Беседа:Иван Влахов - Процепа (политик)

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Копирам долното от Потребител беседа:Randona.bg и предлагам статията за изтриване --Ket (беседа) 17:48, 4 ноември 2019 (UTC)[отговор]

Иван Влахов - Процепа (политик)[редактиране на кода]

Здравейте! Внесените от Вас промени в статията Иван Влахов - Процепа /политик/, видно от тук, може да се приемат като вандализъм или още по-точно като непознаване на понятието енциклопедичност . Уикипедия е енциклопедия, а не е някакъв жълт сайт или блог списван ей така за развлечение. Категорично съм против внесените от Вас промени в статията защото се цитират факти неподлежащи на проверка, без да се цитират източници, а само се позовавате на една краеведска „история“, в която се говори за легенди. С легенди история не се пише. С легенди може само да се оклевети човек и което е жалко, човек който не може да се защити. По същество:'

  • – "Иван В. Влахов (1850 – 1935) е търговец, а след Освобождението кмет[източник? (Поискан преди 1651 дни)] на Малорад, Врачанско. ". Защо Ви е необходим източник, когато по-надолу се цитира текст от широко ползвания от Вас източник "Петър Цанов, „История на Малорад“, издателство „Пропелер“, 2010 г., стр.92" за това, че първи са управлявали стамболовистите Цоло Иванов, Иван Влахов, и т.н., които десетки години управляват селото. На базата на какви документи авторът на "Историята.." е записал начина за провеждане на изборите по системата на бай Ганьо. Ако това е агенция "Една жена каза", това твърдение няма никаква стойност и е престъпление да се записва в Уикипедия.
  • - " В Малорад за Иван Влахов – Процепа започва да се разказва легенда за убийство, свързана с местността Жинина падина, където е била намерена убита девойка: Жина е красавица, циганка от спрял наблизо катун ... Легендите за подобно престъпление са откровена клевета, когато това не е доказано от органите призвани да разглеждат престъпленията, и да раздават правосъдие. Такива твърдения "легенди" нямат място в Уикипедия.
  • - "През 1896 г. „Селски вестник“, списван от Цанко Церковски във великотърновското село Мусина, в броя „от 09.01.1896 г. съобщава, че бакалинът и лихвар на селото Иван Влахов още през 1861 г. е убил две туркини. Властите не са открили убиеца, защото той е бил с тях“./Петър Цанов, „История на Малорад“, издателство „Пропелер“, 2010, стр. 90/" . В бгУ има двама с име Иван Влахов. Това убийство на двете туркини къде е извършено - в с. Гложене, в региона където се списва този вестник, или в с. Малорад на 250 киломитра от Търново. Освен това според твърдението за убийството през 1861 г. на двете жени, този убиец "бакалин и лихвар" Иван Василев Влахов е бил само на 11 години. Това не е ли убийство извършено от другия Иван Диков Влахов, живеещ в с. Гложене и по това време на 17 години? Може ли този източник да е благонадежден и тази информация да бъде достоверна, че на всичко отгоре и да бъде ползвана за характеризирането на един човек?

На основание на съмнителната /аз бих нарекъл клеветническа/ информация като позоваване единствено и само на едно краеведско изследване, без да се споменават неговите източници ползвани за тези твърдения, аз ще върна стататията във вида преди Вашите редакции, цитирани по-горе. --CvetanPetrov1940 (беседа) 12:36, 2 ноември 2019 (UTC)[отговор]


Здравейте, CvetanPetrov1940, радвам се, че сте осъзнали, че легенди нямат място в Уикипедия, защото досега очевидно толерирахте общите приказки в статията как „за Иван Влахов започват да се носят легенди, свързани с миналото му, но често преплетени с винаги актуалните теми за пари, силна, но неразрешена любов и убийство.“ Когато се разкаже конкретната легенда впечатлението е доста по-различно, нали?
  • 2. Когато една госпожа пише тук: „през 1896 г. „Селски вестник“ пише за него“, без да спомене какво точно пише, въпреки че знае (но то не ѝ допада), считам това за съзнателно заблуждаване на потребителите в Уикипедия.
  • 3. Това, че за Иван Влахов – Процепа пише, че заедно с други изброени хора са държали дълги години властта, не означава, че той е бил кмет през това време или дори през част от него, затова искам посочване на източник.
  • 4. Учудва ме отхвърлянето от Вас на „краеведски изследвания“, защото досега не възразявахте срещу тези два източника, сложени тук не от мен. Аз обаче си дадох труда да прочета и двата; допускам, че Вие – не.
  • 5. Откъде са сведенията на Петър Цанов, авторът на „История на Малорад“, питайте не мен, а него. Може би г-жа Румяна Войнова като „журналистка“, взела интервю с майка си и с духа на дядо си, починал 28 години преди това (в. „Конкурент“, бр.210 от 06.11.2018, сложен тук в Уикипедия като източник), ще Ви помогне.
  • 6. Очевидно не възразявате срещу интервюта в типичния стил „една жена каза“ с внучката и правнучката на Влахов – Процепа и ги приемате като достоверен източник.
  • 7. Писането на неща с цитиране на източник, в който те не фигурират, считам за изключително сериозно нарушение на нормите в Уикипедия (а и на други норми). Писането на неща без доказателства и източник – също.
  • 8. Поднасянето на част от информация с укриване на другата част считам за съзнателна злоупотреба. Така е постъпено с данните за Процепа.
  • 9. За значимостта на Влахов – Процепа:

