Беседа:Коткови

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Колеги защо е махната амурската котка, тя е отделен и добре изследван вид, а пък котката от иримото не е никакъв подвид ами дори мислят дали да не я отделят в отделно подсемейство, тъй като е много примитивна и по строеж почти не се връзва с останалите котки, както и мраморната готка последните генетични изследваня я обявиха за седмия вид в пантери, въпреки размерите и. Къде е направена консултацията за имената на видовете и класификацията им. Виждам че са сложени също така и руските, а не български имена на някои от видовете. Тук не е въпросът как най добре ни звучат имената, а как са приети в нашата научна литература и БАН. Същото важи и за систематиката. Не успях да прегледам всички поправки, но според мойте източници, които за съжаление са на хартия не са обозначени коректно съответните имена. НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ТРИЯТ ВИДОВЕТЕ, САМО ЗАЩОТО ГИ НЯМА В ПОСОЧЕНИТЕ ИЗТОЧНИЦИ И В АНГЛИИСКАТА УИКИПЕДИЯ, ТАМ СПИСЪКЪТ Е НЕПЪЛЕН!!!!! The Engineer 23:33, 17 дек 2004 (UTC)

За някои видове се водят спорове, но за някои като котката от остров Иримото (Felis iriomotensis) или иберийския рис са приключени еднозначно. Предлагам да се сверят и най-новите изследваня на мраморната котка. The Engineer 00:08, 18 дек 2004 (UTC)

Челюстни е суперклас (над надклас), надкласа е четрикраки The Engineer 07:23, 18 дек 2004 (UTC)

За българските имена мислех, че ти си ги прегледал, аз нямам никаква представа. Базата данни на itis изглежда доста пълен, актуален и общодостъпен източник за класификацията. --Спас Колев 15:25, 22 дек 2004 (UTC)

Име на семейството[редактиране на кода]

Не се бях вгледал, но открих на няколкоместа, че името на семейството е коткови,а един от родовете се нарича котки. Очаквам мнения по въпрос, ако някой има сведения и от други източници. Ако никой няма нищо против предлагам да преместим статията под името коткови, както и кучета в кучеви и мечки в мечкови. --The Engineer 22:24, 28 фев 2005 (UTC)

По аналогия с другите семейства, това наистина трябва да бъде Коткови. --Webkid 22:32, 29 май 2005 (UTC)[отговор]
И по този сравнителнодостоверен източник. --The Engineer 22:43, 29 май 2005 (UTC)[отговор]
Абе то по аналогия, това-онова, ама в източниците (учебници, атласи по зоология) си е "семейство Котки", също както и "семейство Кучета". Да не променяме пак някакво установено статукво?! Всъщност никъде не е казано, че не може да има различни таксони с еднакви имена. От друга страна, и на руски семейството е "Коткови", та не искам да започвам спор, а просто да намерим повече източници за проверка. Аз в момента нямам възможност да търся такива, поради което не смятам да се изказвам по въпроса отново. --Емил Петков 3 юли 2005 09:27 (UTC)

Напълно подкрепям всичко казано от Емил Петков. В допълнение мога да посоча поне един от най-авторитетните български източници, който всеки уважяващ себе си любител на зоологията би следвало да е прегледал поне, ако не го притежава в личната си библиотека: Марков, Георги. Бозайници. Наука и изкуство. София, 1988. Там семейството се нариича именно Котки, както и Мечки, а не Мечкови; Кучета, а не Кучеви и т.н. Тук принципа не е да се слага наставката -ви щом става въпрос за семейство (както Петрови, Иванови и т.н.), защото по тази логика би следвало да преименуваме всички установени наименования на биологичните семейства, като напр. Човекоподобни маймунови. При Порови и Моржови например става въпрос просто за образуване на множествено число. При някои от своите редакции се примирвам с Делфинови или Лемурови, въпреки че това е в разрез с вече посочения източник, но що се отнася до Котките, Мечките и Кучетата - колеги, моля ви, да не се престараваме. -- С уважение: Pagemaster 09:29, 23 септември 2008 (UTC)[отговор]

След като Felis е Същински котки, тази статия не трябва ли да отиде на Котки? Искам да кажа, без " (семейство)". --Спас Колев 15:12, 26 септември 2008 (UTC)[отговор]

Пуснах Котки за изтриване за да можем да преместим тази там. Не съм сигурен само дали трябва да се включи и тази беседа към преместването. --Termininja 16:23, 3 февруари 2013 (UTC)[отговор]