Беседа:Именителен падеж/Архив

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Предлагам статията за изтиване[редактиране на кода]

Защото: Официалното становище е, че в българския език, който е аналитичен език, НЯМА ПАДЕЖИ. Има остатъци от падежна система, а по-точно при местоименията и в някои диалекти. [[1]] (ИнжИнера 12:05, 10 ное 2004 (UTC))

Ти прочете ли внимателно всичките отговори? И дори да приемем, че в българския няма имен. падеж, това не значи, че имен. падеж никога не е съществувал в нито един език и съответно трябва да се трие статията. Ето още една тема по случая: [2] --Webkid 12:20, 10 ное 2004 (UTC)
В Граматика на съвременния български книжовен език (С., 1983), на стр. 42, §40., е казано: "Съществителното име притежава граматически категории род, число, падеж (остатъци) и определеност". На стр. 112 - 115 има глава Остатъци от падежни форми при съществителните имена, на стр. 166 има глава Остатъци от падежни форми при прилагателните, а на стр. 208 има склонение на местоимението всеки, всякой: Именителен падеж всеки, всякой, Винителен падеж: всекиго, всякого, Дателен падеж: всекиму, всякому. Вярно е, че това са остатъци от падежи, но все пак съществуват:-).--Хари 12:31, 10 ное 2004 (UTC)

Официалната доктрина е, че в българския НЯМА падежи за съществителни имена, освен в някои диалекти. Точно това ми пишете и вие. От тази гледна точка статията е заблудителна. Обаче поради излишна скромност не си признавате, че сте сътворили поредното писание без мисъл и смисъл. Пак предлагам да се изтрие статията, че е срамота инжИнер да ви учи филолозите на граматика за начално образование.(ИнжИнера 17:13, 10 ное 2004 (UTC))

В статията, ако може да се нарече така, се казва Именителният падеж, известен още като номинатив, е един от граматическите падежи. Никъде не се казва, че това се отнася за български език. Освен това, можеш да видиш, кой е сътворил това "поредно писание без мисъл и смисъл" и кога. Съвсем ясно се вижда от историята. По нищо не личи, че това е човек с филологическо образование, просто той е анонимен. И най-главното, продължаваш с лични нападки, защото единственият филолог тук засега съм само аз --Хари 18:03, 10 ное 2004 (UTC)
Май някой не е чел статията! С "именителен падеж" се обяснява правило в българския език, отнасящо се за съществителни от мъжки род. Глупост на търкалета!
Статиите са колективно авторство и в тази, уви, си участвувал и ти,Хари. Именителният падеж, който съществува в някои езици с падежи, неправилно е прикачен към едно правило за СЪЩЕСТВИТЕЛНИ в българския език. Това правило ОФИЦИАЛНО се обяснява с термините подлог и допълнение. И което правило отдавна се предлага да се премахне като измислено, именно защото няма падежи и даже хората, чиито роден език е Български нямат грам чувство за падеж. Поради което се ползва заобиколното помощно правило "ТОЙ" или "НЕГО".
И за да прекратим споровете с теб за "лични нападки". Когато нещо е явна глупост, с какви думи да напиша мнението си "това е явна глупост" та да не те засягам?
Ако търпите явни глупости в Уикипедия, защо я пишете тогава? Отворилият да прави справка или ще може да вярва на писаното, или да върви да прави справки на друго място, ако тук не се премахват глупостите.(ИнжИнера 05:55, 11 ное 2004 (UTC))
Едно нещо никога не е явна глупост. То само може да бъде определено от някого като такава - има субективизъм, а не обективизъм. ...Как бихте обяснили защо в изречението "Той е авторът на статията." има пълен член? --Борислав Б 07:25, 11 ное 2004 (UTC)


Вие сте прави, аз не съм прав. Извинявайте![редактиране на кода]

Не съм прав! Вярно казва Борислав: "Едно нещо никога не е явна глупост. То само може да бъде определено от някого като такава - има субективизъм, а не обективизъм."

