Беседа:Елена Кодинова

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Здравейте!

Потребител Ket ми е оставил съобщение без опция за отговор, че личността, описана от мен, не е "енциклопедично значима" и имам конфликт на интереси поради общата ни фамилия. Заради това на ентрито, създадено от мен, стои надпис, че това е рекламно съобщение, което не ми се струва редно. Моля, това да се обсъди и проблемът да се реши в духа на Уикипедия.

Потребител: kodinova --Предният неподписан коментар е направен от Kodinova (приноси • беседа) 23:39, 7 март 2020‎ (проверка)

Kodinova, в Уикипедия няма такова нещо като съобщение без опция за отговор. В духа на Уикипедия е да не се допуска реклама а статията в момента изглежда точно такава. -- Сале (беседа) 22:16, 7 март 2020 (UTC)[отговор]
Първо изискване към наличието на статия (не „ентри“) в Уикипедия е нейната енциклопедична значимост (моля обърнете внимание на раздел „Биографии на живи хора“), като това бъде подкрепено с посочването на благонадеждни източници, несвързани с обекта на статията. Посочените 17 източника са само авторски материали. Необходимо е някой друг (не Елена Кодинова) да е коментирал личността в нетривиална публикация. Ако прочетете помощните страници, посочени тук и в приветственото каре на беседата Ви, верятно ще обогатите знанията си за това какво е Уикипедия и какво не е--Ket (беседа) 08:32, 8 март 2020 (UTC)[отговор]

Смятам, че сте изключително пристрастни. Не допускате да има обсъждане на Елена Кодинова и нейната енциклопедична значимост, само защото един потребител е решил така. Никой от вас не познава нейната дейност в цялост. Какво, препоръки ли ви трябват? Мога да ги осигуря. И те ще ви направят смешни. Съжалявам за този език, но вие сте много по-непримирими. Поставили сте на статията за Елена Кодинова съобщение, че това е рекламно послание. Това не е вярно и трябва да се махне. Нищо рекламно няма в това. Просто се дават данни за български журналист. Вашите отношения към него са иррелевантни. Този човек съществува. И колкото и да ви е мъчно, не можете да го заличите.

Потребител: kodinova

Моля, махнете съобщението над статията за Елена Кодинова, че това е рекламно съобщение, защото абсолютно не отговаря на истината.

Потребител: kodinova--Предният неподписан коментар е направен от Kodinova (приноси • беседа) 22:08, 8 март 2020 (проверка)

Kodinova: Уикипедия:Значимост (хора), Уикипедия:Автобиография. Трудно е да се пише неутрално и обективно за самия себе си или за свои близки. Като цяло трябва да оставите другите да пишат. Но мен лично ме притеснява липсата на ясен критерий за значимостта:
  1. Личността е била първостепенен обект на множество нетривиални (съществени) публикации, чийто източник е независим от личността. Този критерий обстойно развива това, което в У:НЕЕ се съдържа в думите „дали личността е била включена в няколко външни източници“.
    • Този критерий включва всякакви форми на публикации – статии във вестници и списания, книги, научни публикации, телевизионни документални филми. Дефиницията на „публикация“ умишлено е толкова пространна. с изключение на следните:
      • Медийни препечатки на автобиографични и саморекламни публикации на тази личност. Автобиографията и саморекламата не са пътищата, по които една личност да се сдобие със статия в енциклопедия. В публикациите някой друг" трябва да пише за личността. (Вижте en:Wikipedia:Autobiography за проблемите с проверимостта и неутралността, които касаят материали, при които източникът и обектът на материала съвпадат.) Барометър на значимостта е дали хора независими, от самото лице, действително го считат за достатъчно значимо, за да пишат и публикуват нетривиални творби, посветени на него.
      • Публикации, които отразяват личността по несъществен начин, например статии, в които тя бива само мимоходом спомената, телефонни указатели, или обикновени регистри на ражданията и смъртите. Нетривиалността е мярка за това колко дълбока и съдържателна е една публикация и колко далеч отстои съдържанието ѝ от простия запис в директория или споменаване мимоходом, при което субектът не се дискутира в подробности. Независима биография от 200 страници, която обхваща в подробности живота на един човек, е пример за нетривиална публикация. Удостоверение за раждане и едноредов запис в изборна бюлетина е пример за тривиална такава.
  2. Личността има широко признати приноси, които оставят трайна следа в конкретната област на нейните компетенции. Всички тези критерии са на практика само частни случаи на общия първичен критерий за множество нетривиални публикации от независими източници. За човек, който оставя „трайна следа в историята“, историците би трябвало да са писали пространно и обективно в множество исторически книги по тематиката. За политик, който е получил „значително медийно покритие“, журналистите би трябвало да са писали задълбочено и независимо в множество новинарски статии. За актьор е необходимо задълбочено независимо отразяване в множество списания. Актьор или телевизионна знаменитост трябва да имат биография от независим от тях източник.
  3. Политически фигури, които заемат или са заемали пост в международна, държавна или местна изпълнителна или законодателна власт. Това е вторичен критерий. Хората, които удовлетворяват този критерии, почти винаги ще удовлетворяват и първичния. Биографите и историците обикновено вече са писали за значимите политици от миналото и настоящето. Този критерий обаче позволява нашето отразяване на по-големите политически постове, включващо всички настоящи и минали личности, заемали поста, да остане пълно, независимо от други ограничения.
  4. Значими местни политически фигури, които получават (или са получавали) чувствително медийно покритие. Самият факт на избиране за пост в местната власт все още не гарантира значимост.
  5. Широко известни личности от развлекателната индустрия и лидери на мнение в обществото (например хора от холивудската „Алея на славата“).
  6. Спортисти/атлети/състезатели, играли в професионална лига, или еквивалентни състезания за спортовете, в които няма лиги (например плуването), или на най-високото аматьорско равнище на спорта, или в други състезателни дейности, считани сами по себе си за значими. Следва да се приложат потвърждения от трети страни за нетривиални публикации извън публикациите на спонсорите на спорта или дейността, които да демонстрират, че лицето е получило широко признание — по първия критерий — като играе в професионална лига или на най-високото съответно ниво.
  7. Значими актьори и телевизионни личности, които са вземали участие в известни филми или телевизионни продукции. Значимостта може да бъде определена чрез:
    • множество появи в издания за популярна култура или национални вестници,
    • голяма маса от почитатели или формиран „култ“,
    • независима биография,
    • разпознаваемост на името,
    • комерсиални успехи.
  8. Публикувани автори, издатели и фотографи, които са получили множество независими рецензии и награди за творбите си.
  9. Художници, скулптори, архитекти, инженери и други професионалисти, чиято работа е добре припозната (с добро или зло) и които е много вероятно да оставят трайна следа в своята област.
  10. Личности, добили добра или лоша слава с участието си в значими от новинарска гледна точка събития.

По кой критерий личността отговаря на изискванията на Уикипедия за значимост на личности (оставям настрана конфликта на интереси. Ако сте професионален журналист и преводач, обективността и неутралността при писането на енциклопедична статия не би трябвало да са проблем)? Подписът в Уикипедия става с поставянето на 4 тилди накрая на репликата Ви: ~~~~. Четенето на правилата на Уикипедия не изисква много време, почти нищо не е задължително, и определено спестява много време на всички.--Vodnokon4e (беседа) 21:38, 8 март 2020 (UTC)[отговор]