- Във „Врачанският край от Освобождението до прага на XX век. Политически живот" от Иван Райкински сред няколкостотин страници името му е споменато само веднъж – че е станал съдебен заседател, при това в недобър контекст.

- В „История на Малорад“, в раздела „Имена на личности, с които Малорад се гордее“ не е включено името на Иван Влахов Процепа, което в светлината на написаното в книгите е разбираемо.

В заключение – очевиден е опит да бъде използвана Уикипедия за легитимиране на исторически фалшификации.--Randona.bg (беседа) 18:07, 2 ноември 2019 (UTC)[отговор]

Аргументи за изтриване на страницата Иван Влахов – Процепа (политик) по следните критерии: по т.2 - статии, за които няма посочени независими източници, доказващи значимостта на техния обект, когато тези статии могат да бъдат разглеждани като реклама или опит за създаване посредством Уикипедия на несъществуваща до този момент публичност за обекта на статията;

1. Липса на енциклопедична значимост. Проучила съм детайлно посочените източници. Като пренебрегнем легендите и написаното в „Селски вестник“, че е убил две туркини, останалото е, че е имал дюкян, къщата му била на старата чаршия, бил е лихвар и един от стамболовистите, които дълги години управлявали селото (описани са и байганьовските им методи на управление), избран за съдебен заседател (споменато в негативен контекст). В „История на Малорад“ от Петър Цанов той не е включен в списъка на личностите, с които селото се гордее. В книгата „Врачанският край от Освобождението до прага на XX век. Политически живот" от Иван Райкински сред няколкостотин страници името на Процепа се споменава само веднъж – че е станал съдебен заседател, в споменатия контекст.

Според източниците, статията би трябвало да изглежда така, както съм я редактирала. Мотивите си за редакциите съм описала подробно при всяка една от тях; дала съм и отговор на CvetanPetrov1940.

Тъй като в Уикипедия няма място за легенди и за недоказани неща, остава само дюкянджия, лихвар, стамболовист на селско ниво и съдебен заседател.

2. Съдържанието на статията е съзнателно манипулирано от Rumi Stefanova чрез:

- непълно цитиране на написаното в източниците, което създава грешна представа,

- твърдения с посочване на източник, в който няма такива неща (злоупотреба с източник),

- твърдения без никакъв източник,

- твърдения с цитиране като източник на персони (внучката и правнучката на Влахов Процепа), които в последните две-три години, недоволни от образа на сродника им в книгите, се опитват да фалшифицират историята – и извън Уикипедия, и тук. Първоначално се опитват да го прилепят към Иван Диков Влахов, националреволюционер и политик, твърдейки без абсолютно никакви доказателства, че са едно и също лице - в противоречие с всички факти, тъй като животът на Иван Диков Влахов е доста добре документиран. След неуспеха им (но без да оттеглят аспирациите си към уважаваното име), обявяват Процепа за опълченец, погребан с ордени – без доказателства, напротив – няма такова име сред българските опълченци (а има трудове по темата). След това минават на „участник в Руско-турската война“, после на „кмет“. Да, възможно е да е бил – поисках източник, но досега не е представен.

Впрочем промяната на заглавието на статията от Иван В. Влахов от Малорад на Иван Влахов - Процепа (политик) е пореден опит за объркване на читателя и смесване с Иван Диков Влахов, националреволюционера и наистина политик.

- фалшифициране на документи. Напр. взимане на снимка на голямата фамилия на Иван Диков Влахов от потомците му, качването ѝ в Уикимедия като снимка от собствения фамилен архив на Rumi Stefanova, при което са изрязани оригиналните пояснителни надписи. Мога да продължа с примери.

Предвид постоянните заблуждаващи писания в Уикипедия и продължаващите скандали извън нея (при интерес мога да дам информация за тях) смятам за необходимо статията да бъде изтрита.--Randona.bg (беседа) 18:24, 4 ноември 2019 (UTC)[отговор]