Моля да бъда извинен за личните нападки и за това, че се бъркам в неща, в които не съм достатъчно образован. Нека статията бъде във вида, в който я е допълнил единственият от нас с филологическо образование - Хари

Бориславе, дръж се като мъж!

Искам да ти кажа, че твоето е лична нападка срещу мен в най-тежка форма! Във формата на конкретни обидни действия.

От цялото обсъждане излиза, че аз съм в някаква грешка. ЗАЩО ТОГАВА СТАТИЯТА Е В СЪОТВЕТСТВИЕ С МОИТЕ ЗАБЕЛЕЖКИ И ТИ УПОРИТО Я ВРЪЩАШ В ТОЗИ ВИД?

Бориславе, дръж се като мъж, ако можеш! След като съм прав, напиши: "ИнжИнере, прав си, така е!". Или, остави статията във вариант "Хари" - след като аз не съм прав.

P.S. Не съм ви аз виновен на всичките, че не помните какво сте учили в основното си образование! Затова, не си го изкарвайте на мен.*(213.222.54.222 09:06, 11 ное 2004 (UTC))
Не зная дали това е иронизация, но днес специално се консултирах с преподавателя по български. Тя ми каза, че ИМА именителен и винителен падеж в българския. --Webkid 11:13, 11 ное 2004 (UTC)


Webkid, не е иронизация, а е неумение да се намери необходимата информация. Задължително условие за получаване на вярна и полезна информация е да се зададе верен въпрос. За да провериш това ми твърдение: С "именителен падеж" се обяснява правило в българския език, отнасящо се за съществителни от мъжки род. Глупост на търкалета! трябваше да попиташ: В литературния български съществителните имена имат ли падежи?(ИнжИнера 11:49, 11 ное 2004 (UTC))
Ако трябва да бъда точен, тя каза, че има падежи в личните местоимения и по-точно в кратките форми. Ще попитам специално за съществителните. --Webkid 21:49, 11 ное 2004 (UTC)
ИнжИнере, не знам защо постоянно намесваш моето име, но за тази статия не съм допринесъл аз, както се вижда от историята. Ако можеш да се ориентираш, ще видиш, че съм нанесъл само много малка корекция. Но от един месец и половина ти си единственият в българската Уикипедия, който системно нарушава нейните принципи и всички, не знам с какви нерви, те търпим. Ако не спреш да използваш обидни квалификации и лични нападки и ако не промениш езика си, то това ще нанася само вреди на Уикипедията. Ако останалите са съгласни да продължава така, нека кажат.--Хари 15:04, 11 ное 2004 (UTC)

Хари, насочи забележките си към Борислав![редактиране на кода]

Хари, аз се съгласих безусловно, че трябва да се слушат специалистите - в случая си само ти. И се извиних за излишната си самоувереност, виж по-нагоре.

Затова ПАК възстановявам статията във вида, след твоята проверка:

  • 14:30, 21 юли 2004 Harry (Проверка - в български език се членуват с пълен член (в никой друг език няма такова нещо))
Именителен падеж
от Уикипедия, свободната енциклопедия (можете да подобрите тази статия веднага) 
(Версия от 14:30, 21 юли 2004)

Именителният падеж, известен още като номинатив, е един от граматическите падежи.

Проверка

Съществителните имена, които са в именителен падеж, отговарят на въпроса кой?. В български език
съществителните от мъжки род се членуват с пълен член и се заместват с личното местоимение той,
а тези от женски род се заместват с тя.
Беше обещано монтажът да бъде извършен от колектива на комбината в предвидения срок. Той ще бъде
извършен от него.
Надявахме се слонът да бъде хванат от специалиста на зоопарка. Той наистина беше уловен точно от
него.

По въпроса, защо не те уважава като специалист, се обръщай към Борислав. ТОЙ, БОРИСЛАВ, махна твоя вариант, който аз възстанових веднъж, и сега възстановявам за втори път. Наистина, неговото е тежка форма на неуважение и сте сбъркали, дето сте го направили админ! (ИнжИнера 17:47, 11 ное 2004 (UTC))

Ще те разочаровам, но дълбоко се лъжеш... --Webkid 19:53, 11 ное 2004 (UTC)