Беседа:Иво Андрич

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Ако Костурица е босненски режисьор, не трябва ли Иво Андрич да е босненски писател? Сега си седи самотен в Югославски писатели. Следвайки същата логика трябва да има съветски писатели, австроунгарски писатели и т.н. --Спас Колев 11:07, 15 сеп 2004 (UTC)

Направих грешка; стори ми се, че няма "претенции" към Кустурица за това той да е сърбин... оказа се обаче, че някои го числят сърбин.. за съжаление, не можах да намеря информация за народността на майка му или баща му.
Но когато със сигурност можем да определим каква е народността, по-добре да създаваме такива категории. Например Данис Танович е босненец. --Webkid 22:19, 15 сеп 2004 (UTC)
Иво Андрич е хърватин по националност, но е писал предимно на сръбски език. Като млад е пишел на хърватски, но по-късно преминава на сръбски. Поради това сега е трудно да се определи чий е. Но Любен Каравелов като е писал на сръбски, не съм видял някъде да го причисляват към сръбските писатели усмивка. Емир Кустурица е босанец, босненец, бошняк или мюсюлманин усмивка. Както искате, така го пишете, но изобщо не е сърбин.--Хари 07:45, 16 сеп 2004 (UTC)
Ако приемем, че е босненски писател (което не противоречи на това, че е югославски, но е по-точно), тогава би писал пак на хърватски и/или сръбски (ако това може да се определи, не знам). --Спас Колев 09:28, 16 сеп 2004 (UTC)
Смятам, че няма пречки за това Иво Андрич да бъде определен и като босненски писател. Още повече, творчеството му е дълбоко свързано с Босна. Самият той обаче се е определял като югославянин, привърженик е на идеята на югославизма, която днес е тотално компрометирана усмивка. Що се отнася до националността на босненците, те могат да бъдат хървати, сърби и бошняци, като последното е с различни варианти - босанци, мюсюлмани и т.н. Може би, за да не се объркват босненците като жители на Босна и отделния етнос с такова има, използва се бошняци. Например за Данис Танович от наша гледна точка бихме казали, че е бошняк по националност и босненец, защото произлиза от Босна. Същото важи и за Емир Кустурица. Само че не съм сигурен, дали самите бошняци възприемат тази моя версия усмивка --Хари 10:41, 16 сеп 2004 (UTC)