Беседа:Кристалина Георгиева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Рожденото ѝ малко име[редактиране на кода]

Николай Колев (Босия) твърди, че рожденото ѝ малко име е било Сталинка, а като ученичка се е преименувала на Кристалина. Не трябва ли в статията да се добави тази информация? Все пак това е кръщелно име, не е шега работа! --Лъчезар (беседа) 11:20, 12 декември 2013 (UTC)

Несериозни ми се видят източниците…−PetaRZ ¬ 12:27, 12 декември 2013 (UTC)
Босият – несериозен?! Но това се потвърждава и от Васил Филипов. Вижте, за да разберем, че в този факт няма нищо необичайно, не трябва да разсъждаваме с днешните понятия, а да се пренесем в онова време. Георгиева е родена само 5 месеца след смъртта на Сталин. По него време да си кръстиш детето Ленин или Сталин[ка] не е било необичайно. Все пак това е най-великият държавник на XX век! Дори и град Варна и връх Мусала са се казвали Сталин. Един колега в завода се казваше Ленин например. А после е трябвало само да се премахне една буква и да се добавят още три, за да може СТАЛИНкА да стане КриСТАЛИНА. Името Кристалина поначало е много рядко, докато Сталинки има не малко. Не виждам нищо лошо да се спомене някъде в статията твърдението на Босия и Филипов. В това не би имало нищо компрометиращо, както някои биха си помислили, а е просто факт от живота и толкова. --Лъчезар (беседа) 13:02, 12 декември 2013 (UTC)
За изключителни твърдения трябват изключителни източници. Тоест, такива, които да не оставят място за съмнение. За такова нещо трябва източник от рода на факсимиле на кръщелно свидетелство, или споменаване на името от държавна институция. Не коментирам личността на Босия, а солидността на неговите доказателства. Например, ако той утре излезе и каже, че аз (теоретична постановка) се казвам не Петър, а Гертруда, и го потвърди и Васил Филипов, това няма да ме прекръсти на Гертруда. −PetaRZ ¬ 13:25, 12 декември 2013 (UTC)
Не виждам какво толкова му е изключителното на твърдението – вече Ви обясних защо. Примерът Ви не е подходящ. Ще Ви дам друг пример. Ако в съда Босия и Филипов свидетелстват срещу Вас, а Вие нямате доказателства срещу тях, съдът ще има пълното право да приеме твърденията им за верни. Колкото до акта за раждане на Георгиева, ясно е, че няма да го видим – това да не е Обама! :-D ––Лъчезар (беседа) 15:40, 12 декември 2013 (UTC)
П.П. В България живеят 212 мъже на име Сталин и 75 жени на име Сталинка (източник). --Лъчезар (беседа) 15:54, 12 декември 2013 (UTC)
Източникът е несериозен, макар че е напълно вероятно - познавам една Талимка. --Мико (беседа) 16:44, 12 декември 2013 (UTC)
Само в софийските избирателни списъци има 28 мъже с малко име Сталин и 16 жени с малко име Сталинка. (Жени с малко име Кристалина има 27.) А в район Люлин има даже един мъж на име Йосиф Сталин Хури! ––Лъчезар (беседа) 18:38, 12 декември 2013 (UTC)
И въпросният Йосиф Сталин Хури го познавам лично :) (DesoG) 14:28, 6 декември 2017 (UTC)
По принцип е абсурдно някой да очаква в Уикипедия да получим достъп до кръщелно свидетелство. Обаче Босият (който в интервюто явно се позовава на съпруга ѝ) говори за смяна на името в ученическите години, а Васил Филипов говори за промяна на името след 1989 в САЩ. Очевидно двете версии се разминават и с това предизвикват съмнения. Темата става доста интересна и е хубаво да я следим и занапред. --Mapto (беседа) 22:32, 31 януари 2016 (UTC)
Ето източник от dnevnik.bg, където пише, че тя отрича това: [1]. Не знам точно къде е подходящо да се напише в статията (не в увода). Там може да се напише и кой го е твърдял първоначално, ако знаем това. Предвид че е широко разпространен слух, по-скоро е добре да напишем, че тя го отрича. Ако иска някой да го добави. --V111P 23:30, 31 януари 2016 (UTC)
Мисля, че е уместно да бъде в раздел "Критики", "Слухове", "Твърдения", "Спекулации" или нещо такова. Покрай кампанията за генерален секретар на ООН и други подробности ще излизат - било то факти или инсинуации. --Mapto (беседа) 16:06, 4 февруари 2016 (UTC)

Наистина ли е български политик?[редактиране на кода]

Г-жа Георгиева едва ли може да бъде наречена "български политик". Преди да бъде номинирана за еврокомисар, тя не е заемала никаква политическа позиция или политическа изборна длъжност в България. Мястото на раждане не значи, че като еврокомисар тя е и "български политик". И в двете й публикувани биографични справки (на сайтовете на Европейската комисия и Световната банка) няма данни и твърдения Кристалина Георгиева някога да е била "български политик"! --212.73.146.73 23:20, 31 юли 2014 (UTC)

Смених на „Европейски комисар от България“--Ket (беседа) 19:20, 12 юни 2015 (UTC)
Не виждам кое е спорно - „български“ или „политик“? Европейски комисар е политическа длъжност, националността ѝ е българска. --Спас Колев (беседа) 10:15, 18 юни 2015 (UTC)
Горната забележка има основание - преди да стане еврокомисар, тя не е била известна като политик. Затова с корекцията нещата идват на мястото си и в случай, че продължи да се занимава с политика и след напускане на ЕК, с чисто сърце ще сменим на „български политик“.

Кристалина Иванова Георгиева-Кинова[редактиране на кода]

пълното име е Кристалина Иванова Георгиева-Кинова, странно защо почти не се споменава и представя...