Беседа:Енигма (машина)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Кандидат за избрана[редактиране на кода]

Още една статия, за коята съм положил усилия да е образцова. Надявам се да ударите едно рамо и да оправим заедно проблемните места, ако има такива. Предварително ви благодаря, колеги и приятели. --Uroboros 17:24, 27 септември 2007 (UTC)

Не знам У:100000 колко нови редактора ще докара, ама знам един, дето действа като няколко Ухилен съм. --Поздрави, Петър Петров 17:29, 27 септември 2007 (UTC)
Кой той? --Uroboros 19:45, 27 септември 2007 (UTC) Пу да не съм аз, че съм срамежлив като теменужка!Ухилен съм--Uroboros 19:45, 27 септември 2007 (UTC)
Здрасти. Четох, че истинският изобретател бил холандецът Хуго Кох от Делфи и Шербиус купил патента от него. Източникът обаче не е много сериозен - "Строго секретни шифри" на Вацлав Боровичка. Чудесна статия си направил. Поздрави.--Kandi 17:49, 27 септември 2007 (UTC)
Ами стотина източника сочат, че изобретателят е Шербиус, но може твоят да е прав, ама аз не съм бил тогава там. Но не пречи да го посочим. На хартиен ли е? ISBN ? Или линк? --Uroboros 19:45, 27 септември 2007 (UTC)
Хартиен, обаче не е много сериозен източник. Ти си се занимавал подробно с темата и най - добре си знаеш. Поздрави.--Kandi 20:49, 27 септември 2007 (UTC)
Както кажеш. Жив и здрав!--Uroboros

Малко допълнение[редактиране на кода]

Следния цитат разказва историята на Енигма "Тази машина се ползва с лоша слава, тъй като криптоаналитиците от Антихитлеристката коалиция успяват да разшифроват много съобщения, шифрирани на нея. Заслуга за това имат полските криптографи Мариан Рейевски, Йежи Рожицки и Хенрик Зигалски от полското Шифрово бюро, които разбиват кода на машината през 1932 г. През 1939 г. реконструкцията на машината и дешифровъчните методи се предават от Полша на Великобритания и Франция. Информацията, добита от военното разузнаване на базата на дешифрирани от Енигма данни, ставало чрез дублкат на Енигма разработен от англичаните и наричан УЛТРА (ULTRA). УЛТРА е била използвана за декодиране на съобщения кодирани с по късната версия на Енигма, на базата на кодове спасени от потопена немска подводница.Към края на Втората Световна Война в отговор на подобренията правени от немска страна върху Енигма била разработена и първата електронна дешифрираща машина КОЛОС.Различните военни специалисти оценяват по различен начин приноса на УЛТРА и КОЛОС за ускоряването на победата на съюзниците, а някои от тях считат, че разшифроването на немските криптограми е съкратило продължителността на войната с две години.". В един филм по Хистъри за Енигма се разказваше една от причините за разшифроването на Енигма и това е, че поляците успяват малко преди забраната за продажбата и да вземат една машина. Разбира се немските Енигми от ВСВ са били много по-усъвършенствани, но тази машина значително спомага за разшифроването на другите по-късни версии. За съжаление филма не е източник и ако някой има такъв може тази информация да се добави!--Ilikeliljon 18:24, 13 май 2009 (UTC)

Честотен анализ[редактиране на кода]

Нещо не ми се връзва - цитирам: "но за всяко ново съобщение се задавали нови начални позиции на роторите. Това се налагало, защото ако има твърде много съобщения, изпратени с идентични настройки, криптоаналитикът, използвайки честотния анализ може да намери шифъра на съобщенията." Ако не се лъжа, дешифрирането посредством честотен анализ върши работа само при шифрите, при които на един символ от азбуката (буква) отговаря само един - фиксиран символ от кодовата таблица. Тъй като Енигма е била машина с динамична кoдова таблица - при всяко ново използване на определена буква й се е назначавал нов символ, то честотния анализ не би трябвало да може да се приложи, дори и при голям брой засечени съобщения. Или пропускам нещо? Dino Rediferro (беседа) 16:24, 14 декември 2016 (UTC)

Според мен второто изречение иде да поясни защо е било необходимо казаното в първото изречение. Малко куцо е казано, би трябвало да се използва вероятно нещо като "това се налагало, за да не може да се прилага честотен анализ, ако се изпращат много съобщения с идентични настройки"--Ket (беседа) 19:07, 14 декември 2016 (UTC)
Всъщност това изречение като че ли дава отговор на въпроса: "С три диска, имащи само по един зъбец на първия и втория диск, машината имала период 26 × 25 × 26 = 16 900." Т.е. ако при непроменени начални позиции на роторите се "извъртят" повече от 16 900 символа, то кодиращите комбинации ще започнат да се повтарят и тогава може да се говори за честотен анализ, въпреки че реално те трябва да са поне няколко пъти по 16900, за да може да се прихване някаква честотна зависимост - броят на изпратените съобщения и/или броя на символите в тях трябва наистина да е много голям. Dino Rediferro (беседа) 22:29, 14 декември 2016 (UTC)