Беседа:Желко Ражнатович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Неутрална гледна точка[редактиране на кода]

Кой ги пише тия глупости да ги трие ,че не мога да ги оправа всички. Какви военопрестъпници ви се привиждат бе. Човека освобождаваше сърби и няма да пишете американски глупости начел съм се и нагледал съм се на глупостите дето дават. Ако сега ни ревнат да ни вземат половин България и на нас турчоляците, ше им се нагъзите и на тех ли бе щото така са казали американците. Това са най-големите мизерници и лъжци.--Irony of Fate 20:39, 19 юни 2005 (UTC)

Уважаеми, извинявам се, че се осмелявам да ви отговоря, след като виждам беседата ви, но ми се струва, че всички неща, които знаете, можете да изложите, като цитирате източниците (вижте Уикипедия:Възможност за проверка). Аз съм направил точно така. Освен това, много ви моля, ако имате възможност и време, запознайте се с най-важните принципи в Уикипедия, които важат за всички, които правят приноси към Уикипедия: Уикипедия:Цивилизованост, Уикипедия:Уикиетикет, Уикипедия:УикиОбич, Уикипедия:УикипедиАхимса, и не на последно място Уикипедия:Неутрална гледна точка. Благодаря ви предварително.--Хари 06:57, 20 юни 2005 (UTC)
Сложих и мнението, че е положителен герой във въведението и махнах обидно изглеждащото наистина прозвище гангстер. Материалите описващи го като престъпник са в отделно подзаглавие (самото име на подзаглавието сигурно не е подходящо по принцип, но засега е споделено само от един редактор). Ако Irony of Fate има дани и източници показващи че Ражнатович е положителен герой да ги постави в статията най-спокойно и да напише гледната си точка по въпроса. Поздрави. --The Engineer 14:23, 20 юни 2005 (UTC)
Смятам, че си постъпил правилно. Материалът е много сложен, за съжаление всички посочени източници са предимно на сръбски. Обаче необходимо е още някой да прочете всичките около 40 статии (а има и още), за да направи преценка. Аз лично съм ги прочел, но съм пълен с противоречиви чувства и засега ще се въздържа от промени, защото трябва да осмисля нещата. По-долу ще дам превод на една от статиите в "Глас явности", част от серията "Желко Ражнатович Аркан - живот в трилър", в която се говори за банковите му обири и се сочат бюлетини на Интерпол.--Хари 15:51, 20 юни 2005 (UTC)

Живеем в свят на привидни образи[редактиране на кода]

За Хари - Тури ударенията на името, ако знаеш как го произнасят. --ИнжИнера 08:07, 20 юни 2005 (UTC)

Ядец[редактиране на кода]

Това за ядеца не го разбрах? Кой какво е искал да каже и защо? --The Engineer 14:39, 20 юни 2005 (UTC)

Направих една статия за играта Ядец. Само не знам как точно е истинското име на тази кост, която се чупи. --Петко | беседа 15:17, 20 юни 2005 (UTC)
Защото в статията пише за играта Ядец... --Петко | беседа 07:02, 21 юни 2005 (UTC)

Да върна ли текста в статията, просто исках разяснение какво е искал да каже малкия Арканчо на баща си, защото не бях чувал думата? Текста е изцяло за там. --The Engineer 07:10, 21 юни 2005 (UTC)

Извинявайте, грешката е моя, не трябваше да местя секцията без да погледна и историята на статията. --Спас Колев 07:18, 21 юни 2005 (UTC)

Червен бюлетин от Интерпол[редактиране на кода]

От "Глас явности" от 18 февруари 2000 г. в Желко Ражнатович Аркан - живот в трилър (33):

(превод от сръбски Хари Стоянов)

Съдейки по полицейски сведения от западни държави, покойният Аркан е бил един от най-издирваните и най-талантливи хора от другата страна на закона

Интерпол през осемдесетте издава бюлетин за издирване на Желко Ражнатович Аркан въз основа на нареждания за издирване от шведската, белгийската, холандската и немската полиция. Ражнатович същевременно е издирван и от италианските карабинери. Съдейки по полицейски сведения от западни държави, покойният Аркан е бил един от най-издирваните и най-талантливи хора от другата страна на закона.

Според досието от Интерпол, Ражнатович е едно от главните действащи лица при обира на банка "Lenor" в шведското градче Кунгелвеле, а на 17 октомври 1974 г. от банка "Enselid" в Стокхолм задига 80 хиляди шведски крони. Немската полиция официално го издирва от 1981 г. след филмовия обир на златарски магазин във Франкфурт на Майн.

Шведското бюро на Интерпол изисква на 22 октомври 1974 г. от Генералния секретар на Интерпол издаване на "червен бюлетин" за Ражнатович. По това време белградската канцелария на Интерпол уведомява колегите си на Запад, че в периода от 1970 г. до 1972 г. "в СФРЮ Желко Ражнатович е осъждан неколкократно като малолетен престъпник, а след това и като пълнолетно лице". Присъдите, както твърдят тукашните полицаи, са изричани за престъпни деяния кражби, тежки кражби и въоръжени обири.

Скоро след това шведските власти обявяват Аркан за международно издирване, защото, по техни твърдения, между 6 април и 31 август 1974 г. в няколко тамошни града извършил точно 12 взломни кражби. Шведите го подозирали в извършване и на три обира на банки в периода от 19 април до 17 май 1974 г. в Гьотеборг. Общо плячката на Аркан, твърдели скандинавците, възлизала на 206 хиляди шведски крони (бюлетинът е издаден под номер 784/74, контролен номер A - 237/1979).

И Дърне се боял от Аркан

Посветени в тайните казват, че Желко Ражнатович Аркан в началото на седемдесетте години в Милано не признавал дори тогавашната легенда в европейския подземен свят Драгомир Петрович Дърне, който по-късно бил осъден на доживотен затвор. Казват, че Дърне се боял от дръзкия Ражнатович, на когото на Апенините се носела славата на "наистина жестоко момче", с когото не се препоръчва да се закачаш.

След въоръжения обир на авторитетна брюкселска банка на 28 декември 1974 г. белгийската полиция успява да арестува Ражнатович. Две седмици по-късно, на сръбската Нова година, на 13 януари 1975 г., шведският Интерпол прекратява издирването. Аркан е зад решетките, а белгийският съд няма милост: осъжда го на 15 години строг затвор.

Междувременно, докато Ражнатович е в затвора, белградският Интерпол добавя към международния бюлетин и заповед за арест, издаден в Белград още на 3 октомври 1975 заради въоръжен обир, извършен в Белград през декември 1974 г.

Но Аркан нямаше да е това, което е, ако още на 4 юли 1979 г. не избягва от белгийския затвор във Варвие. Връща се в любимата си Швеция и тамошната полиция отново има много работа. Подозира го, че на 5 септември в Стокхолм и на 21 септември 1979 г. в Гьотеборг е обрал още две банки.

Затова Интерпол Стокхолм отново активира своя "червен бюлетин", въз основа на който Ражнатович и още двама негови съучастници са арестувани веднага след въоръжен обир в Амстердам на 24 октомври същата година. По време на разпита полицията установява, че тримата са обрали и още една банка на 22 октомври 1979 г. в Хага.

Холандският съд на 7 май 1980 г. осъжда Аркан на седем години затвор. След точно 366 дена, на 8 май 1981 г. Ражнатович отново избягва от затвора. В бягството му помага неговият най-добър приятел и кум Карло Фабиани, известен като Джовани ди Стефано.

--Хари 15:57, 20 юни 2005 (UTC)