Беседа:Ислям

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Статията Ислям е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас A Клас A Статия от клас A Максимална Symbol a class.svg 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

„Аллах“ и „бог“[редактиране на кода]

Ислямът се счита за най-младата религия. Според Корана Бог (Аллах) е съобщил на Мохамед, че това е най-правилната религия. Както е известно на всички, повечето пунктове в Библията и Корана са еднакви. Така, че няма разлика между Бог и Аллах. "Разликата" се дължи на различието в вижданията на пророците Исус и Мохамед. Благодаря за вниманието! --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 212.154.249.218 (беседа • приноси) .

Горното да се счита за лично мнение явно на мохамеданин. Добре е някой православен теолог да си каже думата. --Vladko 19:19, 13 януари 2007 (UTC)

Напротив - горното трябва да се счита за мнение на някой, който не принадлежи към която и да е от двете религии. То е и общоприетото сред нерелигиозните теолози. --Prizrak 19:21, 13 януари 2007 (UTC)

Съжалявам, Prizrak, но това е манипулация. Вероятно става въпрос за Дауа. Уикипедията не е трибуна за религиозна пропаганда. --Vladko 19:22, 13 януари 2007 (UTC)

Малко силно казано, но да кажем, че е така. Именно за това не е в статията, а е в "беседа". Също така, не мисля, че подобно нещо има място в статията (поне не този век :-) ). Така или иначе този спор няма особен смисъл... Човечецът е изказал личното си мнение, ти каза нещо неточно, аз те поправих, няма какво повече да се каже. --Prizrak 20:06, 13 януари 2007 (UTC)
„Аллах“ от арабски се превежда на български като „бог“, не си спомням за друга дума за точен превод (има обаче поне 50 епитета за синоними - като „всевишен“). Ако настоявате, ще го проверя в дебелия речник. --Elkost 20:18, 13 януари 2007 (UTC)
Малко като форум става, но интересно, какво точно се казва в арабския език, когато се реферира към другите богове? Примерно за гръцките или египетските. Еквивалента на "аллахове" ли има, или е някаква друга дума?

Съжалявам за досадността ми, но ислямът нито е най-младата, нито последната религия, както твърдят някои мохамедани. Това просто не е вярно. Освен това, не може аллах да е идентичен с християнския Господ Бог, който е Триединен. Не съм изчел корана от кора до кора (no pun intended;-)))), но съм сигурен, че при мохамеданите няма Св. Троица. --Vladko 04:49, 14 януари 2007 (UTC)

Да ви напомня, че тази страница е за обсъждане на статията, а не на мението на случайно прелетял потребител. Че не е най-младата е очевидно, а подробности за Аллах биха имали място в статията за неговата ислямска версия, която дори не е създадена. --Спас Колев 11:54, 15 януари 2007 (UTC)

Нещо мъничко[редактиране на кода]

Виждам, че редакцията, която направих, е събудила интереса към темата. Признавам си, че лично аз имам съвсем повърхонстни познания по нея. но чисто технически, там в главата за задълженията, просто да се посочат на видно място термините на исляма със съответните им препратки, а българските думи да си водят към обобщаващи статии, посветени на тях. Смятам също, че в статията за "молитва" трябва да бъдат приведени всички възможни становища и терминологии. Затова моля препратката да си остане към основния термин, а допълнителният просто да бъде поставен редом и препратката му да води към едно вече по-конкретно разбиране на този терми. Поздрави -- Ivo1973 22:22, 24 май 2007 (UTC)

Молба[редактиране на кода]

Понеже аз обработих според възможностите и познанията си тази статия, искам да уточня, че нямам никакви по-нататъшни претенции спрямо нея. Просто искам да помоля следващите, които се намесват в този текст, да пишат по същество. От мен - толкова. надявам се да съм бил полезен. Поздрави -- Ivo1973 13:29, 25 май 2007 (UTC)

Душа[редактиране на кода]

Моля хората, които са се занимавали със страницата за Ислям, ако имат възможност, да започнат да запълват грамотно секцията за ислямските разбирания относно душата в страница за душа. Бъдете здрави!--Svetofarko 19:06, 18 март 2009 (UTC)

Разбирането за душата в исляма е обобщено в един аят в Корана: „И те питат за духа. Кажи: “Духът е от делото на моя Господ и ви е дадено само малко от знанието.”“ Коран, 17:85 --Чечлията (беседа) 16:57, 24 август 2012 (UTC)