Беседа:Зазаки

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Уважаеми редактори на българската Уикипедия! Аз не говоря български. Моля, коригирайте текста по-долу на Зазаки и разширяване на страницата за него. Много благодаря!

Зазаки е на езика на хората от Заза в източната част на Турция. Много Заза и някои филолози използват езика идентификатор Dimilki и Kirmancki. Броят на говорещите се изчислява на два до три милиона души. Говори се главно в източната част на Анадола, чрез процесите на миграция през последните десетилетия е бил разпространен и в Западна, Централна и Северна Европа. В Зазаки принадлежи към иранския клон на индо-европейските езици.

Зазаки като независим север-ирански език Езикът Заза все още се възприема като политически и културни причини, които често пъти са кюрдски език, а дори и като "кюрдски диалект. (За политически фон на тази оценка, вижте статията Заза.) Представлява От друга страна, иранските изследвания (наука за изучаване на ирански езици), ясно се посочва: Deitsch е независим език на северозападния клон на иранските езици, което, наред с други неща, на кюрдски език и Kurmanji Sorani принадлежат. В северозападната част от кюрдски език са - заедно със страните от Централна диалекти Иран - генетичен подгрупа Заза, че е от другата страна, заедно с отделен под-Заза-горани горани, които могат да бъдат с по-тесни връзки с белуджи.

Дори и лингвисти на 19-ти Век (например, Петър Lerch) показа, че Зазаки не е диалект на кюрдския, но отделен език в рамките на иранското езиково семейство. Това потвърди немски ирански човек и Карл Оскар Hadank със своето многообразие от изследвания от които се появиха през 1932 г. на първо обширни научни граматика на диалекти Зазаки под заглавието на Заза. Предишни мнения, които Deitsch е "кюрдски език в по-широк смисъл" (например, Фердинанд Justi, 1880), сега се счита за остарял.

Езикът Заза има поразително сходство с изчезнал език на централната Иран партска, югозападно от Иран персийски и неговият предшественик не говоря за акция. Все пак, човек не може да докаже, че е партските непосредствена език предшественик на Заза. -Mirzali 14:25, 3 март 2010 (UTC)[отговор]