Направо към съдържанието

Беседа:Капитан Димитриево

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Здрасти, малко забелешки. Вече се казва Пазарджишка област (вместо окръг) Освен това бих препоръчал след точка и запетайка да се оставя интервал.

"Отвсякъде е заобиколено с баири и то голи, незаселени", предполагам, че тук се има в предвид незалесени.

"Тук е байрът или Чала", баир се пише с и, след като членуваш баирът, незнам дали не трябва да членуваш и Чала (т.е. на Чалът).

"Легендата говори,че в горите между Радилово и Али ходжалъ се разхождал турчина Горо",тук ми се струва, че трябва да се членува на турчинът.

"се харесвала и на сина а някакъв по-заможен турчин от Асанчо". липсва едно н (на сина на някакъв)

"Горо му казва да даде привидно съгласието си в деня,в които се главят ратайте да направи привиден годеж,като..." . Ратаите с и.

"Често сега вместо Капитан Димитриево, местното население използува името Аликочево-алика човек.". Тук краят не е ясен.

"След разпространяването на султанските документи,почти признаващи българската народност и националната ни църква,се създават възможности за по-успешна обществено-организационна дейност в българските земи." Тук предлагам: След издаването на султанските фермани, признаващи до известна степен българската народност и нейната църковна идентичност,...

"През 1965г. в училището бе извършено основен ремонт-дървените тавани бяха заменени с.." би трчбвло: бе извършен (ремонт, не училището)

"Построява се училище с 3 класни стай и с два входа...", стаи с и.

"Било е дървено-плетеница от кал,колове и глина." тук нещ не ми харевса думата дървено-плетеница.

"Веднага се е създал и театрален колектив,като в него мъжете са играли женските роли." Думата веднага не ми харесва. Предлагам: по това време, или пък просто: Създава се и...

"Пиесите се играят през зимата,а през лятото няма театрална дейност". Тук предлагам: Театрална дейност има само през зимата. (щото все пак има и есен и пролет).

"Сцената е построена след завършването на сградата,а това става след 9.09.1944г". Според мен трябва или 09.09. или 9.9., но 9.09. не ми харесва.

"Външните врати или портите-казано на местен диалект до късно изобщо не се затварят." Порти не ми се струва, че е диалект.

"Явно е,че тук твърде отрано църквата търпи поражение,което пък говори за дълбочината на рълигиозния мироглед." - Религиозен. Изразът: твърде отрано, дъха на текст от преди промените.

"закупени нови литературни пройзведения, които са в помощ" - произведения

статията Най-ранната жертвена яма в Европа

                    от шестото хилядолетие преди Христа открита в България

не пасва да е под РЕДОВНИ СЪБИТИЯ.

Това са моите забележки. Тъйкато съм нов, не си позволих да променям. Поздрави Мариян __ поздрави колега , оправяй смело , едва ли ще стане по -голяма каша...а има и по-тежки случаи


"Есента е без големи особености — влажна, мъглива и кишава. Дъжд вали толкова, колкото и наоколо. Изобщо, селото страда доста от липсата на вода, особено през лятото. " В най-добрия дух на веселите разказвачи е писано .....памет и почит на А.Линдгрен. "— Макар че я си представете — каза Пипи и замислено натисна носа си с пръст, — че тъкмо когато научи колко хотентоти има, един от тях хване пнеумония и вземе че умре — тогава всичко е било напразно..."

Gengen4ev (беседа) 12:47, 15 юли 2018 (UTC)[отговор]