук - Уикипедия:За Уикипедия, както и с Уикипедия:Уикиетикет - стил на водене на спор без лични нападки (У:НЛН), какво се приема за благонадежден източник (У:БИ) и др., преди да се впускате в редакции. - Йета (беседа) 06:17, 11 януари 2018 (UTC)
Ето само един от примерите в английската статия на Уикипедия за евнусите: "eunuchs are homosexual men". Ето един от най-известните хомосексуални евнуси в историята: Багоас - любовник на Александър Велики. Ето тук са изброени примерите за евнусите в Библията, вкл. Матей 19:12. Ето още един авторитетен източник: CNN. Ето и The Guardian. Ето още един популярен източник. Ето евнусите, които не желаят жени тук. А тук евнусите, които спят с мъже. И още. И още.

Пределно ми е ясно, че дори и да те затрупам с авторитетни източници, за теб е въпрос на мъжка чест да не можеш да си признаеш, че грешиш. NikolaiAtanasov

Пределно ясно ми стана и на мен, че няма да престанете с арогантното си и неконструктивно поведение, както Ви помолих на беседата Ви. И както Ви предупредих, ще Ви и блокирам. --Алиса Селезньова (беседа) 07:39, 11 януари 2018 (UTC)--Алиса Селезньова (беседа) 07:39, 11 януари 2018 (UTC)
И така, след като изтърпях едномесечното си наказание за защита на ИСТИНАТА, се връщам с предложение за компромис.

Има ли тук някой щедър администратор, който би отделил 10 минути от времето си, за да прибави към тази статия външните препратки от английската й версия:

https://en.wikipedia.org/wiki/Eunuch

External links[редактиране на кода]

Този път не предлагам поправки в самата статия, а само прибавяне на източниците, които са одобрени от английската Уикипедия. NikolaiAtanasov