Беседа:Икуменизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Не ми се отваря...[редактиране на кода]

...този адрес:

http://www.pravoslavieto.com/history/kakvo_se_krie_papata.htm

("This page cannot be found.") --Daggerstab 14:43, 9 март 2007 (UTC)

Вече се отваря, явно е бил временен проблем. --Daggerstab 13:27, 13 март 2007 (UTC)

Hарушена неутралност[редактиране на кода]

Статията не представя обективно позицията на Православните Църкви спрямо екуменизма. Тук той е представен едва ли не като ерес, а в същото време част от Източните Църкви (н. пр. Цариградския и Александрийския патриархат) активно участват в екуменичния диалог. --Потребител:Carmel 15:25, 13 март 2007 (UTC)

Екуменизъм?[редактиране на кода]

Освен че статията е за основна преработка, виждам проблем и със самото и заглавие. То идва от гръцкото "ойкумена", или "икумена", гръцкото οι просто по никакъв начин не може да се превърне на български в "Е", освен логиката на Нушич, за това как Велбъжд е станал Кюстендил :) -- Ивайло 14:24, 1 октомври 2007 (UTC)

Ако съдържанието беше що-годе наред, веднага бих преместил статията под някои от правилните заглавия. Но в този си вид мисля, че не става за никъде, а точно сега не мога да се занимая с нея -- Ивайло 14:28, 1 октомври 2007 (UTC)

Но Син Човеческий, кога дойде, ще намери ли вяра на земята? (Лука 18:8)[редактиране на кода]

Carmel, това, че патриархатите участват в това въвеждане на ерес не трябва да ни заблуждава за ставащото. Нека да изключим въпроса за това колко много свещеници и колко много миряни са на мнение, че икуменизма носи вреда на Православието. Тях, разбира се, няма кой да ги попита поотделно. В обявяването на решението си да променя Юлианския календар с Григорианския, ръководителите на БПЦ стигат дотам дори в обръщението си към миряните за смяна на календара да посочват, че го правят заради желанието на самите миряни и заради стремежа на църквата към икуменизъм! Пропуснали са изглежда да съобщят заедно с тази новина на празника Успение Богородичо и факта, че 26 монаха са станали мъчници, защото са изгорени живи на Атон, докато са защитавали Православието и каноните му. Нека да посоча само един пример на свещеник Божидар Главев, който се е постарал да просвети народа защо икуменизма е ерес и защо не трябва да се допуска - Новият стил е антиканоничен и води към все по- голямо потъпкване на светите канони. (кликни върху името за препратка)

Нека да обърнем поне внимание на самата информация в Уикипедиа:

"Терминът „икуменизъм“ е измислен и въведен в употреба от председателя на ИМКА (Международна младежка християнска организация), видният масонски водач Джон Мот, на конгреса на „Международния мисионерски съвет“, свикан през 1910 г. в Единбург. [1]"

Тук говорим не за друго, а за масон. Надявам се си наясно какво са масоните и на кого служат. От английски масон- зидар, строител. "Горко вам, задето зидате гробници на пророците, които вашите бащи избиха, с това свидетелствувате за делата на бащите си и ги одобрявате, защото те избиха пророците, а вие им зидате гробници." (Лука 11:47-48) "Но Той, като ги погледна, рече: тогава що значи писаното: "камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла"? Всеки, който падне върху тоя камък, ще се разбие; а върху когото падне, ще го смаже." (Лука 20 17-18) Господ е бил разпнат точно с инструменти, които се използват от строителите, от зидарите- пирони, чук.

"Друга версия е че икуменизмът е католическа инициатива, водеща своето начало от Втори Ватикански събор . Идеята е обединението на всички Християнски църкви в една всемирна религиозна общност, прераснала също и в Обединение на всички религии и религиозни хора в името на мира и безопасността на човечеството и новият световен ред. Икуменизмът се възприема от поддръжниците си като едно по-модерно тълкувание на християнството в контекста на модерните светски виждания.[2] "

Говорим за католицизъм при тази версия, а католицизмът е осъден отдавна като ерес на Всееленски събор на православните църкви. За връзката между масонство и католицизъм, информацията в интернет е предостатъчна. В Замунда има един много хубав филм на тази тема - Истината за илюминати

И накрая за да не стоят така моите твърдения, които желае да намери сам отговора на въпроса дали икуменизма е ерес, може да прочете поне едно от четирите Евангелия. Тази Църква, която икуменистите се опитват да размият, е създадена и оцеляла с кръвта на Самия Господ Иисус Христос. За да я създаде, да я разпространи и да я опази, не е пострадал само Той, а апостолите, и мъчениците. Защо някой си мисли, че може да осъвремени нещо, което е вечно?

За хората, прокарващи икуменизма, както и останалите съблазни, каквито и да са те, Христос е казал "Рече Иисус на учениците Си: не е възможно да не дойдат съблазни, ала горко ономува, чрез когото дохождат: за него е по- добре, ако му надянат воденичен камък на шията и го хвърлят в морето, нежели да съблазни едного от тия, малките." (Лука 17:1-2).

Предсказанието на преподобни Кукша Одески е красноречиво за времената, които идват: „Скоро ще има вселенски Събор под названието „свети”. Това обаче ще е така наречения осми вселенски Събор, който ще бъде сборище на безбожници. На него всички вери ще се съединят в една. После ще премахнат постите, монашеството, ще разрешат на монасите и епископите да се женят, а на свещениците – да встъпват във втори брак. Но тези нововъведения не бива да се приемат. Новостилният календар ще бъде въведен в цялата Вселенска църква.

Бъдете бдителни! Старайте се да посещавате Божиите храмове, докато са още наши. Скоро там няма да бъде добре да се отива, защото всичко ще бъде променено. Само избраните ще видят това. Хората тогава ще бъдат заставяни да ходят на църква, но ние в никакъв случай не бива да отиваме там.

Моля ви, стойте в Православната вяра до края на дните си и се спасявайте!”

А че предсказанието се сбъдва, може да бъде видяно от десетте основни теми на предсъборните срещи на "осмия вселенски" събор. В заключение мога само да напиша: "Но Син Човеческий, кога дойде, ще намери ли вяра на земята?" (Лука 18:8)

Ani Evtimova 00:37, 5 март 2011 (UTC)

Моля, не превръщайте Уикипедия във форум или поле за налагане на религиозни възгледи. Освен това, запознайте се с разликите между научна енциклопедия и сборниците с притчи, приказки и легенди. Мерси. --Александър 01:57, 5 март 2011 (UTC)

Уважавам това, че администраторът се отзова така бързо по темата, но не и че не е запознат с разликата между сборници с притчи, приказки и легенди и текста на Светата Библия. Ако не участвах в раздел Беседа с писаното от мен, нямаше да си позволя да беседвам с останалите хора, пишещи тук. Относно това, че превръщам беседата в поле за религиозни възгледи, не съм съгласна, тъй като темата касае открито религия. Не се стремя да налагам възглед, а да посочвам с цитати на какво се позовавам- по темата. Не може да се говори за икуменизъм и да се търси обективността на статията, ако икуменизма не се сравни с истинското Православие. Относно предсказанието на преподобни Кукша Одески, което вярвам Ви е обезпокоило. Как да се обсъди темата без да се знае към какво призовават икуменическите водачи- а това е обединенние на всички религии, и православните отци от друга страна- а това е стоене в Православието. Как човек да отсъди, ако не знае какво стои от двете страни на везната?

"Неутралността на тази статия е спорна. Моля, вижте съответната дискусия на беседата. Моля не премахвайте този шаблон, докато диспутът не бъде разрешен."

Нали затова водим беседа, за да разрешим диспута. Благодаря :)--Предният неподписан коментар е направен от Ani Evtimova (беседа • приноси) .

Моля, подписвайте съобщенията си. И наистина не превръщайте българската уикипедия в място за религиозни възгледи. Аз не искам да взимам отношение по темата или статията, но религиозните лекции са за друго място. Статиите в една енциклопедия трябва да са по същество.--Радостина 04:48, 5 март 2011 (UTC)